Krupicová kaša a domáca ryžová kaša. Spomienka na detstvo | RECEPT

LinkedIn

Aj vám sa spája krupicová kaša s detstvom? Možno si ju občas doprajete aj dnes, ak máte deti 🙂 Sú to rýchle a chutné raňajky… alebo pokojne aj večera. Na jej prípravu stačí krupica, mlieko, trošku medu a na dochutenie maslo a povedzme granko. Pre nás je klasická krupicová kaša spomienkou na detstvo a symbolom rodinnej pohody. Je to tak aj u vás?

A vyskúšajte aj mliečnu ryžovú kašu, ktorá má nezameniteľnú krémovú chuť a nádhernú vôňu. Áno, v obchodoch dostanete rôzne mliečne ryže, aj v kelímkoch už pripravené, instantné…ale ruku na srdce: ak ste jedli takúto domácu, ešte teplú mliečnu kašu, tá z obchodu sa jej nikdy nevyrovná. Dokonca ani tie cereálne kaše, ktoré sú bezlepkové.

 

Krupicová kaša – recept

krupicová kaša recept

Tento jednoduchý recept zaberie asi 10 minút a dostanete 4 porcie. Mimochodom, krupicovej kaši sa nárečovo zvykne hovoriť aj grís, grísik/grízik

SUROVINY

  • 1,2 litra mlieka
  • cca 20 lyžíc krupice (vyskúšajte aj špaldovú)
  • 4 lyžice medu
  • 4 lyžice masla do krupice
  • 4 lyžice masla na dozdobenie
  • 4 lyžice granka, kakaa alebo škorice
  • štipka soli

 

POSTUP

recept postupDo hrnca dajte zovrieť mlieko so štipkou soli. Keď začne bublať, vrieť, stíšte oheň a pomaly prisypávajte krupicu. Stále miešajte a varte na miernom ohni, kým kaša nezhustne na požadovanú úroveň. Radšej skončite skôr, lebo kaša ešte zvykne mierne dôjsť a hoci v hrnci je tekutejšia, na tanieri je hustejšia.

recept postupMôže to trvať asi 5 až 7 minút, ku konci dajte do kaše med a maslo, aby bola krémovejšia. Nalejte na taniere, dajte na vrch kúsky masla, ktoré sa roztopia a posypte podľa chuti: grankom, kakaom, škoricovým cukrom.

 

Mliečna ryžová kaša – recept

mliečna ryžová kaša recept

Táto mliečna ryžová kaša je naozaj jednoduchá, príprava vám zaberie cca 40 minút a nasledujúce suroviny sú pre 2 osoby. Autorkami receptu sú naše kamarátky Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková, ktorým vyšla aj skvelá knižka Zdravé raňajky. Dievčatá milujú jednoduché chute, žiadne zložité postupy a občas nostalgiu – ako v tomto prípade. Stačí na hotovú ryžovú kašu dať plátky masla, nechať trošku roztopiť a posypať grankom, či škoricovým cukrom 🙂

SUROVINY

  • 800 ml mlieka (rastlinného mlieka)
  • 100 gramov guľatej ryže
  • 2-3 lyžice medu alebo javorového sirupu
  • 1 lyžica masla
  • kakao alebo škorica na posypanie

 

POSTUP

recept postupDo hrnca s mliekom vysypte ryžu, ktorú ste predtým prepláchli. Nechajte zovrieť. Znížte teplotu a varte približne 35 minút, aby ryža zmäkla.

recept postupPotom nechajte trochu vychladnúť, oslaďte medom alebo javorovým sirupom, dajte plátok masla a posypte napríklad grankom.
Mliečnu ryžovú kašu môžete dochutiť aj bobuľovým ovocím ako čučoriedky, maliny, ríbezle, prípadne posypať nasekanými mandľovými lupienkami.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.superrýchly nepečený dezert

 

Foto: Ikar/Zdravé raňajky


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author