Ovocné tortičky slávnych zo Saint-Tropez

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Saint-Tropez preslávili najmä žandári na čele s Louis de Funesom, ale tiež mnohé slávne celebrity, ktoré tam chodievajú dovolenkovať. V kedysi rybárskej dedinke postavili citadellu s opevnením a tým sa začala jej premena. Dnes je vyhľadávaným miestom bežných turistov i slávnych hercov, spevákov, športovcov, umelcov. S mestečkom Saint-Tropez sa spájajú také mená ako Brigitte Bardotová, maliar Henri Matisse, či spisovateľka Francoise Saganová. A v posledných rokoch aj vychýrené ovocné tortičky, ktoré sú poctou slávnym. Tento dezert podávajú v kaviarni Sénéquier v Saint-Tropez.

Prečo by ste si však takéto ovocné tortičky nemohli urobiť doma? 🙂 Napokon, spomínané Café-Patisserie Sénéquier je dosť drahý podnik, hoci obsluha a najmä dezerty sú tam prvotriedne. Takéto tortičky sú všeobecne veľmi obľúbené a môžete ich robiť v rôznych variáciách. Ideálne je drobné letné ovocia ako maliny, čučoriedky, ríbezle, černice. Ale pokojne si ich môžete urobiť kedykoľvek počas roka a nakrájať na ne svoje obľúbené ovocie: kúsky banánu, kivi, alebo na jeseň zrniečka granátového jablka, či hurmikaki.
Fantázii sa medze nekladú.

 

Ovocné tortičky slávnych zo Saint-Tropez

Na prípravu týchto lahodných ovocných tortičiek potrebujeme:

Na cesto

  • 120 g hladkej múky
  • 1 štipka kypriaceho prášku
  • 60 g kryštálového cukru
  • 60 g zmäknutého masla
  • 1 žĺtok (z vajca triedy S)
  • maslo na vymastenie formičiek
  • múka na vypracovanie
  • ryža na slepé pečenie

 

Náplň

  • 65 g kryštálového cukru
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 200 ml mlieka
  • 80 g ricotty

 

Na dokončenie

  • drobné letné ovocie
  • kivi, ananás
  • mäta

 

POSTUP

1. Na náplň zmiešame v hrnci cukor, vanilkový cukor a kukuričný škrob. Prilejeme mlieko a všetko dôkladne rozmiešame. Na strednom ohni zohrejme takmer až na teplotu varu. Miešame, kým masa nezhustne na krém. Preložíme ho do misy, prikryjeme priehľadnou fóliou na potraviny a pri izbovej teplote necháme vychladnúť.
Ricottu vyšľaháme metličkou na sneh a potom dohladka zmiešame s vychladnutým mliečnym krémom. Pred použitím necháme minimálne 3 hodiny v chladničke.

2. Múku zmiešame s kypriacim práškom a cukrom, pridáme maslo a žĺtok a rýchlo vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a na hodinu odložíme do chladničky.

3. Rúru vyhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Formičky jemne vymastíme.

superrýchly nepečený dezertPozrite si aj ďalšie naše RECEPTY.

4. Pracovnú plochu zľahka pomúčime a cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 2 mm. Plát rozvaľkaného cesta dáme na niekoľko minút do chladničky. Potom z neho povykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Vyložíme nimi formičky a dno cesta popicháme vidličkou. Opäť dáme do chladničky.

5. Z alobalu vystrihneme kolieska s priemerom 8 cm. Uložíme ich na cesto vo formičkách a zasypeme ryžou.

6. Korpusy pečieme v strede rúry asi 12 minút, kým na okrajoch nezačnú hnednúť. Fóliu aj s ryžou odstránime (pozor, je horúca!), korpusy vyklopíme z formičiek a necháme ich vychladnúť na koláčovej mriežke.

7. Upečené korpusy naplníme mliečnym krémom a podľa chuti a fantázie obložíme drobným ovocím alebo nadrobno pokrájaným ovocím a ozdobíme mätou. Potom ich odložíme do chladničky.

ovocné tortičky

NÁŠ TIP: Ak máte radi takéto minikoláčiky – či už sladké, alebo slané, odporúčame vám knižku Minimánia. Nájdete v nej množstvo chutných receptov na malé sladké maškrty, ako americké minišišky, minipusinky, brownie chuťovky s espressom, či ružové krásky. Ak radšej chcete slané, nech sa páči – slané veterníčky, kukuričné chlebíčky, lososové lienočky, empanady, aj osúšiky. Stačí si vybrať a piecť. Autorka si dáva záležať na jednoduchosti prípravy aj ingrediencií.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.