Čokoládovo-karamelový zákusok (maškrta na víkend)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tentoraz nebude maškrta na víkend extra zdravá 🙂 Nie, ak chudnete alebo si strážite postavu, ruky preč od tohto zákusku. Ale ak si doprajete len kúsok, prípadne chcete ohúriť návštevu, poďte na to!  Tri vrstvy tohto zákuska – chrumkavá, karamelová a čokoládová – sa priam rozplývajú na jazyku. A koniec-koncov, tento Čokoládovo-karamelový zákusok je miliónkrát zdravšia a lahodnejšia verzia klasického karamelového dezertu, ktorý kúpite v cukrárni, či v obchode. Viete, čo doň dávate a verte – to množstvo orechov, ktoré použijete, sa vám vyplatí. Návšteva či partner vás budú milovať za takýchto víkendový zákusok.

 

Čokoládovo-karamelový zákusok

Tento recept vám vystačí na 16 kúskov. Ak máte v rodine alergika a chcete mu tiež dopriať, asi to tentoraz nepôjde. Jednoducho tento zákusok naozaj nie je pre alergikov, pretože orechy v tomto recepte len ťažko nahradíte niečím iným. Ak nemôžete jesť len mandle alebo pekanové orechy, vymeňte ich za iný druh orechov, napríklad kešu, lieskové oriešky a maslo z kešu orieškov.

Ako viete, orechy majú pre náš organizmus veľmi veľa pozitívnych účinkov. Obsahujú kvalitné bielkoviny, rastlinné tuky s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákninu, vitamíny a mnohé minerály. Toto všetko využíva náš mozog, aby lepšie fungoval. Antioxidanty sú prospešné pri prevencii, chránia náš organizmus, majú omladzovací efekt a predlžujú život…
Orechy sú teda bezpochyby zdravé, ale je dôležité ako si ich správne vyberať a kedy ich konzumovať.

čokoládovo-karamelový zákusok

Lahodný, chrumkavý, absolútne božský!

Suroviny na základnú vrstvu:

150 g mandlí
125 g pekanových orechov
400 g vykôstkovaných datlí Medjool
2 polievkové lyžice mandľového masla

Na karamelovú vrstvu

400 g vykôstkovaných datlí Medjool
6 kopcovitých polievkových lyžíc mandľového masla
2 polievkové lyžice javorového sirupu
1 čajovú lyžičku kokosového oleja

Na čokoládovú vrstvu

100 g kakaového masla
1 polievkovú lyžicu mandľového masla
150 g vykôstkovaných datlí Medjool
2 polievkové lyžice pravého kakaového prášku
2 – 4 polievkové lyžice javorového sirupu (podľa chuti)

Ella Woodwardová Prečítajte si aj
Choroba ju priviedla k zdravému a chutnému stravovaniu.

POSTUP:
Začneme základnou vrstvou: mandle a pekanové orechy mixujeme asi jednu minútu na hrubú múku. Do múky pridáme datle a mandľové maslo a všetko spolu rozmixujeme na cesto. Vylejeme ho na dno tortovej formy vyloženej papierom na pečenie (moja má rozmery 31 x 26 x 6 cm).
Cesto dobre popritláčame na dno a dáme na 20 minút do mrazničky.

Karamelovú vrstvu pripravíme tak, že všetky prísady vložíme do mixéra, pridáme 120 ml vody a rozmixujeme na jemnú a hladkú zmes. Nalejeme ju na prvú vrstvu a celú tortu dáme na ďalších 30 – 40 minút do mrazničky, aby stuhla a mohla sa na ňu dať čokoládová vrstva.

Na záver pripravíme čokoládovú vrstvu. Na slabom ohni v rajnici roztopíme a zmiešame kakaové a mandľové maslo. Roztopené ich nalejeme do mixéra a spolu s ostatými prísadami dohladka rozmixujeme.

Na stuhnutý karamel nalejeme čokoládovú vrstvu a celú tortu dáme ešte na dve hodiny zamraziť.

Zákusok skladujeme v mrazničke. Pred podávaním vyberieme z mrazničky a 15 – 20 minút zohrievame pri izbovej teplote. Potom ho nakrájame na 16 kúskov a podávame.

Najlepšia čokoládová torta so super polevouNapečte si aj
Najlepšiu čokoládovú tortu so super polevou.

Tento recept priniesla Ella Woodwardová, ktorej zdravé stravovanie zmenilo život a jej prvá kniha Lahodne s Ellou sa stala najpredávanejšou kulinárskou novinkou vo Veľkej Británii a výrazne zabodovala aj v USA. Tento recept nájdete v knižke Lahodne s Ellou každý deň. Odporúčame – zaujímavé fakty a skvelé recepty.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.