Domáca nutella. Skvelý RECEPT na orieškovo-kakaovú nátierku

LinkedIn

Aj vy milujete Nutellu? Alebo Slowtellu, čo je tiež lieskovcovo-kakaový krém, len zdravší a slovenskej výroby. Čo tak urobiť si doma vlastný čokoládový krém, po ktorom sa budete zalizovať až za ušami? 🙂
Nie je to nič zložité, domáca nutella nevyžaduje veľa surovín, ani času, len silnejší kuchynský robot. Tá chuť aj vôňa vás dostanú. Nie je tam nič navyše, žiadne umelé sladidlá, prídavné látky – domáca nutella je poctivo čokoládová a oriešková.
Môžete ju použiť na palacinky, my ju využívame na domáce vafleúžasné lievance, tiež na domáce pečivo, do koláčov, na torty. Jednoducho, kde sa vám hodí.

 

Prečo tak milujeme orieškové krémy?

lieskové orieškyNuž, pravá Nutella nie je práve najzdravšia. Na 100 gramov krému je až 56 gramov cukru, čo je teda poriadne veľa. Navyše je tam palmový olej, jeden z najlacnejších potravinárskych tukov, ktorý má vysoký obsah nasýtených mastných kyselín. Tú najzdravšiu časť, čiže lieskové oriešky, tvorí len 13% obsahu, čo je naozaj škoda. Takže žiadna sláva.

Oveľa lepšie je na tom slovenská Slowtella, jemný krém z čerstvo pražených výberových lieskových orieškov a tie tvoria až 66%. K tomu kvalitné kakao a cukor z kokosových kvetov z Indonézie. Ešte je tam kakaové maslo.  Čiže oveľa zdravší variant, hoci drahší a niekomu nemusí sedieť chuť.

 

Domáca nutella – RECEPT

domáca nutella - receptTúto sme odpozerali od známej foodblogerky Elly Woodwardovej, ktorá robí fantastické jedlá, sladké i slané, ale hlavne zdravé. Aj v slovenčine vyšlo viacero jej kníh, odporúčame napríklad Lahodne s Ellou.
Ale poďme na tú perfektnú nátierku, ktorá poteší vaše jazýčky, chuťové bunky a dokonca aj žalúdok. Je totiž plná výživných látok a zároveň veľmi chutná. „Rada si ňou natieram ovsené sušienky alebo ovocné koláčiky s kokosovým krémom. Prípadne si do nej na olovrant alebo namiesto zákuska môžete jednoducho namáčať kúsky čerstvého ovocia, napríklad plátky jablka,” prezrádza Ella.
Nasledujúce suroviny sú na prípravu 1 veľkého pohára.

SUROVINY

  • 370 gramov lieskových orieškov
  • 150 ml javorového sirupu
  • 3 polievkové lyžice kakaového prášku
  • štipka soli

recept postupPOSTUP je naozaj jednoduchý. Predhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Lieskové oriešky dáme asi na 10 minút opiecť do rúry. Ku koncu pozerajte, aby sa vám nespiekli, nesčerneli Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.
Keď sú vychladnuté, v mixéri ich spracujeme na hladký prášok. Prihoďte štipku soli a potom tri prísady, ktoré si môžete vopred dobre premiešať: javorový sirup a kakao.
Nakoniec postupne vlejete 150 ml horúcej vody.
Nalejete do sklenených pohárov, uzavriete a dáte do špajze. Takto vydrží krém asi mesiac…ale určite ho zjete aj skôr 🙂

Pozor, na tento recept treba naozaj silný kuchynský robot, v opačnom prípade nebude nátierka taká jemná. Ale zasa – niektorí ľudia majú radi jemné zvyšky orieškov v nátierke, takže každému podľa jeho gusta.

domáca nutella recept

Foto: Ella/Vydavateľstvo Tatran, Pixabay.com, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar