Ak hľadáte recept, ktorý vonia jeseňou, práve ste ho objavili. Vynikajúci jablkový koláč s orechmi a mascarpone… to spojenie jabĺk, škorice a orechov nesklame nikdy. No povedzte, môže byť niečo lepšie a chutnejšie? Tento koláč je plný šťavnatých jabĺk a orechov, krásne prevoňaný škoricou, s jemnou krémovou polevou navrchu. Ťažko slovami opísať jeho lahodnú, nie príliš sladkú chuť. Jednoducho sa doň už po prvom súste zamilujete 🙂
Je vláčny, voňavý a zároveň chrumkavý na povrchu, s jemným mascarpone krémom – ideálna pochúťka na chladné jesenné popoludnia, ku káve či šálke čaju. Tradičné ingrediencie v trošku netradičnom spracovaní vám prinesú poctivý chuťový zážitok. A čo je najlepšie – koláč je nenáročný na prípravu aj rozpočet, takže ho bez obáv zvládne aj začiatočník. Poďte si s nami pripraviť tento recept a určite neoľutujete čas strávený v kuchyni.
Recept na jablkový koláč s orechmi a mascarpone
Ak máte potravinové obmedzenia alebo jednoducho chuť na malú zmenu, môžete si ingrediencie ľahko prispôsobiť. Namiesto jabĺk použite hrušky, orechy vymeňte napríklad za lieskovce a škoricu za kardamóm (pozor na množstvo, je to veľmi aromatické korenie). Výsledok bude zakaždým jedinečný.
SUROVINY (forma 20 × 30 cm)
Cesto
- 370 g polohrubej múky
- 16 g kypriaceho prášku do pečiva
- 320 ml plnotučného mlieka (3,5 %)
- 3 vajcia (veľkosť M)
- 120 g kryštálového cukru
- 120 g roztopeného masla
- 4 menšie jablká
- 130 g zmesi vlašských a pekanových orechov
Škoricová poleva
- 60 g masla
- 80–100 g hnedého cukru
- 2½ lyžičky mletej škorice
Mascarpone krém
- 250 g mascarpone
- 40 g mäkkého masla
- 50 g práškového cukru
Na posypanie
- 60–80 g nasekaných orechov

POSTUP
Príprava cesta. Múku zmiešajte s práškom do pečiva. V inej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte mlieko a roztopené (nie horúce) maslo. Postupne primiešavajte suché ingrediencie, kým nevznikne hladké cesto.
Jablká a orechy. Jablká ošúpte, zbavte jadier a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte ich do cesta spolu s nasekanými orechmi a jemne premiešajte.
Škoricová poleva. V hrnci roztopte maslo, pridajte hnedý cukor a škoricu. Miešajte, kým sa cukor z väčšej časti nerozpustí a zmes získa tekutú konzistenciu.

Pečenie. Cesto nalejte do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej formy (20 × 30 cm). Na povrch nalejte škoricovú polevu a vidličkou vytvorte jemné špirály, aby sa krásne spojila s cestom.
Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 40–45 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
Mascarpone krém. Mascarpone vyšľahajte s mäkkým maslom a práškovým cukrom do hladkého, nadýchaného krému.
Ešte teplý koláč potrite krémom a posypte nasekanými orechmi.
Dobrú chuť a voňavú jeseň prajeme!

Tipy a obmeny
⇒ Pre výraznejšiu arómu pridajte štipku muškátového orieška alebo vanilkový extrakt.
⇒ Namiesto jabĺk môžete použiť hrušky alebo nastrúhanú mrkvu.
⇒ Mascarpone môžete nahradiť kyslou smotanou či krémovým syrom typu Philadelphia.
⇒ Na druhý deň je koláč ešte vláčnejší – ak vám teda do druhého dňa z neho ešte ostane.
Škorica zahrieva telo a zlepšuje trávenie, preto sa často používa v jesenných a zimných dezertoch.
Vlašské a pekanové orechy sú zdrojom „dobrých tukov“, horčíka a vitamínu E – prospievajú srdcu aj pokožke.
Mascarpone dodáva dezertom jemnosť a plnosť chuti. Hoci pochádza z Talianska, perfektne dopĺňa aj tradičné recepty.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka

























































