Cheesecake je dnes jedným z obľúbených dezertov a ľudia si ho radi vychutnávajú doma aj v reštauráciách či v kaviarňach. Nielen preto, že je pomerne jednoduchý na prípravu, ale tiež preto, že ide o šťavnatý a variabilný koláčik. Viete si ho pripraviť v rôznych variáciách, či už s ovocím alebo bez neho, prípadne s čokoládou či slaným karamelom a podobne.
My máme pre vás recept na nepečený citrónový cheesecake, po ktorom sa budete zalizovať až za ušami 🙂
Prelom v histórii tvarohového koláča nastal v 18. storočí. V tomto období vznikol v USA tzv. newyorský cheesecake, ktorý si neskôr zamiloval celý svet. Recept sa do Ameriky dostal vďaka prisťahovalcom z Európy a netrvalo dlho, kým si získal obrovskú popularitu.
Recept na nepečený citrónový cheesecake
Hoci sa originálny newyorský cheesecake pečie, natrafíte aj na mnoho receptov na nepečenú verziu cheesecaku. No a práve takú sme pripravili aj my, a to vo sviežej citrónovej verzii, ktorá roztancuje vaše chuťové poháriky.
Tak, ako to pri cheesecakoch býva zvykom, základom sú maslové sušienky a maslo. V našom recepte sme však maslové sušienky nahradili karamelovými, pretože s citrónom vytvoria výraznejší chuťový kontrast. Doplníme ich plnkou, v ktorej mascarpone alebo syr Philadelphia nahradíme tvarohom a ricottou a osladíme ich bielou čokoládou.
No a vrch bude tvoriť svieži citrónový krém. Výsledkom je dokonalá harmónia chutí, ktorú si zamilujete. Tak prejdime na samotný recept.
Suroviny na korpus
- 220 g karamelových sušienok
- 90 g masla
Ingrediencie na krém
- 250 g ricotty
- 250 g jemného tvarohu (nie hrudkovitý)
- 2 PL práškového cukru
- 200 g kyslej smotany
- 150 g bielej čokolády
- 60 ml šľahačkovej smotany
- 50 ml citrónovej šťavy
Suroviny na citrónový krém
- 2 žĺtky
- 2 PL trstinového cukru
- 50 ml citrónovej šťavy
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 50 g masla
Vyskúšajte tiež recept na
Nepečený oreo cheesecake pre celú rodinu.
POSTUP
Karamelové sušienky podrvíme, napríklad valčekom, alebo ich môžete pomlieť. Zmiešame ich s roztopeným maslom a natlačíme do formy s priemerom 23 cm. Vložíme do chladničky, kde necháme zachladiť.
Medzitým si pripravíme krémy. Najskôr sa môžeme pustiť do prípravy citrónového krému, a to tak, že si v menšom hrnčeku rozmiešame všetky suroviny okrem masla a na pare uvaríme hustý krém. Malo by to trvať približne 10 minút. Do zhustnutého krému pridáme maslo a necháme ho vychladnúť.
Ďalším krokom je príprava krému z tvarohu a ricotty. Tvaroh a ricottu rozmixujeme s cukrom a pridáme kyslú smotanu. Zohrejeme si šľahačkovú smotanu, pozor však, aby nevrela, a pridáme do nej nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Keď čokoládová zmes mierne vychladne, pridáme ju ku krému a na záver primiešame citrónovú šťavu.
Krém vylejeme na stuhnutý korpus a dáme na hodinu stuhnúť do chladničky. Potom na vrch natrieme citrónový krém a celý cheesecake necháme odležať do ďalšieho dňa. Môžeme ozdobiť rozdrvenými sušienkami.
Dobrú chuť!
Foto: autorka/LepšíDeň.sk