Máte radi naozaj čokoládové, ale fakt čokoládové zákusky a torty? Keď cítite chuť lahodnej čokolády hneď, ako si vložíte do úst prvý kúsok. Rozplýva sa vám na jazyku, telom sa vám šíri pohoda…poznáte ten pocit? 🙂
Máme pre vás super recept. Sviatočná čokoládová torta, v ktorej je čokoláda nielen v kréme, ale aj v ceste…a to celé poliate čokoládou, ako inak. Šľahačkový krém si zamilujete a mandle tomu dodajú šmrnc. Mňam!
Existujú rôzne postupy, vyskúšajte tento: vo vodnom kúpeli roztopte 150 g kvalitnej horkej čokolády, pridajte lyžicu kakaa, hrnček cukru a pol šálky vody. Zohrievajte, kým sa všetko neroztopí a nespojí.
Prípadne vezmite 1250 ml smotany na šľahanie, zohrejte ju vo vodnom kúpeli a potom odstavte. Nesmie zovrieť. Potom do nej pridávajte 125 g polámanej horkej čokolády, miešaním ju rozpustíte a všetko sa krásne spojí.
Ak vám nejde čokoládová poleva na torte dobre rozotrieť, vložte tortu na chvíľu späť do rúry. Potom už polevu jednoducho rovnomerne rozotriete.
Sviatočná čokoládová torta
Táto čokoládová torta je ideálne na sviatky, či už sú to Vianoce, rodinné oslavy, narodeniny ap. Vyzerá nádherne a ešte lepšie chutí. Netreba na ňu nejaké špeciálne suroviny, ale väčšinu možno máte dokonca aj teraz v skrinkách svojej kuchyne. Tak sa do nej pustime, nie je to nič zložité.
Suroviny
-
- 5 vajec
- 125 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g čokolády na varenie
- 120 g masla
- 50 g škrobovej múčky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 50 g mandlí
Na krém
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 žĺtky
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla
- 120 g čokolády na varenie
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Žĺtky s preosiatym práškovým a vanilkovým cukrom vymiešajte dopenista. Pridajte rozpustenú vychladnutú čokoládu a maslo. Zľahka premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a striedavo s múkou zmiešanou so škrobovou múčkou, práškom do pečiva a so zomletými mandľami vmiešajte do cesta.
Nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a v mierne vyhriatej rúre pečte asi 45 minút.
Zatiaľ si pripravte krém. Smotanu na šľahanie prevarte s vanilkovým cukrom. Žĺtky vymiešajte s cukrom dopenista a postupne primiešavajte ešte teplú smotanu.
Žĺtkový krém nechajte vychladnúť a potom ho po častiach pridávajte do vymiešaného masla.
Polovicu z neho oddeľte do druhej misky a primiešajte roztopenú vychladnutú čokoládu.
Vychladnutý korpus potrite tmavým krémom, potom bledým a ozdobte podľa vlastnej fantázie. Napríklad vianočným stromčekom, ak sa blížia Vianoce…alebo menom, ak je torta pre oslávenca. Tortu napokon polejte roztopenou čokoládou.
Milujeme takéto čokoládové torty. Ako vidíte, nie je to nič zložité, nemusíte prácne zháňať netradičné suroviny a kombinovať niečo, čo vám pripadá čudne. Proste taká tradičná lahodná torta, aké robievali už naše mamy a staré mamy.
Ak vám chutia práve takéto zákusky a koláče, odporúčame knihu Babičkina vianočná kuchárka od Renata Magáta a Stanislavy Preclíkovej Würfl. Nájdete v nej desiatky a desiatky receptov k adventu, štedrému dňu, k Silvestru až po Troch kráľov.