Sezóna ostružín je v plnom prúde. Po ríbezliach, malinách, egrešoch sú tu teda černice a ak ich milujete, máme pre vás skvelý koláč z černíc a s tvarohom. Jednoduchý, nič zložité, ani príprava vám dlho nebude trvať…a výsledkom bude skvelý víkendový koláčik, ktorý chutí, zasýti a určite ním môžete ponúknuť aj prípadnú návštevu.
Ako viete, černice majú úžasnú chuť, najlepšie chutia čerstvo spracované a obsahujú mnohé prospešné látky. Prečítajte si náš článok Liečivé černice, v ktorom nájdete aj recepty na šťavu, likér, či lahodný černicový krém.
Černice majú charakteristickú sladkokyslú chuť a príjemnú vôňu. Za svoju tmavú farbu vďačia flavonoidom – dôležitým antioxidantom, ktoré podporujú správnu funkciu imunitného systému a prospievajú kardiovaskulárnemu systému. Dodajú telo vitamín C, vitamín E a tiež vápnik, horčík a draslík. Bez obáv si ich môžete dopriať aj pri diéte – 100 g obsahuje okolo 44 kcal.
Svieži koláč z černíc
Základom tohto receptu sú samozrejme černice a potom kyslá smotana a tvaroh. Pokojne môžete dať len kyslú smotanu (ak vynecháte tvaroh, dajte o 200 g viac kyslej smotany). My však milujeme tvaroh😊
Používame hrnčeky, pričom jeden hrnček má cca 250 ml.
SUROVINY
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 a 2/3 hrnčeka hladkej múky
- 3 vajíčka
- 2/3 kryštálového cukru
- polovicu balíčka vanilkového cukru
- 1 hrnček vlažného mlieka
- 2/3 hrnčeka oleja
- 1 prášok do pečiva
- soľ
Na tvarohovo-smotanový krém
- 250 g kyslej smotany
- 250 g jemného tvarohu
- 1 vanilkový puding
- 2 vajcia
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- černice
POSTUP
Najskôr si pripravíme cesto. Vajíčka vyšľahajte s cukrami (kryštálovým aj vanilkovým) do penista. Pridajte mlieko a olej, premiešajte mixérom. Následne pridávajte múky, do ktorých ste pridali práčok do pečiva a štipku soli – prisypávajte a premiešavajte, aby sa to všetko prepojilo.
Teraz si pripravíme krém: v miske zmiešajte kyslú smotanu, tvaroh, kryštálový a vanilkový cukor, vajíčka, pridajte vanilkový puding a dôkladne zamiešajte.
Umyte černice a nechajte ich v sitku odkvapkať od vody.
Vezmite plech s veľkosťou cca 24×34 cm. Rozotrite trošku oleja, potrite všetky strany, spodok aj boky. Potom vysypte krupicou, aby ste mali celý povrch pokrytý a koláč sa neprilepil.
Vylejte na plech asi 2/3 cesta, potom naukladajte na cesto černice – dajte podľa chuti. Pokojne pokryte celé cesto, milujeme tú černicovú chuť v koláči. Následne zalejete zvyškom cesta černice a na vrch dáte smotanovo-tvarohový krém.
Toto je jeden spôsob, môžete vyskúšať aj druhý: 2/3 cesta, krém, do neho dáte všetky černice a zvyšok cesta na vrch. Je to na vás, my máme radšej krém navrchu 😊
Plech vložte do rúry, ktorú ste predhriali na 180 stupňov Celzia a pečte asi 35 až 40 minút, podľa toho, ako silno vám rúra pečie.
Vyberte koláč, nechajte vychladnúť a následne posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk