Sviatočné chvíle, rodinná oslava, svadba, alebo Vianoce, či Veľká noc. To sú momenty, ktoré si len ťažko vieme predstaviť bez bohato prestretého stola, ale hlavne – nesmú chýbať chutné lahôdky. Zákusky, koláče, torty. Možno máte svoje osvedčené recepty, ktoré často opakujete, lebo sa osvedčili. Ale čo tak skúsiť niečo nové a prekvapiť hostí. Povedzme táto tvarohová bomba dostane každého – kombinácia mandlí, pistácií, kandizovaného ovocia a tvarohu je jedinečná. Volá sa to cassata a je to tradičná sicílska sladkosť.
Vďaka arabsko–maurským výbojom a splynutiu dvoch kultúr v dôsledku stáročného spolužitia si Sicílčania osvojili nielen umenie výroby zmrzliny, ale naučili sa pripravovať aj orientálne lahôdky s voňavým sušeným ovocím. Táto cassata sa zrodila v Palerme a skladá sa z guľatej torty navlhčenej ovocnými šťavami alebo likérom, s navrstveným tvarohom prípadne ricottou a čokoládovými kúskami.
Tvarohová bomba cassata
SUROVINY:
Príprava vám zaberie asi hodinu a pol, ďalších 12 hodín na chladenie. Tu sú ingrediencie na 16 kúskov.
Na piškótové cesto:
- 80 g hladkej múky
- 20 g maizeny/Solamylu
- 1/2 káv. lyž. kypriaceho prášku
- 50 g ošúpaných mletých mandlí
- 4 vajcia
- soľ
- 100 g kryštálového cukru
- 1 vanilínový cukor
Na krém a ozdobu:
- 120 g zmiešaného kandizovaného ovocia
- 60 g kandizovaného ananásu
- 80 g ošúpaných nesolených pistácií
- 180 g čokolády na varenie
- 4 pol. lyž. mandľového/čerešňového likéru (maraschino)
- 750 g tvarohu/ricoty
- 1,5 vrecúška/9 plátkov želatíny
- 1 pomaranč
- 200 g cukru
- 2,5 + 2,5 dl smotany na šľahanie
- 1 vrecúško tužidla na šľahačku
- 10 – 12 zelených a červených kandizovaných čerešní
Pozrite si všetky naše RECEPTY.
POSTUP:
1. Spodok otváracej formy s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na piškótové cesto zmiešame múku, maizenu/Solamyl, kypriaci prášok a mandle. Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli ušľaháme tuhý sneh, postupne pridávame cukor, vanilínový cukor a šľaháme ďalej, kým nezískame tuhý lesklý sneh. Po jednom doň zapracujeme žĺtky a zmes múky, uložíme do formy a v strednej časti rúry pečieme 25 minút. Piškótu necháme vo forme odstáť 15 minút, potom ju preklopíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť.
2. Na krém pokrájame nadrobno kandizované ovocie, posekáme pistácie a čokoládu. Ovocie pokvapkáme likérom. Zo všetkého odložíme po 2 lyžice.
3. Tvaroh pretlačíme. Želatínu namočíme do studenej vody, aby zmäkla. Pomaranč dôkladne umyjeme, žltú kôru ošúpeme, šťavu vytlačíme a precedíme do kastrólika. Pridáme cukor, 1 dl vody, pomarančovú kôru a na miernom ohni varíme 5 minút. Precedíme do želatíny a zmiešame s 1 – 2 lyžicami tvarohu odobratého z celkového množstva. Pomiešame a želatínu pridáme do tvarohu. Zamiešame ovocie, pistácie a čokoládu. Na 10 minút uložíme do chladničky.
4. Misu s priemerom 26 cm (3,5 litra) vystelieme fóliou tak, aby jej konce prevísali cez okraj misy. Piškótový korpus rozrežeme na dva pláty a jeden z nich nakrájame na 8 častí. Ukladáme ich špičkou dovnútra na fóliu do misy.
Tvarohová bomba cassata – krok za krokom.
5. Ušľaháme z 2,5 dl smotany tuhú šľahačku, v niekoľkých dávkach ju zľahka pridávame ku krému, vložíme do misy a uhladíme. Jemne pritlačíme druhý tortový plát, prečnievajúce konce fólie zahneme a na 12 hodín uložíme tortu do chladu.
6. Pred podávaním bombu presunieme na plochú misu a stiahneme fóliu. Zvyšných 2,5 dl smotany vyšľaháme s tužidlom na tuhú šľahačku a potrieme ňou tortu. Posypeme ju kandizovanými čerešňami a odloženými dobrotami.
Táto Cassata – tvarohová bomba je ako stvorená na sviatočný stôl, alebo keď čakáte vzácnu návštevu. Ak máte radi podobné sviatočné recepty, siahnite po knihe Sviatočné pečenie. Nájdete v nej desiatky úžasných receptov s podrobným postupom a fotkami. Či už na Veľkú noc a Vianoce, na nedeľnú pohodu, svadby alebo rodinné oslavy.