Čerešňové crumble s posýpkou a zmrzlinou | RECEPT

LinkedIn

Juj, čerešne! Milujeme ich. Sú chutné, zdravé, dajú sa všelijako upraviť…ale ak máte na záhrade veľký strom, už možno ani neviete, čo s nimi 🙂 Tieto roztomilé malé červené plody sú dokonale sladké a čisto chutné, zvlášť v čerstvom čerešňovom koláči. Vedeli ste, že jeden strom vyprodukuje až 7000 plodov? Toto množstvo by vystačilo na 28 čerešňových koláčov.
Toto rubínovo červené ovocie má tiež určité zdravotné výhody. Čerešne sú naplnené antioxidantmi, vitamínmi minerálmi a sú tiež nízkokalorické. Máme pre vás skvelý recept na čerešňové crumble – je jednoduchý a môžete si ho dopriať bez akýchkoľvek výčitiek.

Crumble
Crumble (čítaj krambl) je dezert, ktorý pochádza z Veľkej Británie. Je to sladká pochúťka z ovocia a mrveničky s ovsenými vločkami. Recept vznikol už počas prvej svetovej vojny, keď potraviny boli na prídel a krambl sa stal akousi náhradou extravagantnejších ovocných koláčov. Na prípravu tohto dezertu okrem ovocia naozaj nepotrebujete veľa surovín ani času. Čerešne je možné nahradiť akýmkoľvek bobuľovým ovocím. Chutí skvelo teplý aj studený a nezabudnite v týchto teplých dňoch na kopček obľúbenej zmrzliny!

 

Recept na čerešňové crumble

čerešňové crumble receptTento recept je krásne jednoduchý a pri tom taký variabilný. Môžete použiť akékoľvek ovocie zo záhradky, prípadne kombinovať podľa svojej chuti. S posýpkou sa tiež môžete pohrať – môžete pridať mak, škoricu, lieskovce, kokos, atď. Počas letných nocí oceníte tento koláč v chladničke, príjemne vás schladí osviežujúce ovocie a môžete ho jesť priamo lyžicou.

SUROVINY

  • 1 kg čerešní (alebo iného bobuľového ovocia)
  • 75g kryštálového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 200g hladkej múky
  • 100g zmäknutého masla
  • štipka soli
  • 50g ovsených vločiek
  • 140g práškového cukru
  • mandľové lupienky na ozdobu

POSTUP

recept postupČerešne umyjeme, odkôstkujeme a poukladáme do zapekacích misiek alebo klasickej tortovej formy s priemerom 26 cm. Zmiešame kryštálový cukor, vanilínový cukor a kukuričný škrob. Touto zmesou posypeme čerešne.

recept postupSypké suroviny (hladkú múku, soľ, ovsené vločky a práškový cukor) zmiešame dohromady a pridáme zmäknuté maslo. Cesto je sypké, pomrvíme ho a posypeme ním pripravenú čerešňovú hmotu. Vrch ešte posypeme mandľovými lupienkami, ktoré dezertu dodajú ďalší rozmer.

recept postupTento koláčik pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C dozlatista približne 45 minút. Môžete ho jesť hneď teplý alebo studený. Určite sa k nemu hodí studená zmrzlina, tak pridajte jeden-dva kopčeky. Je to ideálny letný dezert po chutnom obede, grilovačke alebo na raňajky ku káve.
Dobrú chuť!

čerešňové crumble recept postup

čerešňové crumble recept postup

čerešňové crumble recept postup

čerešňové crumble recept

Foto: autorka/LepšíDeň.sk


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author