Omeleta nemusí byť iba klasická z vajíčok, ale veľmi chutná je aj z čerešní. Pritom, ako viete čerešne sú mimoriadne zdravé a prospievajú nám v mnohých smeroch. Podporujú stavbu kostí a zubov, majú omladzujúce účinky, pôsobia protizápalovo a obsahujú organicky viazaný jód, čím podporujú správnu činnosť štítnej žľazy.
Čerešne tiež podporujú vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok, takže čistia obličky.
Čerešne sa využívajú aj pri bolestiach – zohriate vrecúško s čerešňovými kôstkami pomáha deťom pri bolestiach brucha a uší. Skvelou kulinárskou špecialitou sú čerešne podávané s vyzretým syrom. A mimoriadne chutná je aj čerešňová omeleta. Vyskúšajte ju.
Čerešňová omeleta
Príprava tejto čerešňovej omelety vám zaberie asi 40 minút, plus potom hodinu na odstátie cesta.
SUROVINY na 3 omelety:
250 g hladkej múky
1 balenie vanilkového cukru
400 ml mlieka
5 vajec (triedy M)
2 lyžice masla
750 g malých tmavočervených čerešní
4 lyžice cukru
1 štipka soli
olej na vymastenie panvice
cukor na posypanie
Vyskúšajte aj recept na
Tvarohovo-čerešňový koláč.
POSTUP:
- V mise zmiešame múku s vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a metličkou na sneh vypracujeme hladké cesto bez hrudiek. Z 2 vajec oddelíme žĺtky od bielkov, bielky prikryjeme a odložíme do chladničky. Žĺtky so zvyšnými vajcami dôkladne rozmiešame v ceste. Maslo rozpustíme a tiež ho zmiešame s cestom. Cesto prikryjeme a 1 hodinu ho necháme odpočívať.
- Čerešne umyjeme a odstopkujeme, odkôstkovačom (ak ho máme) ich zbavíme kôstok (ale nepolíme ich!) a zmiešame s 2 lyžicami cukru. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho zapracujeme do cesta.
- Veľkú nepriľnavú panvicu (s priemerom 26 cm) trochu vymastíme olejom. Vlejeme do nej 2 naberačky cesta a omeletu pečieme na miernom ohni, kým jej kraje nestuhnú, ale v strede zostane ešte tekutá. Na ešte mäkkú omeletu rozdelíme tretinu čerešní a nalejeme na ne trochu cesta (naozaj nie veľa, čerešne nesmú byť cestom zaliate). Zvrchu ju posypeme asi 1 lyžicou cukru a pečieme ďalej, kým povrch nestuhne a spodok nezíska zlatohnedú farbu.
- Keď omeleta dostatočne stuhne, pomocou obracačky ju necháme skĺznuť na veľký plytký tanier. Navrch položíme druhý tanier, oba taniere pevne uchopíme a obrátime ich. Potom omeletu necháme opäť skĺznuť do panvice a stranu omelety s čerešňami pečieme ešte asi 3 minúty, aby sa cesto dôkladne prepieklo a čerešne jemne skaramelizovali.
- Omeletu vyklopíme na veľký plytký tanier čerešňami nahor, podľa chuti ju ešte pocukrujeme, naporciujeme a podávame podľa možnosti teplú. Opísaným spôsobom upečieme aj ďalšie 2 omelety, medzitým panvicu dôkladne očistíme papierovou utierkou.
Tento úžasný recept na čerešňovú omeletu nájdete aj v knihe Leto na tanieri – recepty plné slnka a vôní od Tanje Dusyovej.