Zákusky zo zeleniny? Sú šťavnaté, zdravšie a chutia skvele

Však bežne nepridávate zeleninu do koláčov? Možno nanajvýš nejaký mrkvový koláč. Alebo tekvicový… no neverili by ste, čo všetko zo zeleniny sa skvele hodí na zákusky a koláče. Takéto dobroty majú nielen  nové chute, ale obsahujú menej sacharidov a so správnymi prísadami dokážu milo prekvapiť.

Nezostávajte len pri klasických ovocných koláčoch, ale urobte si zákusky zo zeleniny. Vôbec to nie je čudná kombinácia. Veď napríklad mrkvová torta je skvostom švajčiarskej pekárskej tradície. Alebo aký by to bol v Amerike Deň vďakyvzdania bez tekvicového koláča?
Ak vás takéto experimentálne pečenie zaujalo, odporúčame knihu Zelené koláčiky, v ktorej nájdete naozaj nové a lákavé recepty nielen z bežných surovín, akými sú mrkva, cuketa a tekvica. Vyskúšate aj cviklu, sladké zemiaky, petržlen, okrúhlicu, hrach, paštrnák, červenú kapustu, špargľu, fazuľu, špenát, zemiaky, baklažán, paradajky a dokonca aj kyslú kapustu a cibuľu.
Z týchto a mnohých ďalších surovín napečiete skvelé koláče, koláčiky, torty a tortičky.

zákusky zo zeleniny

Zákusky zo zeleniny

LepšíDeň.sk vám prináša 17 druhov zeleniny, ktoré sa hodia do koláčov a zákuskov. Je to overené, takže žiadne strachy 🙂

Baklažán: Klasická letná zelenina s neutrálnou chuťou. Je veľmi všestranná a hodí sa do nejedného pekárskeho a cukrárkeho výtvoru. Baklažány možno použiť aj do krémov – vždy ich však najskôr treba tepelne spracovať. Surové baklažány nie sú vhodné na konzumáciu, pretože obsahujú solanín.

Cibuľa: Na prvý pohľad je to nezvyčajná surovina – na druhý pohľad je jej použitie logické. Cibuľa si totiž dusením sama vytvára sladkastú arómu a zároveň stráca štipľavú ostrosť. Hodí sa predovšetkým do jesenných a zimných koláčov a plniek, kde sa žiadajú výrazné chute. Červená cibuľa je aj na pohľad veľmi pekná. Obzvlášť sladkú chuť majú perlovky.

Cuketa: Je dostupná po celý rok a platí, že čím menšia, tým lepšia! Svojou neutrálnou chuťou sa dokáže každému koláču výborne prispôsobiť. Cukety poskytnú koláčom skvelú vlastnosť: šťavnatosť.  Keďže zelené bodky sú v ceste vítanou dekoráciou, odporúčame vám kupovať cukety v biokvalite, aby ste mohli použiť aj celú šupku.

Cvikla (červená repa): Hit letných koláčov! Jej sezóna sa začína v máji a končí sa v októbri. Hľuzy sú spočiatku malé a majú veľmi jemnú príchuť, neskôr sú väčšie a trpkejšie. Cviklu nájdete v obchode počas celého roka (predvarenú a vákuovo zabalenú). Upozornenie: Pri čistení a strúhaní cvikly používajte rukavice, ak chcete predísť ťažko umývateľnému červenému zafarbeniu kože a nechtov.

Mrkva: Je dostupná celý rok a vďaka švajčiarskej mrkvovej torte sa preslávila po celom svete. Môžete ju však použiť aj ako pyré do plniek, skombinovať s ďalšími druhmi zeleniny alebo ju pridať do piškótových zákuskov a sušienok, kde sa bude perfektne vynímať vďaka delikátne sladkastej chuti.

mrkvová tortaVyskúšajte recept na
Mrkvovú tortičku bez výčitiek.

Červená kapusta: Ďalšia klasická zimná zelenina. Dosť dlho trvá, kým zmäkne, preto ju nikdy nestrúhajte do cesta surovú. Vždy ju musíte najskôr udusiť alebo predvariť.

Kyslá kapusta: Ľudia si ju väčšinou spájajú s jeseňou a zimou, hoci je dostupná po celý rok. Aby nebola príchuť kyslej kapusty príliš silná, je potrebné ju poriadne opláchnuť v dostatočnom množstve vody.

Okrúhlica: Na jeseň ju vidno všade na trhoch. Jemné a korenisto sladkasté okrúhlice sú dobrými pomocníkmi pri pečení rôznych piškótových zákuskov s výraznými chuťami. Môžete ju nahradiť paštrnákom alebo petržlenom.

Paradajky: Uprednostnite na slnku dozreté a chutné odrody pred tými, ktoré sa dopestovali v skleníku. Takéto paradajky majú prirodzene skvelý pomer sladkej a kyslej chuti, ktorý dodá koláčom a pečivu veľmi rafinované chuťové tóny.

Paštrnák: Typická jesenná a zimná zelenina s jemnou sladkastou a orieškovou príchuťou sa hodí do najrôznejších koláčov. Okrem toho ponúka korenisté tóny, ktoré každému pečivu dožičia niečo vzrušujúce a jedinečné.

Petržlen: Chuťovo aj sezónnou dostupnosťou sa podobá paštrnáku, je však ešte korenistejší.

božské makarónkyPozrite si všetky Recepty.

Sladké zemiaky: Vďaka veľkému obsahu vitamínu A a betakaroténu, ako aj množstvu minerálnych látok a stopových prvkov je táto juhoamerická hľuza nielen zdravá, ale navyše má aj sladkú arómu a krémovú konzistenciu, čo ju robí ideálnou surovinou do rôznych pečených dobrôt. Či už jemne zapracované do piškótového cesta, ako ozdoba na koláči alebo plnka v tvarohovej torte, sladké zemiaky nikdy nevyjdú nazmar!

Sušený hrach a fazuľa: Strukoviny obsahujú veľa bielkovín a škrobu. Použite ich v ceste a nebudete potrebovať toľko múky – v kréme čiastočne nahradia sladkú či kyslú smotanu alebo mascarpone. Fazuľa a hrach vám pomôžu znížiť kalorickú hodnotu koláčov.

Špargľa: Klasická jarná zelenina, koláčom dodá jemné horké tóny.

Špenát: Chuťovo neutrálny, ale skvelo farbí! Je bohatý na chlorofyl a minerálne látky. Najlepšie chutí baby špenát.

Tekvica: Nájdete ju (väčšinou oranžový variant) na trhoch a v obchodoch od konca augusta až do neskorej zimy. Vyznačuje sa jemnou chuťou a v závislosti od odrody aj sladkastou arómou. Vašim koláčom dodá šťavnatosť a príjemnú chuť. Vďaka prirodzenému obsahu škrobu čiastočne nahradí múku a vďaka jej šťavnatosti nemusíte použiť veľa tuku.

Zemiaky: Vďaka škrobu zo zemiakov už vôbec nebudete musieť použiť múku a vďaka tomu, že sa prispôsobia rôznym chutiam, sú tieto hľuzy všestranne použiteľné. V piškótovom ceste úplne nahradia múku a tvarohovému koláču dodajú pevnosť.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 705x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: