Vyskúšajte tento šťastný rybací koláč od Jamieho Olivera. Je to jedlo, ktoré zahreje dušu aj žalúdok. Jamie ho nazval „šťastným“ nie náhodou – tento rybací koláč spája všetko, čo robí jedlo výnimočným: poctivé suroviny, krémovú textúru, sviežu chuť a štipku radosti, ktorú v sebe nesie každé domáce varenie. Je to pokrm, ktorý nielen zasýti, ale doslova zlepší náladu.
Jeho šťastný rybací koláč je pestrý, sýty a vonia po domove. Nie je len o chuti, ale aj o pocite – o spokojnosti, ktorú máte, keď sa po dlhom dni zahryznete do zlatistého, teplého koláča. Jamie Oliver mu vdýchol dušu comfort food – jednoduchého jedla, ktoré robí život o niečo krajším.
Nájdete ho aj v jeho knihe Jedzme zdravo, ktorá vyšla v slovenskom preklade s 120 receptami, ale pridal aj 50 zdravých tipov, ktoré vás nasmerujú k šťastnejšiemu životu. A 2-týždňový program na začiatok cesty za zdravím.
Recept na šťastný rybací koláč
Ak teda hľadáte recept, ktorý rozvonia kuchyňu, spojí rodinu pri stole a vyčarí úsmev, šťastný rybací koláč Jamieho Olivera je presne tým pravým. Krémový, sýty a vždy lahodný, otázka znie: pridať vajcia alebo nie?
Z týchto surovín vám vyjde 6 porcií, príprava zaberie asi 30 minút a varenie ďalších asi 35 minút. Plus odpočívanie.
SUROVINY
- 1 kg zemiakov
- 1 veľká brokolica (480 g)
- voliteľné: 3 veľké vajcia
- 3 póry (480 g)
- 2 kopcovité lyžice hladkej múky
- 2 lyžičky obľúbenej horčice
- 600 ml polotučného mlieka
- 800 g zmesi rôznych rýb
- 75 g čedaru
- 1 viazanička pažítky (20 g)
- 1 citrón
POSTUP
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Zemiaky ošúpeme, väčšie prekrojíme a uvaríme ich v hrnci v osolenej vriacej vode 20 minút domäkka. Z brokolice odkrojíme stopku, očistíme ju a nakrájame nadrobno. Brokolicu rozoberieme na ružičky a pridáme do hrnca, na posledných 7 minút pridáme vajcia. Vajcia vyberieme a ochladíme pod studenou vodou. Zemiaky a brokolicu scedíme a necháme vyschnúť.
Zatiaľ očistíme póry, pozdĺžne ich prekrojíme, umyjeme a nakrájame natenko. Veľký plytký kastról dáme na mierny oheň s 1 lyžicou olivového oleja a pridáme nakrájanú stopku brokolice. Opekáme 10 minút, kým nie je mäkká, pravidelne miešame. Vmiešame múku aj horčicu a postupne prilievame mlieko. Varíme 5 minút, občas premiešame, dochutíme.
Pridáme kúsky ryby a varíme 5 minút, potom nastrúhame väčšinu syra. Pažítku nasekáme nadrobno a väčšinu pridáme do kastróla. Vajcia ošúpeme, prekrojíme a vložíme do zmesi, navrch najemno nastrúhame citrónovú kôru.
Zemiaky s brokolicou roztlačíme – nahrubo alebo dohladka, ako má kto rád. Dochutíme, naložíme navrch, vidličkou upravíme povrch, nastrúhame naň zvyšný syr a postriekame olejom. Pečieme 35 minút dozlatista. Necháme odpočívať 35 minút, posypeme zvyšnou pažítkou a podávame s dielikom citróna.

Zdroj a foto: lepšíDeň.sk, Slovart


























































