Cassata. Tvarohová bomba (maškrta na víkend)

LinkedIn

Sviatočné chvíle, rodinná oslava, svadba, alebo Vianoce, či Veľká noc. To sú momenty, ktoré si len ťažko vieme predstaviť bez bohato prestretého stola, ale hlavne – nesmú chýbať chutné lahôdky. Zákusky, koláče, torty. Možno máte svoje osvedčené recepty, ktoré často opakujete, lebo sa osvedčili. Ale čo tak skúsiť niečo nové a prekvapiť hostí. Povedzme táto tvarohová bomba dostane každého – kombinácia mandlí, pistácií, kandizovaného ovocia a tvarohu je jedinečná. Volá sa to cassata a je to tradičná sicílska sladkosť.

Vďaka arabsko–maurským výbojom a splynutiu dvoch kultúr v dôsledku stáročného spolužitia si Sicílčania osvojili nielen umenie výroby zmrzliny, ale naučili sa pripravovať aj orientálne lahôdky s voňavým sušeným ovocím. Táto cassata sa zrodila v Palerme a skladá sa z guľatej torty navlhčenej ovocnými šťavami alebo likérom, s navrstveným tvarohom prípadne ricottou a čokoládovými kúskami.

 

Tvarohová bomba cassata

SUROVINY:

Príprava vám zaberie asi hodinu a pol, ďalších 12 hodín na chladenie. Tu sú ingrediencie na 16 kúskov.

Na piškótové cesto:

  • 80 g hladkej múky
  • 20 g maizeny/Solamylu
  • 1/2 káv. lyž. kypriaceho prášku
  • 50 g ošúpaných mletých mandlí
  • 4 vajcia
  • soľ
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vanilínový cukor

 

Na krém a ozdobu:

  • 120 g zmiešaného kandizovaného ovocia
  • 60 g kandizovaného ananásu
  • 80 g ošúpaných nesolených pistácií
  • 180 g čokolády na varenie
  • 4 pol. lyž. mandľového/čerešňového likéru (maraschino)
  • 750 g tvarohu/ricoty
  • 1,5 vrecúška/9 plátkov želatíny
  • 1 pomaranč
  • 200 g cukru
  • 2,5 + 2,5 dl smotany na šľahanie
  • 1 vrecúško tužidla na šľahačku
  • 10 – 12 zelených a červených kandizovaných čerešní

broskyňovo-tvarohový koláčPozrite si všetky naše RECEPTY.

POSTUP:

1. Spodok otváracej formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na piškótové cesto zmiešame múku, maizenu/Solamyl, kypriaci prášok a mandle. Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli ušľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, vanilínový cukor a šľaháme ďalej, kým nezískame tuhý lesklý sneh. Po jednom doň zapracujeme žĺtky a zmes múky, uložíme do formy a v strednej časti rúry pečieme 25 minút. Piškótu necháme vo forme odstáť 15 minút, potom ju preklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť.

2. Na krém pokrájame nadrobno kandizované ovocie, posekáme pistácie a čokoládu. Ovocie pokvapkáme likérom. Zo všetkého odložíme po 2 lyžice.

3. Tvaroh pretlačíme. Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla. Pomaranč dôkladne umyjeme, žltú kôru ošúpeme, šťavu vytlačíme a precedíme do kastrólika. Pridáme cukor, 1 dl vody, pomarančovú kôru a na miernom ohni varíme 5 minút. Precedíme do želatíny a zmiešame s 1 – 2 lyžicami tvarohu odobratého z celkového množstva. Pomiešame a želatínu pridáme do tvarohu. Zamiešame ovocie, pistácie a čokoládu. Na 10 minút uložíme do chladničky.

4. Misu s priemerom 26 cm (3,5 litra) vystelieme fóliou tak, aby jej konce prevísali cez okraj misy. Piškótový korpus rozrežeme na dva pláty a jeden z nich nakrájame na 8 častí. Ukladáme ich špičkou dovnútra na fóliu do misy.

tvarohová bomba postupTvarohová bomba cassata – krok za krokom.

5. Ušľaháme z 2,5 dl smotany tuhú šľahačku, v niekoľkých dávkach ju zľahka pridávame ku krému, vložíme do misy a uhladíme. Jemne pritlačíme druhý tortový plát, prečnievajúce konce fólie zahneme a na 12 hodín uložíme tortu do chladu.

6. Pred podávaním bombu presunieme na plochú misu a stiahneme fóliu. Zvyšných 2,5 dl smotany vyšľaháme s tužidlom na tuhú šľahačku a potrieme ňou tortu. Posypeme ju kandizovanými čerešňami a odloženými dobrotami.

cassata tvarohová bomba

Táto Cassata – tvarohová bomba je ako stvorená na sviatočný stôl, alebo keď čakáte vzácnu návštevu. Ak máte radi podobné sviatočné recepty, siahnite po knihe Sviatočné pečenie. Nájdete v nej desiatky úžasných receptov s podrobným postupom a fotkami. Či už na Veľkú noc a Vianoce, na nedeľnú pohodu, svadby alebo rodinné oslavy.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar