6 tipov na lahodné dobroty ku káve. A bez múky

Aj vy dostanete občas neodolateľnú chuť na niečo malé, sladké, lahodné…len na zahnanie tej chuti? Nechce sa vám pritom vypekať, stáť v kuchyni hodinu aj dve a čakať, či sa naozaj všetko podarí? Máme pre vás 6 tipov na drobné koláčiky, dobroty ku káve, ktoré nezaberú toľko času a obsahujú len pár surovín. Nepotrebujete byť profesionálna pekárka-cukrárka. Nemusíte utekať po špeciálne ingrediencie do obchodu. Navyše sú všetky recepty bez múky – nemusíte priamo trpieť celiakiou, možno len chcete vylúčiť zo stravy múku. Rozhodne to bude mať pozitívne zdravotné prínosy.

Mimochodom, pečenie bez múky je čoraz populárnejšie a odporúčajú to aj mnohí odborníci. Drvivá väčšina receptov však obsahuje múku, našich 6 kúskov však nie. Aj Anja Donnermeyerová začala piecť bez múky pred rokmi. Dvom členom jej rodiny zistili celiakiu, čiže alergiu na lepok. Zbierala a zaznamenávala informácie, testovala a skúšala, experimentovala a obmieňala. Zostavila desiatky receptov bez múky, takže ide to. A chutí to. Inšpirovať sa môžete v jej knihe Pečieme bez múky.

Navyše ako tvrdí propagátorka zdravej výživy Henrieta Peškovičová, „v obchodoch je dosť cenovo dostupných a zdraviu prospešnejších alternatív.“
Doktor Igor Bukovský zasa vyzdvihuje okrem zdravotných profitov aj tie chudnúce: „Dôsledne nahraďte bielu múku a všetky výrobky z nej múkou celozrnnou. Za rok tak môžete zhodiť 3 – 5 kg čistého tuku.“

 

6 tipov na lahodné dobroty ku káve

1.Kokosové guľky

  • Na 25 kúskov vymiešame 70 g práškového cukru a 100 g masla.
  • Pridáme 150 g roztopenej bielej čokoládovej polevy, 85 g nahrubo podrvených, bezlepkových cornflakesov, 70 g posekaných mandlí a 50 g kokosovej múčky. Všetko spolu dôkladne vymiesime.
  • Z masy vytvarujeme guľky, obalíme ich v 50 g kokosovej múčky a necháme v chlade stuhnúť. Najlepšie cez noc.

dobroty ku káve - mozartove kokosové guľky

2.Mozartove guľky

  • Na 35 kúskov nadrobno pokrájame 200 g orieškovo-nugátovej hmoty, vytvarujeme z nej guľky a odložíme ich do chladničky, aby stuhli.
  • 25 g posekaných pistácií vymiesime s 200 g surovej marcipánovej hmoty, potom každú orieškovo-nugátovú guľku obalíme marcipánovou zmesou a opäť odložíme do chladničky.
  • Roztopíme 300 g mliečnej čokoládovej polevy, guľky do nej ponoríme. Potom ich necháme odkvapkať, najlepšie na mriežke, a usušíme.

 

3.Marhuľovo-marcipánové bonbóny

  • Na 30 kúskov zmiešame 150 g surovej marcipánovej hmoty s 10 g práškového cukru.
  • 200 g sušených marhúľ po dĺžke narežeme, pričom dávame pozor, aby sme ich nerozrezali úplne, a každú naplníme trochou marcipánu.
  • Roztopíme 250 g mliečnej čokoládovej polevy a plnené marhule do nej ponoríme.
  • Kým je poleva vlhká, bonbóny ozdobíme rozpolenými vlašskými orechmi, rozpolenými mandľami alebo posekanými pistáciami. Potom necháme uschnúť.

 

4.Mandľové kopčeky

  • Na asi 40 kúskov roztopíme 25 g kokosového tuku a 200 g bielej čokolády (najlepšie vo vodnom kúpeli) a premiešame.
  • Pridáme 200 g mandľových rezančekov (pre lepšiu chuť mandle vopred zľahka opražíme na panvici bez tuku). Podľa chuti môžeme do zmesi pridať aj hrozienka.
  • Pomocou dvoch lyžičiek tvarujeme z masy kopčeky a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Mandľové kopčeky odložíme na 2 hodiny do chladničky.

dobroty ku káve mandľové kopčeky

 

5.Čokoládové hrudky

  • Na asi 40 kúskov roztopíme v hrnci 25 g kokosového tuku, 100 g mliečnej čokolády, 100 g horkej čokolády a premiešame. Odstavíme, do zmesi pridáme 170 g cornflakesov (bezlepkových) a premiešame.
  • Z cornflakesovo-čokoládovej masy pomocou dvoch lyžičiek tvarujeme kopčeky a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Aby stuhli, odložíme ich na niekoľko hodín do chladu.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.karamelové kocky

6.Amaretti

  • Rúru predhrejeme na 160 °C. Na asi 60 kúskov vyšľaháme zo 4 bielkov tuhý sneh.
  • Do snehu pridáme 1 KL citrónovej šťavy, 50 g cukru, 1 fľaštičku arómy horkých mandlí a 200 g mletých mandlí.
  • Z cesta vytvarujeme guľky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Do každej vtlačíme na ozdobu jednu mandľu a 30 minút pečieme. Vychladnuté amaretti posypeme práškovým cukrom.

Ak máte podobné recepty na lahodné dobroty ku káve, pridajte ich do komentárov. Určite ich radi vyskúšame 🙂 A ďalšiu inšpiráciu na torty, slávnostné zákusky, drobné koláčiky – to všetko bez múky – nájdete v spomínanej knižke Pečieme bez múky. Dobrú chuť.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 138x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: