Jahodová sezóna v plnom prúde, tak by to chcelo nejakú zdravú jahodovú dobrotu, čo poviete? Nižšie nájdete skvelý recept, ktorý zvládne každý…a zjesť jahodovú tortičku už tobôž 🙂
Jahody sú úžasné ovocie, ktoré má neskutočne veľa pozitívnych účinkov. Napríklad vitamín C v nich obsiahnutý je porovnateľný s citrusmi. Jahody majú v sebe aj draslík, zinok, horčík, či vlákninu, ktorá pomáha spomaliť vstrebávanie cukrov v krvi. Prospieva tiež prirodzenému tráveniu a bojuje so zápchou. Jahody viažu vďaka vláknine aj škodlivé látky v črevách, takže pomáhajú pri hnačkách a plynatosti.
Takto by sme mohli pokračovať donekonečna – množstvo antioxidantov, ktoré prispievajú k znižovaniu zápalov kĺbov; prospievajú pokožke a vlasom; sú mimoriadne vhodné pre tehotné ženy, keďže obsahujú kyselinu listovú a tá, ako viete, pomáha v raných fázach pri vývoji mozgu dieťaťa, lebky a miechy. Jednoducho – božské jahody.
Ich rastúcu popularitu dokazuje aj samozber jahôd, ktorý je z roka na rok vyhľadávanejšou zábavkou najmä pre rodiny s deťmi. Pozrite si prehľad najlepších jahodovísk, aj s informáciami o lokalite, cenách a podmienkach.
Tak ako sme sľúbili v úvode, chcelo by to nejaký dobrý dezert z tohto kráľovského ovocia, či ovocia lásky, ako jahody často nazývame. Naši kamoši z Fitshakera pripravujú skvelé knihy plné zdravých a chutných receptov, tak sme na dnes vybrali jeden fakt parádny. Jahodová tortička s mascarpone – recept nájdete aj v knižke Z fitka do kuchyne 3, ktorá vám osladí život, ale nepriberiete 🙂
Jahodová tortička s mascarpone
Tento recept je bez vajíčok, príprava vám zaberie asi hodinku a získate 8 úžasných kúskov. Ak chcete väčšiu tortičku, použite veľkú tortovú formu, 2 mascarpone a 300 g ovocia. Korpus bude síce nižší, ale to vôbec nevadí. 1 kus jahodovej tortičky obsahuje 641 kcal, 29 g sacharidov a 10 g bielkovín.
Suroviny:
Na korpus:
- 200 g vlašských orechov
- 100 g jemných ovsených vločiek
- 150 g rozpusteného masla
- lyžička medu (podľa chuti)
Na plnku:
- 200 g jahôd (príp. iné ovocie)
- 250 g mascarpone
- lyžička medu (podľa chuti)
Na polevu:
- 100 g čokolády 70 % – 80 %
- kúsok masla/kokosového oleja
Pozrite si aj ďalšie Jahodové recepty.
POSTUP:
- Rozmixujeme alebo pomelieme vlašské orechy.
- Do misky si pripravíme ovsené vločky, pridáme k nim rozmixované orechy, rozpustené maslo a med podľa chuti.
- Všetko zmiešame dokopy a hmotu dáme do menšej tortovej formy. Vytvarujeme korpus.
- Korpus dáme na 15 minút do chladničky. Zatiaľ urobíme plnku.
- Rozmixujeme jahôdky (môžu byť aj mrazené) a zmiešame ich s mascarpone. Plnku vylejeme na korpus.
- Nad parou rozpustíme čokoládu s kúskom masla. Nakoniec plnku polejeme rozpustenou čokoládou.
- Tortičku necháme na pár hodín stuhnúť v chladničke. Môžeme ju ozdobiť ovocím podľa chuti.