Aj vám sa spája krupicová kaša s detstvom? Možno si ju občas doprajete aj dnes, ak máte deti 🙂 Sú to rýchle a chutné raňajky… alebo pokojne aj večera. Na jej prípravu stačí krupica, mlieko, trošku medu a na dochutenie maslo a povedzme granko. Pre nás je klasická krupicová kaša spomienkou na detstvo a symbolom rodinnej pohody. Je to tak aj u vás?
A vyskúšajte aj mliečnu ryžovú kašu, ktorá má nezameniteľnú krémovú chuť a nádhernú vôňu. Áno, v obchodoch dostanete rôzne mliečne ryže, aj v kelímkoch už pripravené, instantné…ale ruku na srdce: ak ste jedli takúto domácu, ešte teplú mliečnu kašu, tá z obchodu sa jej nikdy nevyrovná. Dokonca ani tie cereálne kaše, ktoré sú bezlepkové.
Krupicová kaša – recept
Tento jednoduchý recept zaberie asi 10 minút a dostanete 4 porcie. Mimochodom, krupicovej kaši sa nárečovo zvykne hovoriť aj grís, grísik/grízik
SUROVINY
- 1,2 litra mlieka
- cca 20 lyžíc krupice (vyskúšajte aj špaldovú)
- 4 lyžice medu
- 4 lyžice masla do krupice
- 4 lyžice masla na dozdobenie
- 4 lyžice granka, kakaa alebo škorice
- štipka soli
POSTUP
Do hrnca dajte zovrieť mlieko so štipkou soli. Keď začne bublať, vrieť, stíšte oheň a pomaly prisypávajte krupicu. Stále miešajte a varte na miernom ohni, kým kaša nezhustne na požadovanú úroveň. Radšej skončite skôr, lebo kaša ešte zvykne mierne dôjsť a hoci v hrnci je tekutejšia, na tanieri je hustejšia.
Môže to trvať asi 5 až 7 minút, ku konci dajte do kaše med a maslo, aby bola krémovejšia. Nalejte na taniere, dajte na vrch kúsky masla, ktoré sa roztopia a posypte podľa chuti: grankom, kakaom, škoricovým cukrom.
Mliečna ryžová kaša – recept
Táto mliečna ryžová kaša je naozaj jednoduchá, príprava vám zaberie cca 40 minút a nasledujúce suroviny sú pre 2 osoby. Autorkami receptu sú naše kamarátky Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková, ktorým vyšla aj skvelá knižka Zdravé raňajky. Dievčatá milujú jednoduché chute, žiadne zložité postupy a občas nostalgiu – ako v tomto prípade. Stačí na hotovú ryžovú kašu dať plátky masla, nechať trošku roztopiť a posypať grankom, či škoricovým cukrom 🙂
SUROVINY
- 800 ml mlieka (rastlinného mlieka)
- 100 gramov guľatej ryže
- 2-3 lyžice medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžica masla
- kakao alebo škorica na posypanie
POSTUP
Do hrnca s mliekom vysypte ryžu, ktorú ste predtým prepláchli. Nechajte zovrieť. Znížte teplotu a varte približne 35 minút, aby ryža zmäkla.
Potom nechajte trochu vychladnúť, oslaďte medom alebo javorovým sirupom, dajte plátok masla a posypte napríklad grankom.
Mliečnu ryžovú kašu môžete dochutiť aj bobuľovým ovocím ako čučoriedky, maliny, ríbezle, prípadne posypať nasekanými mandľovými lupienkami.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Foto: Ikar/Zdravé raňajky