Dávajte si pozor na skrytý cukor. Môže viesť až k depresiám

LinkedIn

Určite nie je pre vás nová informácia, že vyvážená strava je mimoriadne dôležitá pre vaše zdravie. Avšak pri veľkom počte upravovaných potravín, ktoré sú dnes v ponuke, vôbec nie je jednoduché zachovať si prehľad. Cukor sa totiž často skrýva za neškodne znejúcimi názvami ako sacharóza, dextróza, glukóza, maltóza, sladká srvátka, agávový sirup, fruktóza či laktóza. A takýto skrytý cukor môže podľa odborníkov spôsobiť nielen priberanie na váhe, ale aj duševné problémy. Nižšie uvádzame dokonca jeden experiment, ktorý urobil skúsený lekár a vedec na svojom známom. Ten mával čoraz častejšie depresívne nálady a prijímal aj veľa cukru…a tak skúsili malý pokus…
Prečítajte si o ňom nižšie.

Pozor na lieky
ako sa zbaviť depresie a syndrómu vyhoreniaVedeli ste, že ženy trpia depresiou podstatne častejšie ako muži? Niet sa čomu čudovať, keďže mnohé z liekov prispievajúcich k depresívnym stavom (antikoncepcia, lieky na migrénu, na zníženie cholesterolu, na zníženie krvného tlaku ap.) užívajú prevažne ženy. Výborne ich rozoberá v knihe Ako sa zbaviť depresie a syndrómu vyhorenia Klaus Bernhardt. Podľa jeho výskumov majú bežne dostupné lieky mnoho vedľajších účinkov, okrem iného môžu prispieť k spusteniu psychických ťažkostí.

 

Ovocný cukor nás ohlupuje!

Ženy sú v prípade cukru menej ohrozené ako muži. Vyplýva to zo štúdie University College London pod vedením nemeckej odborníčky na výživu Aniky Knüppelovej. Podľa štúdie majú muži, ktorí konzumujú viac ako 67 gramov cukru denne, o 23 percent vyššie riziko vzniku depresie v priebehu nasledujúcich piatich rokov ako tí, ktorí skonzumujú približne len polovicu.

U žien sa takýto nárast prekvapujúco nezistil. Napriek tomu sa aj ženám odporúča, aby si na spotrebu cukru dávali pozor. Ak je ho totiž priveľa, škodí vo viacerých smeroch, dokonca aj vtedy, ak ide o údajne zdravý cukor ako med alebo ovocný cukor (fruktózu).

Podľa štúdie Kalifornskej univerzity práve nadbytok ovocného cukru spôsobuje, že sa aktivuje menej proteínov pre vznik nových nervových buniek a synapsií. Môže to viesť až tak ďaleko, že časť mozgovej hmoty, ktorá zodpovedá za vedomé vôľové činy, sa doslova scvrkne. Priveľa fruktózy vás nielen spomaľuje, ale z dlhodobého hľadiska aj ohlupuje!

skrytý cukor

 

 Našťastie je tu dobrá správa

„Áno, je tu aj dobrá správa – potraviny, ktoré sú bohaté na obsah omega-3 mastných kyselín, môžu negatívne účinky ovocného cukru do veľkej miery obmedziť. Interakcie vznikajú teda nielen v negatívnom, ale aj v pozitívnom zmysle,“ píše Klaus Bernhardt vo svojej knihe .

Veľký podiel omega-3 mastných kyselín nájdete napríklad v ľanovom oleji, oleji z vlašských orechov alebo v repkovom oleji, ale aj vo všetkých druhoch morských rýb bohatých na tuky, ako napríklad losos, tuniak, makrela alebo sleď. Nachádza sa v hojnom množstve aj vo vajciach z voľného chovu, v avokáde, špenáte, tekvici a v mäse pasienkového dobytka.

 

Pozor na skrytý cukor 

V budúcnosti si teda pri nakupovaní vždy prečítajte, čo je na obale napísané drobnými písmenami, aj keď si vôbec nekupujete sladké potraviny. Nielen zjavný, ale práve skrytý cukor sa nazbiera rýchlejšie, ako si myslíte.
Tu je zopár príkladov výrobkov, ktoré obsahujú prekvapujúce množstvo cukru…a kde by ste ho v takom množstve určite nečakali.

  • červená kapusta z fľaše (77 g cukru na 0,7 l fľašu),
  • sleďový šalát (16 g cukru na 200 g porciu),
  • kečup (130 g cukru na 0,5 l fľašu),
  • smoothie (až 35 g cukru na 250 ml),
  • ovocný cmar (až 60 g cukru na 500 g téglik),,
  • sladké šumivé víno (22 g cukru na malú 2 dl fľašu),
  • hotové šaláty z chladiaceho pultu (až 50 g cukru na 400 g balenie).

skrytý cukor

 

Malý experiment

Klaus Bernhardt vo svojej skvelej knihe Ako sa zbaviť depresie a syndrómu vyhorenia uvádza jeden zaujímavý experiment, ako dokáže vyššia spotreba cukru spôsobovať depresívne stavy.
Tu je:
Náš dobrý kamarát sa už dlhšie sťažoval na depresívne nálady, keďže som vedel o jeho vysokej spotrebe cukru, nahovoril som ho na malý experiment. Súhlasil, že sa na dva týždne vzdá klasického cukru – čokoládových tyčiniek, džemu a koly a okrem toho zdokumentuje, koľko „skrytého“ cukru ešte vždy konzumuje prostredníctvom svojej bežnej stravy. Dostal sa na neuveriteľných 114 g denne. Šokovaný množstvom, na vlastnú päsť experiment rozšíril a ďalšie dva týždne sa, pokiaľ to bolo možné, vyhýbal aj akejkoľvek forme skrytého cukru.

cukor vplýva na povahuPrečítajte si tiež
Ako cukor vplýva na našu povahu a správanie?

Tentoraz si veľmi dôsledne zaznamenal všetky zmeny, ktoré na sebe počas tohto obdobia pozoroval a dospel k šiestim veľmi pozoruhodným poznatkom:

  1. V prvých troch dňoch rozšíreného zákazu cukru pociťoval doslova abstinenčné príznaky. Mal zlú náladu, bol podráždený a okrem toho mal aj extrémne veľkú chuť na niečo sladké. So začiatkom štvrtého dňa sa však všetky tieto symptómy stratili bez stopy a počas ďalších dní sa ani nevrátili.
  2. Výrazne schudol. Za štyri týždne zhodil 6,8 kg, hoci sa okrem cukru nevzdal ničoho iného. Keďže sa už roky neúspešne snažil zbaviť nadváhy, tento fakt bol pre neho mimoriadne motivujúci.
  3. Už po niekoľkých dňoch spal oveľa hlbším spánkom a ráno sa preto budil oveľa oddýchnutejší.
  4. Jeho chronicky upchaté dutiny sa prvýkrát po mesiacoch uvoľnili a večer mohol ísť spať bez použitia nosového spreja.
  5. Už po niekoľkých dňoch sa jeho vnímanie chuti zmenilo. Všetko chutilo intenzívnejšie, preto začal používať šetrnejšie soľ a koreniny.
  6. Azda najzarážajúcejšia zmena sa týkala jeho psychického stavu. Na konci štvortýždňovej testovacej fázy sa cítil taký spokojný a šťastný ako už dávno nie

Preto sa rozhodol zachovať si svoj nový spôsob stravovania. Toto rozhodnutie prijal 6. februára 2018. Keď koncom toho istého roka bilancoval, schudol 27 kg, prekonal chronický zápal prínosových dutín a jeho depresívne symptómy sa už nikdy neobjavili.

 

Zdroj a foto: Noxi/kniha Klausa Bernhardta, Nature.com
The Journal of Physiology, Freepik.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author