Čokoládovo-orieškové tortičky (maškrta na víkend)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Toto to je ďalší z hriešne dobrých dezertov, ktorý vyzerá všelijako, len nie zdravo. Čokoládovo-orieškové tortičky, ktoré vám dokážu vyčariť úsmev na tvári a podráždiť chuťové poháriky natoľko, že nezostanete len pri jednom kúsku. Jeho autorkou je britská foodblogerka Ella Woodwardová. „Mne sa doň však predsa podarilo prepašovať avokádo. Ak týmito tortičkami ponúknete priateľov, určite neodolajú,“ tvrdí sympatická Ella, ktorá pečie úžasné koláčiky: chutné i zdravé.

Inak to avokádo je úžasný nápad. Je síce pomerne bohaté na kalórie a aj tuky, z ktorých sú však dominantne zastúpené najmä prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Avokádo patrí medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom. Tie energiu uvoľňujú postupne, a tak zasýtia človeka na dlhší čas. Avokádo tiež obsahuje vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej), vitamíny C, K a E. Tiež v ňom nájdeme rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, proteíny, minerály, stopové prvky, už spomínané zdravé tuky.

Takže už tie malé tortičky nevyzerajú tak nezdravo, však 🙂

 

Čokoládovo-orieškové tortičky

Na 12 kúskov potrebujeme:

Na plnku
150 g lieskových orieškov
12 polievkových lyžíc javorového sirupu
4 polievkové lyžice pravého kakaového prášku
1 ošúpané a vykôstkované zrelé avokádo
štipku soli

Na cesto
14 vykôstkovaných datlí Medjool
300 g mletých mandlí
4 polievkové lyžice kokosového oleja + trochu na vymastenie formičiek
múka z hnedej ryže alebo pohánky na posypanie pracovnej dosky

POSTUP:
Predhrejeme rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Lieskové oriešky nasypeme na plech a na 10 minút ich vložíme do rúry. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Najskôr spravíme cesto. Všetky ingrediencie okrem múky dáme do mixéra, pridáme 3 polievkové lyžice vody a dohladka rozmixujeme.
Pracovnú plochu pomúčime, vylejeme na ňu cesto z mixéra a vyvaľkáme.
Kokosovým olejom vymastíme formu alebo formičky na mafiny.
Vykrajovačom, šálkou alebo čímkoľvek, čo máme poruke, vykrojíme z cesta kolieska o trochu väčšie než formičky na mafiny. Vykrojenými kolieskami potom vystelieme dno formičiek.

Dáme piecť asi na 10 – 15 minút. Zlatohnedé kolieska vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Vychladnuté lieskové oriešky nasypeme do mixéra a rozmixujeme na orechové maslo. Pridáme doň zvyšné prísady na plnku a 100 ml vody.

Vychladnuté košíčky (musia byť naozaj studené, aby dostatočne spevneli a aby sa v nich neroztopila čokoládová plnka) naplníme štedrou dávkou plnky.

Ďalšie skvelé recepty nájdete v knihe Lahodne s Ellou na každý deň.

čokoládovo-orieškové tortičky


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.