Mrkváčiky plnené domácim džemom | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Existuje toľko chutných dezertov a koláčikov, ktoré sú sladké a pritom chutné a ešte aj zdravé. Je totiž veľa rôznych alternatív sladenia, takže vyberie si každý. Máme pre vás jeden skvelý recept na mrkváčiky, ktorý nie je zložitý, ale určite si pochutíte.
Jej autorkou je Lucia Súkeníková, skvelá kuchárka a ešte lepšia cukrárka 🙂 Jej recepty milujeme. Ako sa priznala, jej najobľúbenejšou kuchynskou činnosťou je vymýšľanie a príprava dezertov. Dezert je podľa nej niečo ako odmena po dobre vykonanej práci, je to chvíľočka ukradnutého času len pre seba. Nič, len dezert a vy.
„Keď som začínala piecť, postupovala som vždy podľa receptov,“ spomína Lucia Súkeníková. „Nevydržalo mi to však dlho a začala som postupne nahrádzať suroviny za iné – zdravšie alternatívy. Bielu múku som vymenila za celozrnnú špaldovú, biely cukor za trstinový, neskôr brezový (xylitol), či cukor z kokosových kvetov alebo banán.“

Zásadne nepoužíva stužené pokrmové tuky, ani rastlinné roztierateľné tuky, hoci sa pýšia prívlastkom “maslový”. V sezóne čerstvého ovocia vypeká veľmi často. Rebarbora, jahody, čerešne, slivky, ríbezle, jablká, hrušky… To všetko sú veľmi vďačné plody na rôzne koláče, či zákusky.

Tajomstvo dezertov
Vedeli ste, že pri výrobe dezertov je podstatná jedna dôležitá surovina – a to prášok do pečiva?
Používajte bezfosfátový prášok do pečiva, ktorý bežne dostanete aj v menších obchodoch a jeho výhoda je v tom, že je prirodzene bezlepkový. Takže používať ho môžu aj celiatici. Okrem toho je pre telo zdravší, pretože neobsahuje fosfor, ktorý zapríčiňuje nedostatok vápnika v kostiach.

 

Mrkváčiky plnené domácim džemom

„Mala som chuť na niečo nie veľmi sladké, osviežujúce, chrumkavé a pritom zdravé,“ spomína s úsmevom Lucia Súkeníková, ktorá napiekla úžasné knižky ako Moje skvelé jedlo, či Moje skvelé koláčiky. „Tak som si vymyslela tieto mrkváčiky s domácim kyselkavým džemom. Sú skvelé, jemné a pritom chrumkavé. A pre mrkvových nepriateľov mám dobrú správu – mrkvu v nich necítiť.“
Tak poďme na to – tu je jednoduchý recept.

Suroviny

  • 160 g mrkvy
  • 100 g kokosového oleja
  • 210 g rozmixovaných ovsených vločiek alebo ovsenej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • ½ lyžičky bourbon vanilky v prášku
  • višňový, slivkový alebo akýkoľvek iný tuhý džem (ideálne domáci bez použitia želírovacích látok – tie síce pomáhajú k rýchlejšiemu stuhnutiu džemu pri varení, no v pečive rýchlo vytekajú)

Vyskúšajte aj ďalšie RECEPTY.rebarborový koláč

 

 POSTUP

recept postupOčistíme a na jemnom strúhadle nastrúhame mrkvu. Pomelieme alebo rozmixujeme ovsené vločky na múku (ponorným mixérom) a spolu s práškom do pečiva a bourbon vanilkou ich primiešame k mrkve. Rozpustíme kokosový olej a primiešame. Necháme odpočívať asi 30 minút, potom cesto rozvaľkáme a formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska.

recept postupNa každé koliesko položíme kôpku lekváru a zavinieme. Poukladáme na papier na pečenie a  pečieme na 180 stupňoch asi 20 – 30 minút. Necháme vychladnúť a potom poprášime cukrom zmiešaným s vanilkou.
Dobrú chuť!

mrkváčiky recept


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.