Klasika, ktorú pozná každý. Likérové špice nesmú chýbať na žiadnej oslave, svadbe, mnohí ich robia na Vianoce, či Veľkú noc…ale viacerí sa boja do nich pustiť, Neveria si, že dokážu pripraviť krásny špic, naplnený vaječným likérom, ktorý je zaliaty do tmavej čokolády.
Nebojte sa, s týmto receptom, ktorý nám poskytla cukrárka Petra Tóthová, to isto dokážete. Krok za krokom vás prevedie celým pečením a výsledok bude stáť za to 😊
Recept na likérové špice
Podľa Petry je to kráľovský zákusok, ktorý vo vrstve našľahaného čokoládového krému skrýva obľúbený likér. „Špic asi nikdy nepríde o popularitu. Ja určite patrím do jeho veľkého funklubu. A o jeho popularite svedčí aj to, že mal svoje čestné miesto v prvej sérii šou Pečie celé Slovensko. Mnohí nevedia o jeho skrytom potenciáli. Dá sa pripraviť na mnohé spôsoby,“ píše vo svojej novej knihe Cukráreň Petry Tóthovej, kde nájdete množstvo klasických receptov na tie najlepšie zákusky a koláče.
Možno si spomínate na prvú sériu Pečie celé Slovensko – tam robili klasiku, likér zaliaty v tmavej čokoláde. Ale polovica špicov bola ovocná, jahodový krém zaliaty v Ruby čokoláde s čokoládovým likérom, a la jahody v čokoláde.
Poďme však na tie klasické čokoládovo-likérové špice.
SUROVINY na 12 kusov, asi 10 – 12 polgúľ
Buflery (dvojnásobná dávka pre jednoduchšiu prípravu)
- 40 g krupicového cukru
- 80 g hladkej múky
- 10 g Zlatého klasu
- 120 g bielkov (3 ks)
- 60 g žĺtkov (3 ks)
- ¼ ČL soli
Krém
- 80 g krupicového cukru
- 50 g Zlatého klasu
- 350 ml mlieka
- 300 g masla
- 30 ml rumu (2 PL)
- 25 g kakaa
Likér
- 200 ml vaječného likéru
- 50 – 80 g sušeného mlieka podľa hustoty likéru
Poleva
- 500 g čokolády (54 %)
- 160 g kakaového masla
POSTUP
Bielky a dve tretiny krupicového cukru a soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky a tretinu cukru vymiešame do tuhej peny, pridáme malé množstvo múky a vytvoríme kašovitú hmotu.
Obidve hmoty spolu zľahka spojíme a primiešame preosiatu múku so Zlatým klasom. Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej špičky nastriekame na plech pokrytý papierom na pečenie malé polgule (priemer cca 3 – 4 cm), ktoré pri teplote 180 – 200 °C upečieme do svetlohnedej farby.
Po upečení každú polguľu potrieme rozpustenou neriedenou čokoládou.
Z mlieka, Zlatého klasu a cukru uvaríme hustý krém. Za občasného miešania ho vychladíme, pridáme rum a zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.
Krém dochutíme preosiatym kakaom. Nastriekame ho pomocou cukrárskeho vrecka a špeciálneho nadstavca – vytiahneme špice. Necháme dobre stuhnúť.
Na likérovú náplň spolu zmiešame vaječný likér a podľa potreby hustoty pridáme sušené mlieko.
Po stuhnutí špice naplníme likérom, uzatvoríme zvyšným krémom so špičkou Wilton 1 M a opäť necháme dobre stuhnúť. Potom pomocou noža odlepíme z papiera.
Horkú čokoládu spolu s kakaovým maslom rozpustíme vo vyššej a užšej nádobe. Opatrne, veľmi rýchlo špice namočíme do čokolády a necháme trochu okvapkať čokoládu. Necháme na mriežke zatuhnúť.
Knihu Petra rozdelila na Drobné dezerty, Rezy, Lístkové cesto a závin, ďalej Odpaľovaná hmota (venčeky a veterníky) a napokon Torty. Nájdete tam napríklad parížske rožteky, sacher tortu, medovú tortu, francúzsku kocku, plnené kokosky, jamajka miňonky, indiánky, gaštanové jazýčky, slonie slzy, či klasické punčáky.
Ako Petra hovorí, chuť je to, čo vás presvedčí dať si zákusok alebo tortu opäť. Preto je táto kniha plná aj poctivých surovín. Z nekvalitných surovín nikdy neupečiete kvalitný dezert. Ak recept obsahuje veľa čokolády alebo tuku, zvoľte kvalitnú čokoládu a kvalitné maslo. Na chuti to rozpoznať.
Pozrite si, čo o svojej knihe hovorí Petra Tóthová:
Zdroj a foto: Cukráreň Petry Tóthovej