Bábovka sa dá upiecť na desiatky spôsobov. Možno máte radi klasiku, možno skôr ovocné, ako jablková, malinová, citrónová – na tie nájdete recept tu. Úžasne chutná a pritom jednoduchá je tvarohová bábovka, ktorá navyše krásne vonia a vďaka tvarohu je vláčna. Výborný dezertík pre nečakanú návštevu, ale aj ako desiata pre deti do školy, či na víkendové raňajky s kávičkou alebo čajom.
Tvarohová bábovka – recept
Netreba žiadne špeciálne suroviny, väčšinu máte doma a aj príprava je rýchla. Pokojne ju zvládnete aj s deťmi, aspoň sa niečo priučia a budete mať zábavu 🙂
SUROVINY
- 250 gramov masla
- 4 vajcia
- vanilkový cukor
- 250 gramov tvarohu
- 250 gramov polohrubej múky
- prášok do pečiva
- 150 gramov cukru
- kakao
POSTUP:
Nechajte zmäknúť maslo pri izbovej teplote a potom ho rozmiešajte s cukrom, pridajte vanilkový cukor a žĺtka z vajíčok. Bielka si odložte na sneh.
Do zmesi pridajte tvaroh – môžete použiť hrudkovitý, budete ho viac cítiť v bábovke, ale niekomu prekáža, že väčšie kúsky stvrdnú. Väčšinou sa používa mäkký tvaroh, ten je skvelý. Premiešajte a pomaly prisypávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Dobre premiešajte a napokon pridajte sneh vyšľahaný z bielkov. K nim si pred šľahaním pridajte trošku soli a kvapku citrónu, sneh je potom lepší. Celé to opatrne premiešajte na vláčne cesto. Môžete si ho rozdeliť na dve časti – do jednej primiešajte kakao, aby ste získali tmavú časť
Vyhrejte rúru na 200 stupňov. Vymastite formu na bábovku maslom, vysypte krupicou a vlejte trochu cesta. Potom nalejte tmavé, kakaové cesto a opäť biele. Urobte si vrstiev, koľko chcete 🙂
Dajte piecť – prvých 10 minút na 200 stupňoch, potom znížte teplotu na 170 stupňov a pečte ďalších cca 50 minút. Konečný čas samozrejme závisí od typu rúry a ako silno vám pečie, takže po cca 45 minútach bábovku občas skontrolujte špajdľou.
Napokon nechajte vychladnúť, vyklopte, posypte práškovým cukrom a podávajte.
Dobrú chuť!