3 jednoduché recepty na domáce mascarpone, tvaroh a lučinu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chystáte sa piecť a nemáte doma mascarpone? Prípadne ho nechcete kupovať tak draho? Alebo si chcete urobiť domáci tvaroh či domácu lučinu, lebo tie proste chutia lepšie?
Máme pre vás 3 naozaj jednoduché recepty na domáce mascarpone, tvaroh i lučinu. Vyskúšajte.

ikona sefkucharRecept na domáce mascarpone

V obchode kúpite dobré mascarpone, ale stojí trošku viac a niekedy potrebujete aj dve vaničky. Výborne sa hodí na rôzne krémy, náplne do zákuskov, do nepečených dezertov, ale aj do zmrzliny, na nanuky, prípadne do klasického tiramisu.

Potrebujete len 600 ml sladkej smotany na šľahanie a trošku kyseliny citrónovej. To je množstvo na cca 250 gramov mascarpone.
POSTUP: smotanu nalejte do hrnca a pomaly zohrievajte na 90 stupňov Celzia. Rozhodne nevarte, pomôžte si kuchynským teplomerom.  Keď smotana mierne zhustne, znížte teplotu na minimum, pridajte štipku kyseliny citrónovej a zamiešajte.

Smotana vám bude pred očami viditeľne hustnúť a mala by byť redšia ako krupicová kaša. Dajte ju potom preč zo sporáka a nechajte vychladnúť. Zatiaľ si pripravte sitko a nádobu na odkvapkanie syrovátky. Vysteľte sitko plátnom a vychladnutú smotanu tam prelejte. Nechajte odkvapkať a máte domáce mascarpone 😊
Prečítajte si v našom článku, ako sa dá mascarpone využiť na sladko i na slano.

ikona sefkucharRecept na domácu lučinu

domáce mascarpone tvaroh a lučinaLučina je perfektná do cheesecakov, na krehké koláče alebo na studené dezerty.

Potrebujete 500 g sedliackeho bieleho jogurtu a 250 ml sladkej smotany na šľahanie. Získate cca 300 gramov lučiny.
POSTUP: jogurt a smotanu zmiešajte. Sitko vyložte plátnom, položte pod to misu a zmes nalejte do sita. Nechajte odkvapkávať do druhého dňa. Potom je lučina hotová.

ikona sefkucharRecept na domáci tvaroh

Tvaroh vieme využiť naozaj všade možne, do koláčov, na dezerty, palacinky, či lievance. Na studené zákusky aj do závinov. Urobte si vlastný domáci tvaroh.

Potrebujete 2 litre nepasterizovaného mlieka, získate cca 300 gramov domáceho tvarohu.
POSTUP: Nepasterizované mlieko si zahrejte na 70 stupňov Celzia, použite kuchynský teplomer. Dajte preč zo sporáka a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, až kým neskysne. Môže to trvať asi dva dni. V lete to môže byť kratšie.

Skysnuté mlieko v hrnci zahrejte na 60-40 stupňov a potom ho preceďte cez sitko s plátnom. Zo zrazeného tvarohu, ktorý zostane v sitku, vyžmýkajte prebytočnú tekutinu. Nechajte ešte v plátne odkvapkať…a máte domáci tvaroh.
Pozrite si naše recepty na koláče, zákusky a dezerty z tvarohu.

domáce mascarpone tvaroh a lučina

Foto: Freepik.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.