Predstavte si, že v tejto chvíli sedíte v kaviarničke na rohu bulváru Champs-Élysées v Paríži. Popíjate kapučíno, sledujete ruch naokolo, ako to tam žije… a pritom si vychutnávate dozlatista upečený croissant (vyslovujte kruasan :-)). Ak ste už boli vo Francúzsku, viete, aké neskutočne lahodné, voňavé a chutné pečivo majú v krajine galského kohúta. Doslova nebíčko na jazyku.
Vytvorte si takúto atmosféru francúzskych raňajok u seba doma. Upečte si čerstvé čokoládové rožteky, uvarte dobrú kávu, začítajte sa do nejakej dobrej knihy a užívajte si chvíľu pohody.
Jemné maslové pečivo plnené čokoládou, Nutellou, pudingom, džemom, dokonca syrom alebo šunkou dobilo svet. Aj v slovenských pekárňach, supermarketoch a kaviarňach sú súčasťou každodennej ponuky. Ak sa chcete vyhnúť konzervačným látkam a pripraviť si maslové croissanty z čerstvých surovín, vyskúšajte náš recept.
Jemný maslový croissant plnený čokoládou – RECEPT
Prvé pečivo v tvare polmesiaca bolo podľa legendy upečené vo Viedni na počesť víťazstva nad Turkami. V súčasnosti nájdeme na internete rôzne verzie prípravy. Náš recept je založený na tradičných surovinách, ako je mlieko, vajíčka a múka. Príprava croissantov si vyžaduje čas a trpezlivosť, avšak ich lahodná chuť a vôňa rozhodne stojí za to.
SUROVINY
- 250 g masla
- ½ kg hladkej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 2 kávové lyžičky soli
- 3 žĺtky
- 250 ml mlieka
- 40 g droždia
- 200g čokolády na varenie
- 1 vajce na potretie
POSTUP
Do misky nasypeme múku, tak aby v strede vznikla jamka. Do nej následne pridáme cukor a rozmrvené droždie. Zalejeme vlažným mliekom a kvások necháme kysnúť asi 5 minút.
Následne pridáme soľ, žĺtky a vymiesime cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a na pol hodinu ho necháme odležať v chladničke.
Na vyvaľkané cesto nastrúhame maslo a preložíme ho na tretiny. Zabalené cesto opäť vložíme do chladničky na dvadsať minút. Postup zopakujeme dvakrát.
Nakoniec odležané cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, ktorý krájame na trojuholníky.
Širší koniec naplníme čokoládou, stočíme do tvaru croissantov a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Na plechu necháme vykysnúť asi 20 minút. Pečieme pri teplote 180 °C približne 10 až 15 minút.
Nech vám chutí 🙂
Jedna z legiend hovorí, že croissant vynašli krátko po obliehaní Viedne v roku 1686. Poľský špión a diplomat Franciszek Kulczycki, majiteľ kaviarne Zur blauben Flasche vraj presvedčil majiteľa neďalekej pekárne, aby začal vyrábať torty v tvare polmesiaca na počesť víťazstva nad tureckými vojakmi.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka