Limetková torta, ktorá ohúri každú návštevu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Existujú ľudia, ktorí musia mať dezert čokoládový, možno s ovocím, karamelom, tvarohom…ale určite nie kyslý. Ak zákusok, tak má byť predsa sladký, nie?
A sú takí, ktorí milujú kyslé chute aj v dezertoch. Keď idú na zmrzlinu, doprajú si kyslasté príchute ako lesné ovocie, citrón, čučoriedka… Vychutnajú si koláč s citrónovou polevou. A veríme, že im bude chutiť aj táto limetková torta s mandľami, avokádom a osladená zdravými datľami.

Nie je to samozrejme žiadny hrnčekový koláč, pri ktorom všetko nasypete/nalejete do misy, zamiešate, vylejete na plech a pečiete. Možno je táto limetková torta zložitejša, trošku sa s ňou musíte vyhrať, ale výsledok stojí za to. Ak chcete ohúriť návštevu alebo prekvapiť milého, vyskúšajte tento recept. Bude to rozhodne stáť za to.
Takáto limetková torta patrí medzi najodvážnejšie recepty aj u známej foodblogerky a svetovej hviezdy Elle Woodwardovej. Namiesto počítania kalórií sa sústredí na chuť a výživné látky. Svoje kulinárske umenie dokázala aj vo viacerých svojich knihách, ktoré sa stali hitmi, napríklad Lahodne s Ellou.

 

Bombastická limetková torta

„Som si istá, že ak si prečítate zoznam potrebných ingrediencií, nebudete celkom presvedčení, že niečo takéto naozaj môže dobre chutiť. Ale verte mi, chutí. Z avokáda a kokosového mlieka vznikne fantastický krém, limetka dodá úžasne sviežu chuť a čerešničkou na torte je sladký javorový sirup. Nemajte obavy, chuť avokáda si ani nevšimnete,“ usmieva sa Ella.
Tak poďme na to!

Na 10 – 12 kúskov potrebujeme:

Na základnú vrstvu

  • 2 hrnčeky mandlí (400 g)
  • asi 30 vykôstkovaných datlí Medjool (600 g)
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja

 

Na krém

  • 5 veľmi zrelých avokád
  • šťavu z 3 limetiek (30 ml)
  • ¾ hrnčeka javorového sirupu (225 ml)
  • 4 polievkové lyžice kokosového mlieka (z mlieka v konzerve odoberte radšej tuhšiu, nie tekutú časť)
  • 1 limetku na postrúhanie

Vyskúšajte aj ďalšie RECEPTY.dokonalé cupcaky

Príprava základnej vrstvy

recept postupZačneme základnou vrstvou. Mandle sekáme asi minútu v mixéri na menšie kúsky, nesmú sa však úplne rozomlieť na múku.
Pridáme datle a kokosový olej a všetko zmixujeme, aby vznikla kompaktná hmota.

recept postupRozotrieme ju na dno tortovej formy s priemerom 20 – 25 cm. Táto vrstva by mala byť asi 3 cm vysoká a pevne držať pokope. Tortovú formu odložíme a pripravíme si krém.

 

Príprava krému

recept postupZ avokád vyberieme kôstky a dužinu spolu s limetkovou šťavou, javorovým sirupom a kokosovým mliekom rozmixujeme na hladký krém.
Krém nalejeme na základnú vrstvu a celú tortu vložíme asi na pol hodiny do mrazničky. Krém by mal stuhnúť, nie zamrznúť.
Pred podávaním ešte vrch torty posypeme postrúhanou limetkovou kôrou.

Tip navyše
Dajte si záležať na tom, aby ste použili avokáda, ktoré majú naozaj peknú zelenú dužinu. Ak sú v nej hnedé bodky, ani torta nebude vyzerať veľmi lákavo.

limetková torta recept


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.