Možno ste ani vy ako deti nemali veľmi v láske cviklu. Červenú, krvavú a nevábnu.
A možno ste ju v dospelosti objavili a zamilovali si ju. Keď sa cvikla správne spracuje, dajú ja z nej vykúzliť úžasné jedlá, prílohy a dokonca dezerty. Príkladom je táto tvarohová roláda z cviklového cesta, ktorá je nielenže zdravá, fit, ale aj neuveriteľne chutná. Božské spojenie mascarpone, tvarohu, sviežich jahôd a cviklového cesta na základe zo špaldovej múky. Tento recept vymyslela Júlia Rašlová, výživová poradkyňa so šiestym zmyslom pre zdravé a výživné jedlá. Možno ju poznáte z Facebooku: Chudnem – rozumne Júlia Rašlová.
Recept vytvorila pre našich kamošov z Fitshakera, ktorí stále dokazujú, že sa dá jesť zdravo, výdatne, výživne a pritom chutne. „A také jedlo ti pomôže zlepšiť postavu, imunitu, pleť, dobiť telo živinami a novou energiou,“ tvrdia zakladatelia Fitshakeru Lucia a Peter Švaralovci.
Aj preto prišli s novou knižkou Z fitka do kuchyne špeciál 2, v ktorej nájdete vyše 150 úžasných receptov na chutné raňajky, rýchle snacky, výživné polievky, či zdravé dobroty. Všetky recepty pripravujú s láskou a veľkým nadšením, aby šírili zdravie a energiu medzi nami.
Tak vyskúšajte ich recept. Fantastická tvarohová roláda z cviklového cesta.
Tvarohová roláda z cviklového cesta
Príprava vám zaberie možno 45 minút a získate 16 lahodných kúskov, pričom jeden má sotva 210 kcal (880 kJ).
„Páči sa mi, že cesto obsahuje repu, ktorú milujem na rôzne spôsoby,“ tvrdí Olinka Bartalská, trénerka Fitshakera a inštruktorka mnohých skupinových cvičení. Miluje zumbu, HIIT tréningy, či deepWork. A takéto zdravé dobroty 🙂
„Táto roláda ma naozaj veľmi oslovila. Červená repa ako krvavé zlato je naplnená plnohodnotnými živinami, ktoré telo nevyhnutne potrebuje. Vďaka nej si prečistíme organizmus od nečistôt, odvodníme sa a môže nám pomôcť aj rýchlejšie schudnúť. Ďalšou výhodou sú jej antibiotické a antiseptické účinky, čo je veľmi nápomocné hlavne počas jesenných, zimných a jarných mesiacov.“
POTREBUJEME:
Na cesto:
- 4 vajíčka
- 220 g uvarenej cvikly
- 4 lyžice trstinového cukru
- 4 lyžice polohrubej špaldovej múky
- ½ kypriaceho prášku bez fosfátov (cca 1 lyžička)
Na krém:
- 100 g zmäknutého kvalitného masla
- 250 g mascarpone
- 1 bio vanilkový cukor
- 1 lyžicu domáceho medu
- 500 g jemného tvarohu
- 120 g jahôd do krému
- jahody na ozdobenie
Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.
POSTUP:
- Bielky oddelíme od žĺtkov.
- Cviklu vložíme do mixéra a mierne rozmixujeme. Pridáme cukor spolu so žĺtkami a vyšľaháme dopenista.
- Prelejeme do misy a pridáme špaldovú múku a kypriaci prášok. Všetko spolu dobre premiešame.
- Z bielkov vyšľaháme hustý sneh a jemne ho zapracujeme do cesta.
- Takto pripravené cesto vylejeme na plech s rozmermi 30 × 35 cm vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme 20 minút.
- Prichystáme vlhkú utierku. Upečené cesto vyberieme z rúry a ešte teplé položíme spolu s papierom na pečenie na utierku a opatrne stočíme do rolády.
- Asi po desiatich minútach opatrne roládu rozvinieme a jemne odstránime papier na pečenie. Tu treba mať trocha trpezlivosti, pretože cesto je krehké. Nakoniec cesto ešte zvinieme naspäť do rolády a necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme plnku.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme s mascarpone, pridáme vanilkový cukor, med a tvaroh a všetko spolu premiešame.
- Jahody nakrájame na menšie kúsky a primiešame ku krému.
- Keď je cesto vychladnuté, rozvinieme ho a po povrchu rovnomerne rozotrieme krém. Na jeden kraj cesta ešte poukladáme polovice jahôd a pomaly začneme stáčať do rolády.
- Keď je roláda stočená, zabalíme ju do alobalu a necháme v chladničke stuhnúť najmenej na 3 hodiny. Ak roláda praskne, alobalom ju stiahneme. Keď krém stuhne, roláda bude držať svoj tvar.