Domáce dobošové rezy (maškrta na víkend)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dobošky. Dobošové rezy. Patria ku klasike zákuskov. A hoci ich nájdete v mnohých cukrárňach, nikdy nebudú také chutné, ako tie od starej mamy 🙂 Tieto domáce dobošové rezy sú naozaj skvelé, klasický zákusok, ktorý sa hodí na bežné víkendové zahryznutie, ale aj na oslavy, svadby, krstiny, či posedenie s priateľmi.

Ľahká jemná piškóta, čokoládový krém a to celé poliate chrumkavou vrstvou čokolády. Cítite to už? Taký jednoduchý zákusok a tá lahoda na jazyku. Existuje samozrejme množstvo receptov na dobošové rezy, každý má takmer svoj – od babky, tety, susedy. My máme pre vás recept od skúsených autor, ktorí zozbierali už tisícky najlepších tradičných receptov.

mliečny rezVychutnajte si aj
Mliečny rez nielen pre deti.

Autormi tohto receptu na domáce dobošové rezy sú Zdenka a Vladimír Horeckí, ktorí už vydali množstvo kníh s tradičnými receptami našich mám, starých mám. Veľkej obľube sa tešia ich knihy Hrnčeková kuchárka, Kuchárska kniha pre dvoch, Tradičná slovenská vianočná kuchárka, či Varíme a pečieme na sviatky, z ktorej sú aj tieto úžasné dobošové rezy.

Domáce dobošové rezy

Suroviny:
6 vajec
180 g práškového cukru
150 g masla
220 g hladkej múky
štipka soli
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Plnka:
300 ml mlieka
100 g čokolády
2 lyžice maizeny
250 g masla
180 g práškového cukru

Čokoládová poleva:
120 g čokolády na varenie
80 g stuženého tuku
POSTUP

  1. Žĺtky a maslo vyšľaháme s polovicou práškového cukru do peny. Postupne pridávame múku zmiešanú s kypriacom práškom a so soľou a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a zo zvyšného cukru.
  2. Cesto rozdelíme na tri časti, vylejeme na plechy vyložené mastným papierom a postupne upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené pláty preložíme na dosku, papier stiahneme a pláty prekrojíme na polovice. Plnkou naplníme vychladnuté pláty tak, aby posledná vrstva bol plát.
  3. Na chladnom mieste necháme niekoľko hodín postáť. Vrchný plát polejeme čokoládovou polevou, zarovnáme a na chladnom mieste necháme najlepšie do druhého dňa, aby múčnik zmäkol.
  4. Nožom namáčaným v horúcej vode pokrájame na úhľadné rezy.

Plnka: Polámanú čokoládu vložíme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania necháme rozpustiť. V troche vody rozmiešame maizenu, vylejeme do čokoládového mlieka a uvaríme hladký krém. Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny a za stáleho miešania pridávame vychladnutý krém.

Čokoládová poleva: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme tuk a dohladka vymiešame

Dobrú chuť!

Tento a ďalších 150 receptov na slávnostné jedlá, ktoré sa spájajú s rôznymi sviatkami ako Vianoce, Veľká noc, fašiangy, svadby ap., nájdete v maškrtnej knihe Varíme a pečieme na sviatky.

Domáce dobošové rezy.

Domáce dobošové rezy.


Zdielať

About Author

Milan Buno

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.

Komentáre sú uzavreté.