Mafiny sú veľmi obľúbeným druhom pečiva, ktoré si možno občas kúpite v pekárni, či supermarkete…ale nerobte to, ak nemusíte. Existuje množstvo jednoduchých receptov na čokoládové, ovocné, vanilkové… a my máme pre vás mrkvové mafiny, ktoré sme skúsili raz, na odporúčanie herečky Zdenky Studenkovej a odvtedy ich robíme najčastejšie 🙂
Tieto mafiny sú totiž iné – nie sú vôbec suché, ako bývajú niektoré z obchodu. Sú nádherne vláčne, vlhké, lahodné a ešte je v nich aj zdravá mrkva.
vyskúšajte, nebudete banovať.
Slovo mafin sa po prvý raz objavilo v roku 1703, písalo sa vtedy moofin. V roku 1754 nachádzame v literatúre, v básňach, označenie muffin-man, čo je pouličný predavač mafinov. Výraznejšie rozšírenie mafinov má na svedomí sieť kaviarní Starbucks, ktorá ich začala bežne ponúkať v posledných desaťročiach 20.storočia.
Základom mafinov je múka, prášok do pečiva, maslo alebo iný tuk, vajíčka a akékoľvek dochucovadlá: ovocie, čokoláda, orechy, syr, ďatle, uhorky, škorica, mrkva ap.
Recept na mrkvové mafiny
Je to naozaj veľmi jednoduchý a pomerne rýchly recept. Mafiny vydržia aj dva-tri dni, môžete ich dať deťom na desiatu do školy, alebo si ich dopriať len tak počas dňa. Žiadne špeciálne suroviny, len to, čo máte doma.
SUROVINY
- 350 g strúhanej mrkvy
- 160 g masla
- 4 vajcia
- 200 g práškový cukor
- 100 g posekané vlašské orechy
- 120 g polohrubej múky
- 1/2 prášku do pečiva
Vyskúšajte aj ďalšie naše
RECEPTY na mafiny.
POSTUP
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
Maslo vymiešame s cukrom, žĺtkami a pridáme nastrúhanú mrkvu. Nasekajte si orechy – pokojne klasické vlašské, ale môžete aj mandle, kešu, lieskovce ap.
Zmiešajte múku s práškom do pečiva a pridajte do prvej zmesi. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov.
Odporúčame silikónové formičky na mafiny. Tie len vypláchnite studenou vodou a naplňte asi do 3/4 cestom. Pečieme na 180 °C asi 20 minút (v závislosti od vašej rúry).
Foto: LepšíDeň.sk, Wikimedia/Amin
Zdroj: inšpirovali sme sa knihou Aj varenie je umenie Zdeny Studenkovej