Tiramisu. Domáci recept podľa svetoznámeho šéfkuchára

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nájsť skutočne dobré, chutné a kvalitné tiramisu nie je zasa také jednoduché. Dnes už nájdete „oklamané“ tiramisu takmer v každom obchode, v lacnom kelímku…tento taliansky dezert ponúkajú v mnohých kaviarňach a cukrárňach, ale neraz je od pravého tiramisu na kilometre vzdialený. Pravé talianske tiramisu pôvodne z Benátok chutí jedinečne a ak ste ho niekedy ochutnali, viete, o čom hovoríme.
Máme pre vás vynikajúci recept na domáce tiramisu podľa svetoznámeho šéfkuchára. Hotový je do hodiny, tak poďme na to.

 

Recept na domáce tiramisu

tiramisu taliansky dezertJoshua Weissman je uznávaný mladý šéfkuchár, ktorý denne učí milióny ľudí variť na svojich sociálnych sieťach. V slovenčine mu vyšla aj kniha Varenie bez výhovoriek, kde sa snaží priviesť k vareniu kohokoľvek…aj zarytých odporcov, či ľavorukých 🙂
Joshua má mnoho talianskych priateľov, takže jeho recept na tiramisu prešiel skutočne pozorným okom.

Príprava vám zaberie asi 45 minút + noc na stuhnutie. Čas varenia je päť minút a vo forme s priemerom 25 cm vám vyjde do 10 porcií.

SUROVINY

  • 50 g kryštálového cukru
  • 500 ml vychladnutého čerstvého espressa alebo silnej kávy
  • 45 ml brandy alebo rumu (nemusí byť)
  • pár kvapiek javorového sirupu (nemusí byť)
  • štipka muškátového orieška (nemusí byť)
  • 24 – 30 piškót
  • kakao na posypanie
  • horká čokoláda na ozdobu

Zabaglione (krém):

  • 6 – 7 veľkých žĺtkov (záleží na veľkosti)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 450 g mascarpone izbovej teploty
  • 250 g smotany na šľahanie

tiramisu recept

 

POSTUP

recept postupDo misy pridajte kryštálový cukor, espresso, brandy alebo rum (ak chcete), javorový sirup (ak chcete) a štipku muškátového orieška (ak chcete). Premiešate, aby vznikla jednotná zmes, a odložte nabok.

recept postupPripravte zabaglione. Do stredne veľkého hrnca pridajte približne do výšky 2,5 cm vodu a priveďte do varu.

recept postupDo žiaruvzdornej misy, ktorá sa zmestí do hrnca tak, aby sa nedotýkala vody, pridajte žĺtky a cukor. Položte misku na vriacu vodu a miešajte, kým sa všetok cukor neroztopí a zmes sa neohreje. Potom ručným mixérom šľahajte zmes na vysokej rýchlosti, kým sa jej objem nezdvojnásobí, nezíska svetlú farbu a nespevnie. Zložte z hrnca.

recept postupV druhej miske vyšľahajte ručným mixérom mascarpone, aby vznikol hladký krém.
Pridajte mascarpone do žĺtkovej zmesi a jemne premiešajte, nech v kréme nezostanú žiadne hrudky.
(…postup pokračuje nižšie…)

recept tiramisu palacinkyVyskúšajte tiež
Recept na tiramisu palacinky. Dezert, ktorý si zamilujete.

recept postupV miske od mascarpone vyšľahajte smotanu na pevnú šľahačku.
Pridajte do nej krém z mascarpone a zo žĺtkov a jemne premiešajte, aby sa prepojili. Buďte opatrní, aby zmes ostala vzdušná.

recept postupPiškóty z oboch strán namočte do kávovej zmesi. Vyložte nimi 25 cm štvorcovú formu. Keď je pokrytá celá plocha (nemusia byť natesno pri sebe, malé medzery neprekážajú), rovnomerne na ne nalejte polovicu zabaglione. Potom na krém naukladajte druhú vrstvu piškót namočených v kávovej zmesi a zalejte ich zvyšným krémom.

recept postupFormu obaľte v potravinárskej fólii a dajte pozor, aby sa nedotýkala krému. Vložte na noc do chladničky, aby tiramisu stuhlo.

recept postupTesne pred podávaním ho posypte poriadnou vrstvou kakaa. Nakrájajte a ozdobte hoblinkami horkej čokolády.
Dobrú chuť!
(Zvyšné tiramisu skladujte pevne uzavreté v chladničke max. 3 dni.)

 

Foto: Joshua Weissman/YT a kniha Varenie bez výhovoriek


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.