Babičkin kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Určite máte aj vy svoje obľúbené koláče z detstva, ktoré robievala vaša mama alebo babička. Možno si ich niekedy urobíte a možno už nie, lebo by ste nevedeli docieliť tú vôňu a lahodnosť, ktoré sa vám s tým spájajú.
Ak máte chuť na tradičný kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou, vyskúšajte náš recept ako od babičky. Je presne taký, na akom sme si pochutnávali cez letné prázdniny alebo v nedeľu na návšteve u starkých…

Recept na kysnutý marhuľový koláč

marhulePodobných receptov je veľa, no ktorý je ten naj? Každá gazdinka má svoj obľúbený, na ktorý nedá dopustiť. A napokon aj naše chute sú rôzne. Ak ale hľadáte overený recept našich babičiek, určite skúste tento recept. Podľa neho piekla v našej rodine koláč nielen naša babička, ale aj prababička. V sezóne používala čerstvé ovocie, ktoré práve dozrievalo v ovocných sadoch, no a v zime zas na prípravu koláča zužitkovala domáce kompóty.

Keď sme ešte všetci spali, zamiesila na cesto. Zakrátko sa celým domom vznášala vôňa lahodného koláča, ktorá nás všetkých prebudila a zlákala do kuchyne… Navyše ak potrebujete minúť zásoby kompótov z vašej komory, tak toto je veľmi chutný spôsob, ako ich využiť 🙂
Nasledujúce suroviny sú na 1 plech s rozmermi 40 x 30 cm.

SUROVINY na cesto

  • 500 g polohrubá múka
  • ½ kocky droždie
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 125 g roztopené maslo (tuk)
  • 2 PL práškový cukor
  • 2 ks žĺtok
  • 300 ml mlieko
  • troška soli

SUROVINY na ovocnú plnku

2ks kompót marhuľový (objem 720ml)

SUROVINY na mrveničku

  • 80 g maslo (tuk)
  • 5 PL kryštálový cukor
  • 5 PL hrubá múka

+ tuk na vymastenie plechu a múka na jeho vysypanie

recept na grófkin jablkový koláčPozrite si
ďalšie naše RECEPTY. 

POSTUP

recept postupMlieko zohrejeme, rozmrvíme do neho droždie a pridáme 1PL kryštálového cukru. Necháme kysnúť približne 15 minút.

recept postupDo misky si preosejeme polohrubú múku a 2PL práškového cukru. K múke pridáme vaječné žĺtky, soľ a rozpustené maslo (alebo iný tuk). Prilejeme vykysnutý kvások a cesto miesime aspoň 5 minút. Ak si chceme prácu uľahčiť, použijeme na miesenie cesta robot, ručný šľahač alebo domácu pekáreň na chlieb 🙂 Vypracované cesto dáme kysnúť na teplé miesto. Na jeho vykysnutie by malo stačiť 45 až 60 minút. Necháme kvasnice usilovne pracovať.

recept postupMedzitým si pripravíme plech na pečenie. Plech vymastíme tukom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180°C. Marhuľový kompót vylejeme na sitko a necháme odkvapkať. Ak nemáme radi marhuľový kompót, použijeme iný – podľa svojej chuti (slivkový, čerešňový, broskyňový).

recept postupV miske si zmiešame 5PL hrubej múky s 5PL kryštálového cukru. Pridáme maslo, ktoré buď nakrájame na menšie časti, alebo použijeme strúhadlo. Cesto mrvíme medzi prstami a pokračujeme, kým nám nevznikne svetlá sypká hmota – mrvenička.

recept postupKeď je cesto vykysnuté, rukou ho vyklopíme  z misky na pomúčenú pracovnú dosku. Valčekom cesto vyvaľkáme na obdĺžnik o veľkosti plechu na pečenie, s hrúbkou asi 1 centimeter. Opatrne cesto prenesieme na pripravený plech.

Náš TIP
Povrch cesta môžeme posypať tromi lyžicami strúhanky. Cesto nebude také mokré, keďže marhule ešte počas pečenie pustia šťavu.

recept postupNa cesto navrstvíme marhule. Polovičky marhúľ ukladáme vedľa seba, rezom nadol. Ovocie posypeme mrveničkou a dáme piecť do rúry. V sezóne si koláčik môžeme upiecť s čerstvým ovocím z vlastnej záhradky alebo z tržnice.
Pečieme na 180°C asi 25 minút. Koláč je upečený vtedy, keď je posýpka na koláči zlatistá a chrumkavá. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a  nakrájame na kocky. Hotový koláčik podávame našim nedočkavým stravníkom 🙂

kysnutý marhuľový koláč

Foto: LepšíDeň.sk/autorka, Freepik.com


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.