Skvelý RECEPT na smotanovo-vanilkový zákusok bez vajec

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Minuli sa vám vajíčka a máte chuť na sladký dezert? Nezúfajte, vajíčka viete jednoducho nahradiť. Tento recept na smotanovo-vanilkový koláčik je vhodný aj pre alergikov, alebo pre ľudí s intoleranciou na vajíčka. Stačí troška improvizácie a vynikajúci zákusok je na svete 🙂
Nemusíte ísť do obchodu, vystačíte si zo surovinami, ktoré máte v chladničke. Vajíčka v ceste ľahko nahradíme acidofilným mliekom, prípadne gréckym jogurtom alebo kyslou smotanou. Dokonca nebudete potrebovať ani kuchynskú váhu, vystačíte si s jedným hrnčekom.

Recept na smotanovo-vanilkový zákusok

Pudingovo-smotanová plnka tento zákusok príjemne osvieži a piškóty namáčané v káve jej pridajú jemne horkastý tón. Takže neváhajte a pustite sa do toho – nebudete banovať 🙂

SUROVINY na plech 40 x 30 cm

Cesto:

  • 2 hrnčeky acidofilné mlieko (alebo grécky jogurt)
  • 3 hrnčeky polohrubá múka
  • 1 a ½ hrnčeka kryštálový cukor
  • 1 hrnček olej
  • 2 KL kakao
  • 1 ks kypriaci prášok
  • 1 ks vanilkový cukor
  • ½ KL sóda bikarbóna

Plnka:

  • 3 ks vanilkový puding v prášku
  • 3 ks kyslá smotana
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 3 PL kryštálový cukor
  • 750 ml mlieko plnotučné (3hrnčeky)

Ešte si pripravte:  2 PL džem na potretie cesta,  1 ks balenie detské piškóty a jednu šálku uvarenej kávay (bezkofeínová/kofeínová).

smotanovo-vanilkový zákusok suroviny

POSTUP:

recept postupPripravíme si plech o rozmeroch 40×30 cm. Vymastíme ho tukom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180°C.  Do misky dáme kryštálový cukor, vanilkový cukor a acidofilné mlieko.  Môžete použiť klasické neochutené, no odporúčam vyskúšať ananásovo-kokosové 🙂

recept postupsmotanovo-vanilkový zákusok cestoNachystáme si zvyšné suroviny. Ako mierku použijeme hrnček s objemom 250 ml. Polohrubú múku, kypriaci prášok a kakao preosejeme cez sitko a pridáme k zmesi sódu bikarbónu. Polovicu sypkej zmesi pridáme ku kyslému mlieku s cukrami. Šľaháme na strednom stupni. Prilejeme hrnček oleja. Nakoniec do zmesi zašľaháme zvyšnú polovicu sypkých surovín. Pripravené cesto vylejeme na pripravený plech a dáme piecť. Pečieme asi 20 až 25 minút. Počas pečenia cesto kontrolujeme a urobíme test dreveným špáradlom.

recept postupUvaríme silnú kávu (nescu alebo zalievanú) a necháme vychladnúť. Použili sme bezkofeínovú. Na fotografii je domáci džem z bobuľového ovocia.

recept postupPokým sa nám pečie cesto, začneme s prípravou plnky. Dáme variť 500ml plnotučného mlieka, pridáme k nemu kryštálový a vanilkový cukor. Vo zvyšných 250 ml mlieka si rozmiešame 3 vanilkové pudingy (môžete použiť aj smotanové, kokosové, čokoládové). Keď začne mlieko vrieť, prilejeme rozmiešanú pudingovú zmes. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Počas chladenia miešame metličkou, aby sa nám neurobila nevzhľadná kôrka.

Náš TIP
Ak  nemáme čas sledovať puding, môžeme ho zakryť potravinovou fóliou a kôrka sa nám nevytvorí:)

recept postupDo vychladnutého pudingu zašľaháme metličkou kyslú smotanu.
Upečené a vychladnuté cesto potrieme 2 PL džemu. Vhodný je pikantný – ríbezľový, višňový alebo černicový. Ak máme, tak použijeme domáci 🙂

recept postupPolovicu plnky natrieme na cesto. Piškóty namáčame v káve a ukladáme vedľa seba na plnku. Zvyšok plnky nanesieme na piškóty a uhladíme povrch. Odložíme na pár hodín do chladničky a nakrájame na kocky. Zákusok môžeme ozdobiť strúhanou čokoládou, kokosom, sekanými orechmi alebo rozmrvenými sušienkami. Podávame ku kávičke a maškrtíme 🙂

smotanovo-vanilkový zákusok recept

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.