Tmavé zlato či čierna šamanka. Aj tak sa zvykli označovať černice, ktoré sa pestovali už pred tisíckami rokov a dokonca Hippokrates vychvaľoval ich liečivé účinky vo svojich spisoch. Pozostatky černíc, odborne ostružina černicová, sa našli vo vykopávkach najstarších obydlí Európy.
Podľa gréckej legendy vznikla ostružina z čeľade ružovitých z krvi, ktorú bohovia preliali v boji s Titanmi. Černice jedli už ľudia v mladšej dobe kamennej. Až v polovici 19. storočia bola tŕnitá rastlina kultivovaná a presťahovala sa z lesov do ovocných sadov v počte najmenej 250 druhov.
Dnes tak rastú černice nielen na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách, či pri plotoch, ale aj v mnohých záhradkách. Ľudia sa každý rok presviedčajú o ich mnohorakých liečivých účinkoch. Černice podľa odrody dozrievajú od júna do septembra a sú neuveriteľným zdrojom vitamínov.
Ukážeme vám, prečo sa oplatí černice pestovať, v čom všetkom vám môžu pomôcť a ako si z nich pripravíte odvar, černicovú šťavu, či likér. A pridáme aj rýchly letný recept na černicový krém s medom.
Liečivé plody aj listy
„V potravinárstve sa využíva plod a na liečebné účely sa donedávna používal výhradne list. To sa však zmenilo na konci 20. storočia, keď boli popísané výnimočne silné ochranné a antioxidačné účinky bioflavonoidov obsiahnutých v plodoch,“ popisujú v knihe Svet prírodných antibiotík Jiří Kuchař a Josef Jonáš.
Dôležité je, že kým obsah vitamínu C sa mierne znižuje sušením, antioxidačný účinok flavonoidov zostáva v podstate zachovaný. Černice obsahujú predovšetkým triesloviny, až 8% galotanínov, vitamín C, kyselinu listovú a cukry, ktoré sú ľahko premeniteľné na energiu.
Nechýba horčík, železo, vláknina a obsah prírodných salicylátov predurčuje ostružinu na analgetické a antipyretické využitie, liečbu zápalov, prechladnutí a niektorých foriem reumatizmu a na prevenciu trombóz.
Černice sú tiež skvelé pri chudnutí, pretože urýchľujú trávenie, metabolizmus a pomáhajú telu zbaviť sa nielen škodlivých látok, ale aj prebytočného tuku z tela. Môžete si ich pridávať do jogurtov, kaší, tvarohu, mlieka, koktailu, ovocných šalátov ap.
Černice a ich liečivé účinky
Černice sú vynikajúcim pomocníkom pri hnačkách, vaginálnom výtoku, hemoroidoch, dne, reume, anémii a močových kameňoch.
Nálev z ostružín má schopnosť čistiť krv, čo sa používa pri žltačke typu B a počas rekonvalescencie.
Pre svoje adstringentné účinky tiež ako kloktadlo pri zápaloch v hrdle a pri zápaloch sliznice v ústnej dutine a nosohltane. Celkovo tonizuje organizmus.
Samotné černice alebo šťava z nich sa užívajú pri prechladnutí a zachrípnutí, zväčšenej štítnej žľaze, vysokých teplotách a ako bunková ochrana pri kyslíkovej terapii a ozónoterapii. Ostružiny sú vynikajúce aj pre športovcov a ťažko pracujúcich, pretože chránia telo pred voľnými radikálmi.
Pravidelná konzumácia plodov spomaľuje starnutie a uľavuje metabolickému a cievnemu systému.
Prečítajte si tiež
Biozaváranie. Zaváranie bez cukru – zdravšie a lepšie.
Pripravte si z černíc
- Nálev sa pripraví z dvoch čajových lyžičiek podrvených sušených listov, ktoré sa zalejú štvrť litrom vriacej vody a po štvrťhodine sa scedia. Užíva sa trikrát denne.
- Odvar si pripravte z 50 gramov sušených listov, ktoré nasypete do litra studenej vody, uvediete do varu a necháte 10 minút vylúhovať. Odvar sa používa podľa potreby niekoľkokrát denne ako kloktadlo proti bolestiam v hrdle a vnútorne pri hnačkách.
- Černicovú šťavu môžete užívať po celý rok. Pripraví sa z troch kilogramov umytých černíc, ktoré sa roztlačia vo vhodnej nádobe, pridá sa asi liter vody a zmes sa uvedie do varu. Potom sa šťava prepasíruje cez plátno, zmieša sa s dvomi kilogramami nerafinovaného cukru a ešte raz sa prevarí. Do hotovej šťavy, vychladnutej na teplotu okolo päťdesiatich stupňov, sa vmieša balíček prírodného konzervačného prostriedku.
- Černicový likér môžete užívať v chrípkovom období. Dva litre černicovej šťavy povarte asi 15 minút miernym varom s kúskom celej škorice, piatimi klinčekmi a pol kilogramom nerafinovaného cukru. Korenie napokon vyberte, k vychladnutej šťave pridajte liter rumu a likér naplňte do fliaš.
- Černicový čaj. Do šálky nasypte lyžicu narezaných sušených listov a zalejte vriacou vodou. Nechajte asi 10 minút lúhovať a sceďte. Takýto čaj môžete ako prevenciu pred chorobami piť 1 až 2x denne. Pri problémoch ho môžeme užívať až 3x denne. Môžete si ho dosladiť medom.
Černicový krém s medom
- Najskôr si pripravte černicový krém. Do malého hrnca dajte umyté a očistené černice (asi 250 gramov), pridajte 3 lyžice cukru a zalejte asi 1 dcl vody. Za stáleho miešania priveďte k varu. Keď černice zmäknú, krém je hotový.
- Vezmite biely smotanový jogurt (2-3 kelímky, asi 500 ml) a vyšľahajte ho s 3 lyžicami medu. Vezmite ďalšie černice, 3-4 hrste, ktoré umyte a očistite. Rozdeľte ich do misiek alebo ozdobných pohárov. Polejte ich troškou černicového krému a potom pridajte jogurt s medom. Opäť pridajte černice a znova zalejte černicovým krémom.
- Takýto černicový krém s medom môžete posypať nastrúhanou čokoládou alebo nasekanými orieškami, prípadne ovsenými vločkami. Môžete pridať aj iné drobné ovocie ako jahody, maliny, ríbezle.