Poznáte čokoládové brownie? Lahodný čokoládový zákusok s mierne tekutým vnútrom, ktorý sa dá robiť na množstvo spôsobov. Môže obsahovať orechy, mascarpone, čokoládové lupienky. Môže byť chrumkavý, či vláčny. Jeho história siaha ešte do 19.storočia, ale popularitu si získal najmä v prvej polovici 20.storočia v USA a Kanade. Jedna z legiend hovorí o Berthe Palmerovej, ktorej manžel vlastnil Palmer House Hotel. V roku 1893 požiadali šéfkuchára, aby pripravil dezert vhodný pre dámy, ktoré chodia na Svetovú kolumbijskú expozíciu v Chicagu. Mala to byť menšia tortička, ktorá by sa dala vložiť do obedových boxov…
Brownie teda existuje v mnohých obmenách, my vám ponúkame batatové čokoládové brownie. Čiže zo sladkých zemiakov, ktoré miluje aj známa foodblogerka Ella Woodwardová. „Tieto čokoládové brownie zo sladkých zemiakov boli odjakživa najobľúbenejším receptom na mojom blogu,“ tvrdí. „V porovnaní s inými receptami si na tento kliklo dvakrát viac ľudí a na Instagrame som videla doslova tisícky fotiek týchto koláčikov od mojich čitateľov.“
Takáto obľuba je však pochopiteľná, pretože tieto brownies chutia božsky. Na prvý pohľad vám môže pripadať čudné piecť koláče zo zeleniny, ale sladké zemiaky (bataty) predsa svoj prívlastok „sladké“ nemajú len tak J A dezertom dodávajú naozaj lahodnú konzistenciu. Tak vyskúšajte tento recept, ktorý nájdete aj v knihe Lahodne s Ellou.
Čokoládové brownie zo sladkých zemiakov
Na 10 – 12 kúskov potrebujeme:
- 2 stredne veľké až veľké sladké zemiaky (600 g)
- 14 vykôstkovaných datlí Medjool
- ⅔ hrnčeka mletých mandlí (80 g)
- ½ hrnčeka pohánkovej múky alebo múky z hnedej ryže (100 g)
- 4 polievkové lyžice kakaového prášku
- 3 polievkové lyžice javorového sirupu
- štipku soli
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
- Predhrejeme rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C).
- Sladké zemiaky ošúpeme, rozkrájame a asi 20 minút varíme v parnom hrnci, aby úplne zmäkli.
- Ak sú už také mäkké, že sa začínajú rozpadávať, vyberieme ich z hrnca a premiešame s vykôstkovanými datľami. Zmes dohladka zmixujeme.
- Zmiešame zvyšné prísady, pridáme do nich zemiakovú zmes a opäť poriadne premiešame.
- Zmes nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 20 – 30 minút. Či sú brownies hotové, zistíme tak, že do nich pichneme vidličkou, ktorá by mala po vytiahnutí zostať suchá. Plech vyberieme z rúry a koláčiky necháme aspoň 10 minút chladnúť.
- Tento krok je veľmi dôležitý, pretože zmes za ten čas ešte lepšie stuhne.
Tip od Elly:
Ak nemáte pravý kakaový prášok, môžete použiť aj klasické kakao, budete však potrebovať aspoň dvojnásobnú dávku.