Topinambur má rôzne názvy – môžete sa stretnúť s pomenovaním židovský zemiak, jeruzalemský artičok či cukrový zemiak, no oficiálny názov je slnečnica hľuznatá. Jej domovom je Severná Amerika, kde ju využívali pôvodní obyvatelia. K nám do Európy sa topinambury dostali okolo 17. storočia.
Táto koreňová zelenina sa konzumuje a pripravuje podobne ako zemiaky. V porovnaní s nimi má nízky glykemický index, a tak je vhodnou potravinou pre tých, ktorí obmedzujú príjem sacharidov. Rastlina je nenáročná na pestovanie a dá sa povedať, že ak ju raz zasadíte, veľmi ťažko sa jej zbavíte. O tom, aké sú benefity topinamburov a ako ich pestovať, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.
Topinambur – slnečnica hľuznatá
Ako sme už spomenuli, topinambury pochádzajú zo Severnej Ameriky. Ide o nenáročnú rastlinu, ktorá je schopná rásť prakticky kdekoľvek a dorastať môže až do výšky vyše dvoch metrov. V zemi sa ukrývajú hľuzy pripomínajúce zázvor. Okrem hľúz vás topinambury potešia peknými dekoratívnymi kvetmi žltej farby, ktoré sa podobajú na slnečnice.
Regulovať topinambur môžete aj tým, že budete vytrhávať mladé rastliny, ktoré sa objavia na jar. Ideálne je zbaviť sa ich, keď majú zhruba 10 cm, vtedy sa ešte pod zemou netvoria hľuzy.
Pestovanie topinamburov
Topinambur je trvalka, ktorej sa darí kdekoľvek. Nie je náročný na pôdu, darí sa mu aj v ťažkej hlinitej pôde, na tieni aj na priamom slnku. Keďže dosahuje výšku cez 2 metre, je potrebné myslieť pri výsadbe na ostatné rastliny v okolí, ktorým by dvojmetrový topinambur mohol tieniť.
Pestovanie topinamburov sa začína z hľúz. Tie sa vysádzajú na jar, v marci alebo v apríli, prípadne ich môžete sadiť aj na jeseň. Ak chcete dosiahnuť vysokú úrodu, odporúča sa pred výsadbou pôdu prihnojiť. Hľuzy sa sadia do hĺbky 10 cm a vzdialenosť medzi nimi by mala byť 30 cm.
Výhodou pestovania je, že burinu stačí vytrhať len okolo nových klíčiacich rastliniek. Na druhej strane však topinambury potrebujú dostatok vlahy, ktorú je potrebné zabezpečiť hlavne v čase tvorby hľúz, a teda v druhej polovici leta.
Hľuzy sa vyberajú 4 až 6 týždňov po odkvitnutí žltých kvetov. Tie je vhodné orezať, pretože rastlina tak presunie energiu do rastu hľúz a vy sa môžete kochať žltou kyticou vo váze. Ak sa chcete z úrody tešiť aj ďalší rok, niekoľko hľúz nechajte v zemi.
Zdravotné benefity…
Topinambury patria medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom. Hľuzy neobsahujú sacharidy, ale vlákninu inulín, ktorá sa pri trávení štiepi na fruktózu. Z tohto hľadiska ide o potravinu vhodnú pre diabetikov.
Pozor však, ak nie ste zvyknutý na vyšší príjem vlákniny. Inulín vám môže spočiatku spôsobovať nadúvanie. To sa môže objaviť hlavne pri konzumácii surových topinamburov.
V topinamburoch nájdete okrem inulínu aj železo, vápnik, zinok, fosfor, draslík či horčík. Taktiež sú dobrým zdrojom vitamínov C, B1 a B3.
Liečivé účinky v skratke:
- upravuje hladinu cukru v krvi
- prebiotikum, ktoré podporuje aktivitu prospešných baktérií
- pozitívne vplýva na krvný tlak
- upravuje trávenie
- bráni vzniku chudokrvnosti
- prospieva zdraviu kostí a krajším vlasom
- dodáva telu energiu a zvyšuje sústredenosť
- chráni pečeň a obličky
Prečítajte si tiež
Ako urobiť chrumkavé pečené zemiaky? Krok za krokom.
…a príprava
Topinambury vyberajte napohľad hladké, nepoškodené a pevné hľuzy, s minimom hrboľov. nemali by byť mäkké, s výhonkami, alebo zelenými škvrnami. Uložte ich na chladné, suché a dobre vetrané miesto. Ak ich dáte do chladničky, zabaľte ich do papierovej utierky, aby absorbovala vlhkosť.
Topinambury môžete pripravovať podobne ako zemiaky. Dajú sa piecť, variť aj smažiť, dokonca ich môžete jesť surové. Pripraviť si tiež môžete pyré z topinamburov a hľuzy chutia veľmi dobre aj vtedy, keď ich pripravíte na grile.
Surové topinambury môžete nakrájať do šalátu, a to so šupkou aj bez nej. Chuť je príjemne sladká, veľmi špecifická – niekomu pripomína kešu oriešky, inému artičoky.
Vyskúšajte tieto recepty na dusené topinambury s mrkvou,
nátierku z topinamburov a topinamburové chipsy k telke 🙂
Foto: Pixabay.com