Úvod Dezerty Klasika oblížprst ako roláda. Zákusok taký dobrý, že si oblížete všetky prsty

Klasika oblížprst ako roláda. Zákusok taký dobrý, že si oblížete všetky prsty

zákusok-oblizprst-na-tanieri
Foto: LepšíDeň.sk

Oblížprst – kto by ho nepoznal? Tento ikonický zákusok s tromi kontrastnými vrstvami si zamiloval už nejeden maškrtník. Spodná kakaová piškóta, jemný žĺtkový krém v strede a na vrchu snehová pena posypaná čokoládou. Jednoducho neodolateľná kombinácia 🙂
Niektorí tvrdia, že ide o americký krémeš, no väčšina z nás ho pozná ako typický retro koláčik, ktorý kedysi nechýbal v žiadnej poriadnej cukrárni.

Oblížprst je obľúbený najmä na západnom Slovensku. Hoci jeho pôvod vraj siaha až za oceán, u nás zdomácnel natoľko, že ho pokojne môžeme považovať za tradičný. Stále ho nájdeme na sviatočných stoloch počas Vianoc, osláv či svadieb, a šikovné gazdinky ho pečú aj „len tak“, keď chcú potešiť rodinu. Je sladký, jemný, krémový a na tanieri vyzerá jednoducho fantasticky.

Recept na oblížprst ako roláda

Ukážeme vám, ako si túto klasiku pripraviť trošku inak – v podobe rolády. Moderná doba síce prináša množstvo inovácií tradičných dezertov (trdelník na plechu, veterník ako torta, medovníková roláda, míša rezy, ktoré si zamilujete…), no niekedy stačí zmeniť len tvar, a výsledok získa nový šmrnc.

oblizprst-ako-rolada-recept
Foto: LepšíDeň.sk

SUROVINY

Na cesto:

  • 5 vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 3 PL horúcej vody
  • 2 PL kakaa

Na krém:

  • 4 žĺtky
  • 200 ml mlieka
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • 200 g masla
  • rum podľa chuti (môže byť aj rumová esencia, alebo úplne vynechať)

Na snehovú čiapočku:

  • 4 bielky
  • 180 g kryštálového cukru
  • šťava z jedného citróna

POSTUP

recept postupPríprava krému. Najskôr si uvaríme hustú kašu zo žĺtkov, mlieka, hladkej múky, vanilkového a práškového cukru. Po uvarení ju necháme úplne vychladnúť. Potom ju vyšľaháme mixérom, po častiach pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme do hladkého krému. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu rumu.

recept postupPiškótové cesto. Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny, následne pridáme horúcu vodu. Nakoniec opatrne primiešame preosiatu múku s kakaom. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 15 minút.

recept postupFormovanie rolády. Po upečení zložíme cesto spolu s papierom na čistú utierku a opatrne stočíme do rolády. Takto necháme úplne vychladnúť, aby sa pri plnení nelámalo.

oblizprst-recept-postup-cesto

recept postupPlnenie. Roládu rozbalíme, odstránime papier na pečenie a rovnomerne ju natrieme pripraveným krémom. Znovu ju zrolujeme a odložíme do chladničky, aby pekne stuhla.

recept postupSnehová čiapočka. Bielky s cukrom a citrónovou šťavou šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí (misku máme nad horúcou, nie vriacou vodou). Potom sneh odstavíme a došľaháme do hustej peny mixérom.
Hotový sneh nanesieme na roládu a ozdobíme podľa fantázie – môžeme ho uhladiť, vytvoriť špičky alebo posypať strúhanou čokoládou, to by v žiadnom prípade nemalo chýbať.

oblizprs-krem-sneh-rolada

Tip na záver

Koláčik chutí najlepšie vychladený – nielenže sa krásne krája, ale všetky chute sa dokonale prepoja. A nezabudnite: základom dobrého oblížprstu sú poctivé suroviny – pravé maslo, čerstvé vajíčka, múka, cukor… žiadne náhrady. V jednoduchosti je krása – aj chuť.
Nech vám teda chutí tak, ako kedysi – keď ho piekli naše staré mamy. Síce bez pompy, ale s o to väčšou láskou. A ak chcete trošku „výstrelok“, stačí, že bude v podobe rolády.

recept-oblizprst-s-jahodami
Foto: LepšíDeň.sk

Foto: LepšíDeň.sk/autorka