Ako urobiť dokonale chrumkavé pečené zemiaky? Krok za krokom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Máte radšej pečené zemiaky ako varené, či hranolky? No nie vždy sa vám darí upiecť ich tak, aby boli chrumkavé, pekne opečené? Neraz sa stane, že sú mäkké, buď spálené alebo nedorobené…proste nie je to ono. Pritom pečené zemiaky sú vynikajúce ako príloha k rôznym mäsám, ale tiež samotné s nejakým dipom.
Hoci ich príprava vyzerá napohľad jednoduchá – a de facto aj je, ak vám veľmi nezáleží na výsledku – také správe upečené a chrumkavé zemiaky musíte vedieť spraviť. Je na to jeden gríf, aby mali úžasne chrumkavé okraje.

 

Dokonale chrumkavé pečené zemiaky

Možno si vravíte – nie je to nič zložité. Nakrájate zemiaky, osolíte, prípadne okoreníte zmesou kúpenou v obchode a dáte piecť do rúry. Budete priebežne skúšať a po čase sa pekne upečú…

Nuž, nie vždy vám to vyjde. Samozrejme vždy záleží aj na rúre, akou intenzitou pečie. No keď dodržíte nižšie popísaný postup, takmer vždy vám to vyjde. Vnútri budú mäkké a nadýchané, po okrajoch pekne chrumkavé a dobre prepečené.

chrumkavé pečené zemiaky recept

 

Ktoré zemiaky vybrať?

Základom je výber zemiakov a ich nakrájanie: mali by byť nakrájané na rovnaké kúsky. Je jedno, aký budú mať tvar alebo veľkosť. No mali by byť rovnako veľké, čo zaručí, že sa rovnomerne a rovnako rýchlo prepečú.
Pokiaľ ide o ty, vyberajte triedu A, šalátové, v ktorých je menej škrobu, sú pevnejšie a vydržia v rúre trošku dlhšie bez toho, aby sa rozpadali.

Zbavte ich škrobu. To je ďalší krok, pretože ak v zemiakoch zostane príliš veľa škrobu, nikdy sa vám neupečú do chrumkava. Preto nakrájané zemiaky zalejte studenou vodou a nechajte aspoň pol hodiny odstáť. Nie pár minút, či štvrťhodinku. Minimálne 30 minút, pokojne aj dlhšie.

Predvarenie zemiakov
Niekto zemiaky predvarí, aby ich zbavil škrobu. Tak sa potom aj kratšie pečú. Môžete vyskúšať obidva spôsoby a uvidíte, ktorý vám viac vyhovuje: zemiaky očistíte a nakrájate, dáte variť asi na 8 až 10 minút. Následne musíte zemiaky schladiť, aby boli naozaj studené a potom poriadny vysušiť, inak vlhkosť prejde do nich a nebudú chrumkavé. Potom už postupujete, ako píšeme nižšie.

7 tipov, ako využiť vodu zo zemiakovPrečítajte si tiež
Vodu zo zemiakov, nevylievajte. Tu je 7 tipov, ako ju využiť.

 

Soľte až po dopečení

Potom zemiaky dôkladne osušte, či už papierovými utierkami, alebo látkovými. Dôležité je, aby boli naozaj suché – určite nie mokré, ani jemne vlhké, ale skutočne suché.

Zemiaky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkajte ich olivovým olejom. Môžete ich okoreniť podľa chuti, ako je čierne korenie, červená paprika, rímsky kmín, rozmarín ap. Pokojne to rukami premiešajte, aby sa olej prepojil s bylinkami a zemiakmi.

Odporúčame soliť až po dopečení. Keby ste zemiaky osolili skôr, soľ by z nich vytiahla prebytočnú vodu, zemiaky by sa tak dusili vo vlastnej šťave a prišli by ste o chrumkavosť.

Zemiaky by sa na plechu nemali prekrývať a už tobôž nesmú byť vo vrstvách. Tak by sa určite neprepiekli, neboli by chrumkavé. Mali by byť medzi nimi odstupy, môžu sa prípadne trošku dotýkať, ale nie prekrývať.

chrumkavé pečené zemiaky recept

 

Ideme na pečenie

Nastavte si rúru na vysokú teplotu, predhrejte ju na 220 stupňov Celzia a vložte dnu zemiaky. Neprikryté. Po 5 minútach môžete teplotu znížiť na cca 180 stupňov.

V polovici pečenia (asi po 15-20 minútach v závislosti od rúry) ich premiešajte a otočte tak, aby boli chrumkavé zo všetkých strán. Ak chcete dokonale zlaté okraje, prepnite rúru v polovici pečenia na gril.

Približne po polhodine ich skontrolujte a keď budú mať zlatistú farbu, môžete ich vybrať.

Foto: Pixabay.com, Freepik.com, Vecteezy.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.