Úvod Dezerty Úžasná torta so slaným karamelom

Úžasná torta so slaným karamelom

torta so slaným karamelom

Niektorí považujú slaný karamel za najlepšiu polevu na zákusky a koláče. Či už na ovocné koláčiky, orechové, ale aj čoko torty. A táto torta so slaným karamelom je fakt bombastická. Upiekla ju Lucia Súkeníková, ktorá vie vypekať sladkosti od výmyslu sveta. A po ktorých sa zalizujete až za ušami J Napríklad táto jej torta vznikla v deň výročia revolúcie, preto jej súkromne aj hovorí Revolučná torta. Ale predovšetkým – slaný karamel sa pre ňu stal doslova revolučnou novinkou, ktorú si zamilovala.

Slaný karamel si obľúbila aj Angie Bakes, ktorá ho používa ako polevu, ozdobu alebo len tak v miske samostatne. Pre radosť. A maškrtné jazýčky. Tu si môžete pozrieť jej recept na slaný karamel.
Slaný karamel vám vydrží v chladničke asi dva týždne. Ak je po čase zmes príliš tuhá, stačí ju vložiť do hrnca s vodou a zahriať. Prípadne dať na pár sekúnd do mikrovlnky, ale radšej si vyberte prvú možnosť.

- inzercia -

 

Torta so slaným karamelom

Tak poďme na tú úžasnú tortu so slaným karamelom podľa Lucie Súkeníkovej, autorky knižiek Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky.

SUROVINY:

Na korpus:

  • 5 vajec (žĺtky a bielky)
  • 90 g cukru z kokosových kvetov
  • 150 g mletých orechov (vlašské)
  • 1 lyžičku bourbon vanilky v prášku
  • štipku soli
  • 2 lyžice džemu (dala som jahodový)

Na krém:

  • 250 ml šľahačky 33 %
  • 2 lyžice cukru z kokosových kvetov
  • 1 stužovač šľahačky
  • 250 g ricotty
  • 1 lyžičku bourbon vanilky

Na slaný karamel:

  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g masla
  • 80 ml šľahačky 33 %
  • 2 štipky soli

recepty lepsiden.skPozrite si aj ďalšie RECEPTY.

POSTUP

Príprava korpusu: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky do dvoch nádob. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme sneh, žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, kým nezväčšia svoj objem. Prisypeme orechy, vanilku a na záver opatrne zapracujeme sneh z bielkov. Cesto nalejeme do pripravenej, papierom na pečenie vystlanej formy.
Dáme piecť na 180 stupňov asi na 15 – 20 minút. Po upečení necháme korpus dobre vychladnúť.

Príprava krému: Studenú šľahačku vyšľaháme so stužovačom do pevnej hmoty. Potom pridáme cukor, vanilku a ricottu. Túto jednoduchú hmotu natrieme na korpus a dáme zachladiť.

Príprava slaného karamelu: Na panvicu dáme rozpúšťať cukor, keď je riedky, opatrne pridáme maslo a za stáleho miešania necháme hmotu spojiť. Potom primiešame šľahačku a soľ a miešame na miernom plameni, kým nemáme karamel hladký. Slaný karamel necháme mierne vychladnúť a opatrne nanesieme na tortu. Dáme zachladiť aspoň na hodinku do chladničky a podávame s dobrou kávou. Koláčik je síce kalorická bomba, ale je vynikajúci, korpus šťavnatý, krém osviežujúci a slaný karamel je tou správnou čerešničkou na torte.