Oblížprst – kto by ho nepoznal? Tento ikonický zákusok s tromi kontrastnými vrstvami si zamiloval už nejeden maškrtník. Spodná kakaová piškóta, jemný žĺtkový krém v strede a na vrchu snehová pena posypaná čokoládou. Jednoducho neodolateľná kombinácia 🙂
Niektorí tvrdia, že ide o americký krémeš, no väčšina z nás ho pozná ako typický retro koláčik, ktorý kedysi nechýbal v žiadnej poriadnej cukrárni.
Oblížprst je obľúbený najmä na západnom Slovensku. Hoci jeho pôvod vraj siaha až za oceán, u nás zdomácnel natoľko, že ho pokojne môžeme považovať za tradičný. Stále ho nájdeme na sviatočných stoloch počas Vianoc, osláv či svadieb, a šikovné gazdinky ho pečú aj „len tak“, keď chcú potešiť rodinu. Je sladký, jemný, krémový a na tanieri vyzerá jednoducho fantasticky.
Recept na oblížprst ako roláda
Ukážeme vám, ako si túto klasiku pripraviť trošku inak – v podobe rolády. Moderná doba síce prináša množstvo inovácií tradičných dezertov (trdelník na plechu, veterník ako torta, medovníková roláda, míša rezy, ktoré si zamilujete…), no niekedy stačí zmeniť len tvar, a výsledok získa nový šmrnc.

SUROVINY
Na cesto:
- 5 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 3 PL horúcej vody
- 2 PL kakaa
Na krém:
- 4 žĺtky
- 200 ml mlieka
- 2 PL hladkej múky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 PL práškového cukru
- 200 g masla
- rum podľa chuti (môže byť aj rumová esencia, alebo úplne vynechať)
Na snehovú čiapočku:
- 4 bielky
- 180 g kryštálového cukru
- šťava z jedného citróna
POSTUP
Príprava krému. Najskôr si uvaríme hustú kašu zo žĺtkov, mlieka, hladkej múky, vanilkového a práškového cukru. Po uvarení ju necháme úplne vychladnúť. Potom ju vyšľaháme mixérom, po častiach pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme do hladkého krému. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu rumu.
Piškótové cesto. Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny, následne pridáme horúcu vodu. Nakoniec opatrne primiešame preosiatu múku s kakaom. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 15 minút.
Formovanie rolády. Po upečení zložíme cesto spolu s papierom na čistú utierku a opatrne stočíme do rolády. Takto necháme úplne vychladnúť, aby sa pri plnení nelámalo.
Plnenie. Roládu rozbalíme, odstránime papier na pečenie a rovnomerne ju natrieme pripraveným krémom. Znovu ju zrolujeme a odložíme do chladničky, aby pekne stuhla.
Snehová čiapočka. Bielky s cukrom a citrónovou šťavou šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí (misku máme nad horúcou, nie vriacou vodou). Potom sneh odstavíme a došľaháme do hustej peny mixérom.
Hotový sneh nanesieme na roládu a ozdobíme podľa fantázie – môžeme ho uhladiť, vytvoriť špičky alebo posypať strúhanou čokoládou, to by v žiadnom prípade nemalo chýbať.
Tip na záver
Koláčik chutí najlepšie vychladený – nielenže sa krásne krája, ale všetky chute sa dokonale prepoja. A nezabudnite: základom dobrého oblížprstu sú poctivé suroviny – pravé maslo, čerstvé vajíčka, múka, cukor… žiadne náhrady. V jednoduchosti je krása – aj chuť.
Nech vám teda chutí tak, ako kedysi – keď ho piekli naše staré mamy. Síce bez pompy, ale s o to väčšou láskou. A ak chcete trošku „výstrelok“, stačí, že bude v podobe rolády.

Foto: LepšíDeň.sk/autorka