Likérové špice. Lahodný recept podľa cukrárky Petry Tóthovej

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Klasika, ktorú pozná každý. Likérové špice nesmú chýbať na žiadnej oslave, svadbe, mnohí ich robia na Vianoce, či Veľkú noc…ale viacerí sa boja do nich pustiť, Neveria si, že dokážu pripraviť krásny špic, naplnený vaječným likérom, ktorý je zaliaty do tmavej čokolády.
Nebojte sa, s týmto receptom, ktorý nám poskytla cukrárka Petra Tóthová, to isto dokážete. Krok za krokom vás prevedie celým pečením a výsledok bude stáť za to 😊

Recept na likérové špice

Cukráreň petry tóthovej Podľa Petry je to kráľovský zákusok, ktorý vo vrstve našľahaného čokoládového krému skrýva obľúbený likér. „Špic asi nikdy nepríde o popularitu. Ja určite patrím do jeho veľkého funklubu. A o jeho popularite svedčí aj to, že mal svoje čestné miesto v prvej sérii šou Pečie celé Slovensko. Mnohí nevedia o jeho skrytom potenciáli. Dá sa pripraviť na mnohé spôsoby,“ píše vo svojej novej knihe Cukráreň Petry Tóthovej, kde nájdete množstvo klasických receptov na tie najlepšie zákusky a koláče.

Možno si spomínate na prvú sériu Pečie celé Slovensko – tam robili klasiku, likér zaliaty v tmavej čokoláde. Ale polovica špicov bola ovocná, jahodový krém zaliaty v Ruby čokoláde s čokoládovým likérom, a la jahody v čokoláde.
Poďme však na tie klasické čokoládovo-likérové špice.

SUROVINY na 12 kusov, asi 10 – 12 polgúľ

Buflery (dvojnásobná dávka pre jednoduchšiu prípravu)

  • 40 g krupicového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 10 g Zlatého klasu
  • 120 g bielkov (3 ks)
  • 60 g žĺtkov (3 ks)
  • ¼ ČL soli

Krém

  • 80 g krupicového cukru
  • 50 g Zlatého klasu
  • 350 ml mlieka
  • 300 g masla
  • 30 ml rumu (2 PL)
  • 25 g kakaa

Likér

  • 200 ml vaječného likéru
  • 50 – 80 g sušeného mlieka podľa hustoty likéru

Poleva

  • 500 g čokolády (54 %)
  • 160 g kakaového masla

recept na likérové špice

POSTUP

recept postupBielky a dve tretiny krupicového cukru a soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky a tretinu cukru vymiešame do tuhej peny, pridáme malé množstvo múky a vytvoríme kašovitú hmotu.

recept postupObidve hmoty spolu zľahka spojíme a primiešame preosiatu múku so Zlatým klasom. Pomocou cukrárskeho vrecka a hladkej špičky nastriekame na plech pokrytý papierom na pečenie malé polgule (priemer cca 3 – 4 cm), ktoré pri teplote 180 – 200 °C upečieme do svetlohnedej farby.

recept postupPo upečení každú polguľu potrieme rozpustenou neriedenou čokoládou.
Z mlieka, Zlatého klasu a cukru uvaríme hustý krém. Za občasného miešania ho vychladíme, pridáme rum a zašľaháme zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém.

recept postupKrém dochutíme preosiatym kakaom. Nastriekame ho pomocou cukrárskeho vrecka a špeciálneho nadstavca – vytiahneme špice. Necháme dobre stuhnúť.

recept postupNa likérovú náplň spolu zmiešame vaječný likér a podľa potreby hustoty pridáme sušené mlieko.

recept postupPo stuhnutí špice naplníme likérom, uzatvoríme zvyšným krémom so špičkou Wilton 1 M a opäť necháme dobre stuhnúť. Potom pomocou noža odlepíme z papiera.

recept postupHorkú čokoládu spolu s kakaovým maslom rozpustíme vo vyššej a užšej nádobe. Opatrne, veľmi rýchlo špice namočíme do čokolády a necháme trochu okvapkať čokoládu. Necháme na mriežke zatuhnúť.

Cukráreň Petry Tóthovej
Cukráreň petry tóthovej likérové špiceVo svojej knihe ponúka Petra množstvo rád a tipov, ako zlepšiť svoje pečenie, ako si uľahčiť prácu, alebo ako obmieňať recepty. Už len pri listovaní knihy sa vám budú zbiehať slinky.
Knihu Petra rozdelila na Drobné dezerty, Rezy, Lístkové cesto a závin, ďalej Odpaľovaná hmota (venčeky a veterníky) a napokon Torty. Nájdete tam napríklad parížske rožteky, sacher tortu, medovú tortu, francúzsku kocku, plnené kokosky, jamajka miňonky, indiánky, gaštanové jazýčky, slonie slzy, či klasické punčáky.

Ako Petra hovorí, chuť je to, čo vás presvedčí dať si zákusok alebo tortu opäť. Preto je táto kniha plná aj poctivých surovín. Z nekvalitných surovín nikdy neupečiete kvalitný dezert. Ak recept obsahuje veľa čokolády alebo tuku, zvoľte kvalitnú čokoládu a kvalitné maslo. Na chuti to rozpoznať.

Pozrite si, čo o svojej knihe hovorí Petra Tóthová:

 

Zdroj a foto: Cukráreň Petry Tóthovej


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.