Liečivé černice. Urobte si šťavu, likér či lahodný krém

LinkedIn

Tmavé zlato či čierna šamanka. Aj tak sa zvykli označovať černice, ktoré sa pestovali už pred tisíckami rokov a dokonca Hippokrates vychvaľoval ich liečivé účinky vo svojich spisoch. Pozostatky černíc, odborne ostružina černicová, sa našli vo vykopávkach najstarších obydlí Európy.
Podľa gréckej legendy vznikla ostružina z čeľade ružovitých z krvi, ktorú bohovia preliali v boji s Titanmi. Černice jedli už ľudia v mladšej dobe kamennej. Až v polovici 19. storočia bola tŕnitá rastlina kultivovaná a presťahovala sa z lesov do ovocných sadov v počte najmenej 250 druhov.

Dnes tak rastú černice nielen na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách, či pri plotoch, ale aj v mnohých záhradkách. Ľudia sa každý rok presviedčajú o ich mnohorakých liečivých účinkoch. Černice podľa odrody dozrievajú od júna do septembra a sú neuveriteľným zdrojom vitamínov.
Ukážeme vám, prečo sa oplatí černice pestovať, v čom všetkom vám môžu pomôcť a ako si z nich pripravíte odvar, černicovú šťavu, či likér.  A pridáme aj rýchly letný recept na černicový krém s medom.

 

Liečivé plody aj listy

„V potravinárstve sa využíva plod a na liečebné účely sa donedávna používal výhradne list. To sa však zmenilo na konci 20. storočia, keď boli popísané výnimočne silné ochranné a antioxidačné účinky bioflavonoidov obsiahnutých v plodoch,“ popisujú v knihe Svet prírodných antibiotík Jiří Kuchař a Josef Jonáš.
Dôležité je, že kým obsah vitamínu C sa mierne znižuje sušením, antioxidačný účinok flavonoidov zostáva v podstate zachovaný. Černice obsahujú predovšetkým triesloviny, až 8% galotanínov, vitamín C, kyselinu listovú a cukry, ktoré sú ľahko premeniteľné na energiu.

Nechýba horčík, železo, vláknina a obsah prírodných salicylátov predurčuje ostružinu na analgetické a antipyretické využitie, liečbu zápalov, prechladnutí a niektorých foriem reumatizmu a na prevenciu trombóz.
Černice sú tiež skvelé pri chudnutí, pretože urýchľujú trávenie, metabolizmus a pomáhajú telu zbaviť sa nielen škodlivých látok, ale aj prebytočného tuku z tela. Môžete si ich pridávať do jogurtov, kaší, tvarohu, mlieka, koktailu, ovocných šalátov ap.

černice krík

Černice a ich liečivé účinky

Černice sú vynikajúcim pomocníkom pri hnačkách, vaginálnom výtoku, hemoroidoch, dne, reume, anémii a močových kameňoch.
Nálev z ostružín má schopnosť čistiť krv, čo sa používa pri žltačke typu B a počas  rekonvalescencie.
Pre svoje adstringentné účinky tiež ako kloktadlo pri zápaloch v hrdle a pri zápaloch sliznice v ústnej dutine a nosohltane. Celkovo tonizuje organizmus.

Samotné černice alebo šťava z nich sa užívajú pri prechladnutí a zachrípnutí, zväčšenej štítnej žľaze, vysokých teplotách a ako bunková ochrana pri kyslíkovej terapii a ozónoterapii. Ostružiny sú vynikajúce aj pre športovcov a ťažko pracujúcich, pretože chránia telo pred voľnými radikálmi.
Pravidelná konzumácia plodov spomaľuje starnutie a uľavuje metabolickému a cievnemu systému.

zaváranie bez cukru biozaváranie černicePrečítajte si tiež
Biozaváranie. Zaváranie bez cukru – zdravšie a lepšie.

Pripravte si z černíc

  • Nálev sa pripraví z dvoch čajových lyžičiek podrvených sušených listov, ktoré sa zalejú štvrť litrom vriacej vody a po štvrťhodine sa scedia. Užíva sa trikrát denne.
  • Odvar si pripravte z 50 gramov sušených listov, ktoré nasypete do litra studenej vody, uvediete do varu a necháte 10 minút vylúhovať. Odvar sa používa podľa potreby niekoľkokrát denne ako kloktadlo proti bolestiam v hrdle a vnútorne pri hnačkách.
  • Černicovú šťavu môžete užívať po celý rok. Pripraví sa z troch kilogramov umytých černíc, ktoré sa roztlačia vo vhodnej nádobe, pridá sa asi liter vody a zmes sa uvedie do varu. Potom sa šťava prepasíruje cez plátno, zmieša sa s dvomi kilogramami nerafinovaného cukru a ešte raz sa prevarí. Do hotovej šťavy, vychladnutej na teplotu okolo päťdesiatich stupňov, sa vmieša balíček prírodného konzervačného prostriedku.
  • Černicový likér môžete užívať v chrípkovom období. Dva litre černicovej šťavy povarte asi 15 minút miernym varom s kúskom celej škorice, piatimi klinčekmi a pol kilogramom nerafinovaného cukru. Korenie napokon vyberte, k vychladnutej šťave pridajte liter rumu a likér naplňte do fliaš.
  • Černicový čaj. Do šálky nasypte lyžicu narezaných sušených listov a zalejte vriacou vodou. Nechajte asi 10 minút lúhovať a sceďte.  Takýto čaj môžete ako prevenciu pred chorobami piť 1 až 2x denne. Pri problémoch ho môžeme užívať až 3x denne. Môžete si ho dosladiť medom.

černice krém z jogurtu a medu

Černicový krém s medom

  1. Najskôr si pripravte černicový krém. Do malého hrnca dajte umyté a očistené černice (asi 250 gramov), pridajte 3 lyžice cukru a zalejte asi 1 dcl vody. Za stáleho miešania priveďte k varu. Keď černice zmäknú, krém je hotový.
  2. Vezmite biely smotanový jogurt (2-3 kelímky, asi 500 ml) a vyšľahajte ho s 3 lyžicami medu. Vezmite ďalšie černice, 3-4 hrste, ktoré umyte a očistite. Rozdeľte ich do misiek alebo ozdobných pohárov. Polejte ich troškou černicového krému a potom pridajte jogurt s medom. Opäť pridajte černice a znova zalejte černicovým krémom.
  3. Takýto černicový krém s medom môžete posypať nastrúhanou čokoládou alebo nasekanými orieškami, prípadne ovsenými vločkami. Môžete pridať aj iné drobné ovocie ako jahody, maliny, ríbezle.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar