Mrkvové mafiny. Neuveriteľné jednoduché, šťavnaté a chutné | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mafiny sú veľmi obľúbeným druhom pečiva, ktoré si možno občas kúpite v pekárni, či supermarkete…ale nerobte to, ak nemusíte. Existuje množstvo jednoduchých receptov na čokoládové, ovocné, vanilkové… a my máme pre vás mrkvové mafiny, ktoré sme skúsili raz, na odporúčanie herečky Zdenky Studenkovej a odvtedy ich robíme najčastejšie 🙂

Tieto mafiny sú totiž iné – nie sú vôbec suché, ako bývajú niektoré z obchodu. Sú nádherne vláčne, vlhké, lahodné a ešte je v nich aj zdravá mrkva.
vyskúšajte, nebudete banovať.

História mafinov
čokoládový muffinMafiny alebo po anglicky muffin je druh pečiva z piškótového cesta. Pôvod slova nie je celkom jasný, môže pochádzať zo starofrancúzskeho mou-pain, čiže mäkký chlieb. Podľa iných môže slovo muffin súvisieť s gréckym chlebom maphula, akýsi koláčik, ktorý sa robil na ohnisku alebo na panvici.

Slovo mafin sa po prvý raz objavilo v roku 1703, písalo sa vtedy moofin. V roku 1754 nachádzame v literatúre, v básňach, označenie muffin-man, čo je pouličný predavač mafinov. Výraznejšie rozšírenie mafinov má na svedomí sieť kaviarní Starbucks, ktorá ich začala bežne ponúkať v posledných desaťročiach 20.storočia.

Základom mafinov je múka, prášok do pečiva, maslo alebo iný tuk, vajíčka a akékoľvek dochucovadlá: ovocie, čokoláda, orechy, syr, ďatle, uhorky, škorica, mrkva ap.

 

Recept na mrkvové mafiny

mrkvové mafiny receptJe to naozaj veľmi jednoduchý a pomerne rýchly recept. Mafiny vydržia aj dva-tri dni, môžete ich dať deťom na desiatu do školy, alebo si ich dopriať len tak počas dňa. Žiadne špeciálne suroviny, len to, čo máte doma.

SUROVINY

  • 350 g strúhanej mrkvy
  • 160 g masla
  • 4 vajcia
  • 200 g práškový cukor
  • 100 g posekané vlašské orechy
  • 120 g polohrubej múky
  • 1/2 prášku do pečiva

zlepované mafiny s čokoládouVyskúšajte aj ďalšie naše
RECEPTY na mafiny.

 

POSTUP

recept postupBielky vyšľaháme na tuhý sneh.
Maslo vymiešame s cukrom, žĺtkami a pridáme nastrúhanú mrkvu. Nasekajte si orechy – pokojne klasické vlašské, ale môžete aj mandle, kešu, lieskovce ap.

recept postupZmiešajte múku s práškom do pečiva a pridajte do prvej zmesi. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov.
Odporúčame silikónové formičky na mafiny. Tie len vypláchnite studenou vodou a naplňte asi do 3/4 cestom. Pečieme na 180 °C asi 20 minút (v závislosti od vašej rúry).

Foto: LepšíDeň.sk, Wikimedia/Amin
Zdroj: inšpirovali sme sa knihou Aj varenie je umenie Zdeny Studenkovej


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.