Profiterolky s krémom chantilly. Recept na francúzsku lahôdku

LinkedIn

Sú ľahučké, zlatisté, vláčne a doslova sa vám rozplývajú v ústach. Profiterolky s krémom chantilly, čiže keď to zjednodušíme – veterníčky naplnené sladkým šľahačkovým krémom a preliate pravou čokoládou.
Mimochodom, na poliatie profiteroliek použite horkú čokoládu, ktorá s jemným pečivom vytvorí výrazný kontrast, radí čokoládový expert z Londýna Bill McCarrick. Práve to spojenie nadýchaných veterníčkov, sladkastého krému a horkej čokolády tvorí božskú kombináciu.

Francúzske profiteroles sú obľúbené nielen v krajine galského kohúta, ale aj v USA, či Taliansku. Plnky sú rôzne, niekde dávajú aj vanilkovú zmrzlinu. Polievajú sa čokoládou alebo sa len posypú cukrom.
Tie pravé francúzske sú známe aj pod názvom choux à la crème (šu a la krém). Pochutnávali si na nich už na dvore kráľovnej Kataríny Medicejskej v 16.storočí. Profiterolky nechýbali na svadbách, na stoloch počas rôznych sviatkov, cez Vianoce ap. Možno povedať, že boli predchodkyňou dnešných našich veterníkov, len v menšej verzii.

 

Recept na profiterolky s krémom chantilly

recept na profiterolkyPri tomto recepte nepotrebujete žiadne špeciálne prísady. Pripravte si však cukrárske vrecko s asi 5 mm hviezdicovou špičkou. Toto množstvo surovín vám vystačí na asi 25 kúskov. Dobrá rada – veterníčky hneď po upečení popichajte, aby z nich unikla para, a zostanú krehké a chrumkavé.

SUROVINY

  • 70 g hladkej múky (vhodnej na kysnuté pečivo)
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 70 g soleného masla
  • 3 vajcia

Na krém chantilly

  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 30 g práškového cukru
  • 1 lyžica vanilkového extraktu

Na čokoládovú polevu

  • 90 ml plnotučného mlieka
  • 90 g nahrubo nasekanej kvalitnej horkej čokolády (najmenej 70 % kakaovej sušiny)
  • 30 g nesoleného masla

 

POSTUP

recept postupRúru si zatiaľ zohrejte na 190 °C a väčší plech vyložte papierom na pečenie.
Do väčšej misky preosejte múku. Sito držte vyššie, aby sa prevzdušnila. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zohrievajte mlieko so soleným maslom. Keď začína vrieť, za nepretržitého miešania drevenou varechou pridávajte múku a priveďte do varu.

recept postupPo jednej minúte hrniec odstavte, zmes preložte do ohňovzdornej misky a ručným elektrickým šľahačom na strednej rýchlosti ju šľahajte 2 minúty. Postupne do nej pridávajte vajcia. Silikónovou lopatkou zotrite hmotu zo stien misky, aby sa nevytvorili hrčky.

recept postupŠľahajte dovtedy, kým nepridáte všetky vajcia a zmes nie je dobre vymiešaná. Z takto pripraveného cesta odoberajte lyžicou guľôčky s veľkosťou vlašských orechov a ukladajte ich na pripravený plech.
Pečte 15 až 20 minút, kým sa guľôčky nezdvihnú a nie sú zlatisté a chrumkavé.

recept postupVeterníčky vytiahnite z rúry, každý zboku prepichnite a na ďalších 5 minút dajte do rúry. Potom ich nechajte na mriežke celkom vychladnúť. Po vychladnutí urobte do každého veterníčka naboku dierku.

recept postupPripravte si krém chantilly. Vo väčšej miske šľahajte smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom, kým sa nezačnú tvoriť mäkké špičky. Odložte nabok.

recept postupNa čokoládovú polevu pomaly zohrejte v hrnci mlieko, potom pridajte horkú čokoládu a maslo. Na miernejšom ohni miešajte, aby sa suroviny prepojili.

recept postupKrém chantilly naberte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte do profiteroliek. Polejte čokoládovou polevou, môžete ozdobiť mandľovými lupienkami podávajte. Mňam.
Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.pomarančovo-čučoriedková torta

 

Ako robí profiterolky slávny šéfkuchár Gordon Ramsay? Pozrite si video:

Náš recept pochádza z knihy Čokoláda – fascinujúci príbeh delikatesy, v ktorej autor Dom Ramsey ukazuje cestu čokolády a pridáva desiatky úžasných čokoládových receptov.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Milan

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.