Pohánkové tortičky. Zdravé a chutné

Pečiete najmä z bežnej, pšeničnej múky? Občas špaldovej? Škoda, pretože existuje mnoho druhov múky. Rozdeľujú sa podľa toho, z akej plodiny sa spracúvajú. Okrem pšeničnej, ražnej, či špaldovej môžete používať ryžovú, sójovú, vynikajúcu pohánkovú múku, ale aj mandľovú, kokosovú, gaštanovú ap. Mnohé sú mimoriadne zdravé, niektoré bezlepkové, ako napríklad pohánková múka, čiže môžu ju aj celiatici. Máme pre vás skvelý jednoduchý recept na pohánkové tortičky.

Ako viete, pohánka bola kedysi potravinou chudobných, no je neskutočnou bombou plnou zdravia. Vlastne jedna z najzdravších superpotravín, uznávaná odborníkmi na výživu, i lekármi. Keďže jej pestovanie je veľmi citlivé na chemikálie (vyžaduje si nekontaminovanú pôdu), máme záruku nezávadnosti. Obsahuje množstvo antioxidantov a vzácny vitamín P, ktorý posilňuje cievy a žily, imunitu a pomáha pri krvácaní.

 

Zázračná pohánka

Napohľad malé zrnká pohánky pripomínajúce malé oriešky skrývajú v sebe neuveriteľnú silu. Vďaka spomínanému rutínu (vitamín P) ochraňuje naše cievy pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Odborníci odporúčajú zaradiť pohánku do jedálnička, ak vás trápia kŕčové žily a (milé dámy), ak chcete mať krásne hladké nohy. Pri dostatku rutínu v tele sa znižuje riziko praskania ciev a potláča sa drobné krvácanie pod kožou.

Z pohánkovej múky sa dajú robiť palacinky, lievance, ale aj upiecť chlieb,“ tvrdia Peter Planieta a Zuzana Marková v knihe Pečieme s láskou. „Má však výraznejšiu chuť, a preto je dobré skombinovať ju s jemnejšími múkami ako napr. s ryžovou alebo kukuričnou. 1 diel  pohánkovej a 2 diely inej bezlepkovej múky, prípadne na začiatok s pšeničnou alebo so špaldovou múkou – ak nemáte problém s lepkom.“

pohánka pohánkové tortičky

Pohánkové tortičky

Pohánková múka sa dá naozaj využiť mnohorako, okrem spomínaných palaciniek, lievancov, či chleba, aj ako závarka do polievok, výborná je z nej kaša, či nákyp. Vyskúšajte tieto pohánkové tortičky od P.Planietu a Z.Markovej. Nie sú vôbec zložité a majú relatívne rýchlu prípravu.

SUROVINY:

  • 200 g BIO pohánky
  • 200 g banánov (2 kusy)
  • 150 g BIO ryžového sirupu
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 40 g BIO kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 150 ml filtrovanej vody – podľa pohánky
  • štipka morskej soli – pár zrniečok

múky pohánkaPrečítajte si tiež
Špalda, bulgur, pohánka… Vyznajte sa v zrnách.

POSTUP:

  1. Pohánku na noc namočíme, potom prebytočnú vodu zlejeme, aby sme sa zbavili pohánkovej vône.
  2. Pridáme podľa potreby novú čistú filtrovanú vodu, banány, ryžový sirup a všetko spolu rozmixujeme.
  3. Do hmoty zamiešame mleté vlašské orechy, kypriaci prášok, perníkové korenie a plníme malé tortičkové formy. Pečieme na 180 °C 30 minút.
  4. Tortičky plníme podľa chuti ovocím a šľahačkou alebo krémom, alebo tekutou čokoládou.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 597x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: