Ľahký dezert khír (recept podľa ajurvédy)

LinkedIn

Ryžový puding je skvelým spôsobom využitia zvyšnej ryže z večere na prípravu dezertu. Konzistencia tradičného pudingu khír je síce výdatná a sýta, no množstvo mlieka a cukru použitého pri jeho príprave telu dodá viac stavebných vlastností, ako potrebuje. Vyskúšajte aj vy tento ľahký dezert.

Príprava jeho ajurvédskej verzie zaberie iba 20 minút. Puding má ľahké a hrejivé vlastnosti, ktoré slúžia na nastolenie rovnováhy.

Dezert je pripravený podľa zásad ajurvédy, ktorá je kľúčom k zdraviu a dobrému tráveniu.
„Základom je jesť vždy len prírodné, doma pripravené jedlá, ktoré sú v súlade s konštitúciou človeka podľa ajurvédy a zároveň v harmónii so zmenami okolitého prostredia. Len tak môže byť telo v rovnováhe,“ tvrdí v knihe Ajurvéda na každý deň Kate O´Donnellová, ktorá je certifikovanou ajurvédskou poradkyňou a odborníčkou na ajurvédsku jogu. 

Ľahký dezert khír

Suroviny na 2 porcie:

1 šálka bielej uvarenej ryže basmati
1 ¾ šálky mandľového mlieka na každý deň
1 ČL čistého vanilkového extraktu
2 PL hrozienok
10 namočených mandlí pomletých na mlynčeku na kávu alebo v mixéri, prípadne 1 PL mandľovej múky
¼ ČL mletého kardamónu
1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru
štipka šafranu (voliteľné)
½ ČL surového medu (voliteľné)

POSTUP: Ryžu, mandľové mlieko a vanilkový extrakt zohrejte na miernom ohni v malom hrnci. Pridajte hrozienka, mleté mandle alebo mandľovú múku, kardamón, strúhaný zázvor a šafran. Ak si to nechcete komplikovať, namiesto jednotlivých korenín použite sladkú koreninovú zmes na každý deň. Hrniec čiastočne zakryte a na nízkej teplote duste asi 15 minút.

Pri podávaní rozdeľte do dvoch misiek. Podľa chuti môžete do každej primiešať aj ½ ČL medu. A vychutnajte si tento skvelý ľahký dezert.

POZNÁMKA: Ak chcete tento ryžový puding výdatnejší, použite nevarenú ryžu. ½ šálky surovej ryže basmati pomeľte na kávovom mlynčeku alebo v mixéri. Spolu s ostatnými uvedenými prísadami vyše hodiny povarte v 1½ šálke mandľového mlieka na každý deň. Ak chcete urobiť dojem na návštevu, v malej panvici na 1 ČL opražte 6 surových orechov kešu a každú misku ozdobte 3 zlatistými orieškami.

Množstvo dobrých tipov a ajurvédskych receptov nájdete v knihe Ajurvéda na každý deň.

Ľahký dezert khír

Ľahký dezert khír


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Milan

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Leave A Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.