Medzi obľúbené syry nielen našich gazdiniek nepochybne patrí mascarpone. Jeho kolískou je Taliansko, konkrétne región Lombardia. Má jemnú krémovú konzistenciu a na rozdiel od tvarohu nemá výraznú kyslú chuť. Vyrába sa z čerstvej smotany.
Výborne sa hodí na prípravu sladkých dezertov, či už pečených alebo nepečených. Pravé talianske tiramisu si ani nevieme bez neho predstaviť, no využiť ho vieme aj na prípravu cheesecakov, smotanových pohárov či tort. Bez problémov ho kúpite v každom obchodnom dome či malom obchodíku. Skvelým tipom na sladký dezert sú mascarpone kocky s karamelovým topingom. Vyskúšajte náš recept.
RECEPT na mascarpone kocky
Karamelový toping samozrejme nebudeme kupovať v obchode, je v ňom len zbytočne veľa prídavných látok. Urobíme si domáci, úplne jednoducho a bude vám chutiť. Mascarpone kúpite takmer v každom obchode, odporúčame pravé talianske, ktoré vás vyjde na cca 5,50€ za 500 gramov, čiže presne toľko potrebujeme na mascarpone krém.
SUROVINY na cesto
- 6 ks vajce
- 6 PL polohrubá múka
- ½ balenia kypriaceho prášku
- 6 PL kryštálový cukor
INGREDIENCIE na mascarpone krém
- 2 balenia mascarpone syr (250g – 1 balenie)
- 100 g biela čokoláda
- 1 ks smotana na šľahanie s obsahom tuku min.33%
SUROVINY na karamelový toping
- 100 g kryštálový cukor
- 100 ml smotana na šľahanie s obsahom tuku min. 33%
- 50 ml voda
- 1 PL maslo
- štipka soľ
+ maslové sušienky na ozdoby (napr. Bebe, Marína…) a 2 až 3 lyžice kyslého džemu.
POSTUP
Najprv si upečieme piškótové cesto. Rúru vyhrejeme na 180°C. Pripravíme si plech na pečenie s rozmermi 30 x 40 cm. Vymastíme ho tukom a vysypeme múkou.
Oddelíme si bielka od žĺtkov. Bielky dáme do misky a vyšľaháme z nich tuhý sneh. Do snehu pridáme po lyžiciach kryštálový cukor. Keď sa cukor rozpustí, zašľaháme žĺtka. Múku si preosejeme spolu s kypriacim práškom. Postupne zašľaháme k vaječnej zmesi.
Piškótové cesto vylejeme na plech na pečenie a stierkou uhladíme povrch cesta. Dáme piecť asi na 12 až 15 minút. Počas pečenia kontrolujeme a urobíme test dreveným špáradlom. Cesto necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme mascarpone krém.
Nad parou rozpustíme bielu čokoládu a necháme ju trochu vychladnúť. Miešame metličkou, aby nám nestuhla. V jednej miske vyšľaháme dotuha smotanu na šľahanie.
Do druhej misky dáme mascarpone a postupne metličkou zapracujeme vlažnú rozpustenú bielu čokoládu. Ak by bola čokoláda príliš teplá, v kréme by sa nám vytvorili hrudky stuhnutej čokolády.
Nakoniec pridáme aj vyšľahanú šľahačkovú smotanu. Opatrne premiešame, aby sa nám mascarpone nezačalo roztekať.
Prečítajte si tiež
Mascarpone – jemný krémový syr zo smotany. Ako ho využiť?
Vychladnuté piškótové cesto natrieme kyslým džemom (višňový, marhuľový, ríbezľový). Na cesto zatrieme mascarpone krém a uhladíme ho. Odložíme do chladničky.
Pripravíme karamelový toping. Do kastróla s dvojitým dnom dáme kryštálový cukor a vodu. Na malom plameni necháme cukor rozpustiť, priebežne miešame. Smotanu a maslo si ohrejeme na bod varu. Keď nám cukor začne karamelizovať, pridáme k nemu horúcu smotanu s maslom. Metličkou miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Nakoniec pridáme štipku soli.
Ak neobľubujeme slaný karamel, tak tento krok vynecháme. Polevu necháme aspoň 10 minút vychladnúť. Pomocou lyžice si ho ozdobíme podľa vlastnej vôle. Kreativite sa medze nekladú.
Náš tip – niekoľko maslových sušienok si pomocou tĺčika na mäso alebo valčeka na cesto rozdrvíme na malé kúsky a posypeme nimi polevu.
Zákusok krájame horúcim nožom na úhľadné kocky a servírujeme. Dobrú chuť.
Foto: LepšíDeň.sk/autorka, Freepik.com