Úvod Dezerty Brownie puding so slaným karamelom, čajom a figami | RECEPT

Brownie puding so slaným karamelom, čajom a figami | RECEPT

brownie puding recept

Ak máte radi čokoládu, musíte vyskúšať tento recept. Brownie puding, ktorý je úžasne šťavnatý, plný čokolády, trošku prichutený slaným karamelom…tomu neodolá žiadna návšteva. Ak jej teda niečo zostane a nezjete to všetko vy sami 🙂
čokolatiér Paul A. YoungAutorom tohto receptu je uznávaný londýnsky čokolatiér Paul A.Young, majiteľ predajne čokolády a autor kuchárskych receptov. V roku 2014 získal v medzinárodnej súťaži International Chocolate Awards ocenenie Vynikajúci britský čokolatiér. „Je v ňom môj favorit – lahodný slaný karamel spolu s čokoládou, figami a čajom. Keď ho chcete pripraviť o deň skôr, hneď po vytiahnutí z rúry ho natrite teplým karamelom, aby získal lepkavú pralinkovú glazúru,“ odporúča Paul.

 

- inzercia -

Recept na božský brownie puding

Nasledujúce ingrediencie sú na cca 12 kúskov a príprava vám bude trvať do hodiny. Mali by ste mať k dispozícii plech na pečenie asi 20×25 cm…a potom už len chuť vyskúšať niečo nové a lahodné.

brownie puding receptSUROVINY

  • 90 g zmäknutého nesoleného masla a trocha na vymastenie
  • 180 g samokysnúcej múky a trocha na poprášenie
  • 250 ml silného anglického čaju
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 200 g nakrájaných sušených fíg
  • 90 g tmavého cukru muscovado
  • 90 g zlatého sirupu
  • 2 stredne veľké vajcia
  • ½ lyžičky vločkovej soli
  • 150 g nasekanej kvalitnej horkej čokolády
  • pražené kakaové zlomky na ozdobenie (možno vynechať)
  • sladká smotana

 

Na polevu

  • 200 g nesoleného masla
  • 200 g tmavého cukru muscovado
  • 1 lyžička vločkovej soli
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 50 g nasekanej horko mliečnej čokolády

čokoláda v kuchyniPrečítajte si tiež
Čokoláda v kuchyni. Tipy a všetko, čo treba vedieť.

 

POSTUP

recept postupRúru zohrejte na 180 °C. Plech vymastite, zľahka poprášte múkou a odložte nabok. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zohrievajte čaj, sódu bikarbónu a figy. Priveďte do varu, stíšte oheň a nechajte 2 minúty pomaly vrieť.

recept postupHrniec odstavte a zmes nechajte vychladnúť. Potom ju drevenou vareškou dôkladne rozmiešajte – kúsky fíg sa rozpadnú a vznikne pasta.

recept postupVo väčšej nádobe vymiešajte drevenou varechou maslo s cukrom a so zlatým sirupom na krém. Pridajte vajcia a vyšľahajte na hladkú zmes. Prisypte múku a soľ a miešajte, aby sa všetky suroviny spojili.

recept postupVo väčšej miske nad hrncom s pomaly vriacou vodou roztopte horkú čokoládu a dohladka ju miešajte. Dno misky sa nesmie dotýkať vody. Roztopenú čokoládu vlejte do múčnej zmesi, pridajte figovú pastu a dôkladne rozmiešajte.

recept postupCesto nalejte na pripravený plech. Pečte 30 až35 minút, až sa puding zdvihne a uprostred je ešte trocha mazľavý.

recept postupZatiaľ pripravte polevu. V menšom hrnci na miernom ohni roztopte maslo, cukor a soľ. Dobre premiešavajte, aby sa suroviny prepojili. Nechajte slabo vrieť 5 minút. Potom hrniec odstavte, pridajte do nej šľahačkovú smotanu a horko mliečnu čokoládu a všetko dôkladne rozšľahajte.

recept postupUpečený puding rozkrájajte na 10 – 12 kúskov a rozdeľte na tanieriky. Polejte teplou polevou, ozdobte kakaovými zlomkami, prípadne aj šľahačkou, ktorú si pripravíte zo sladkej smotany. Puding vo vhodnej nádobe môžete skladovať v chladničke najviac 5 dní alebo v mrazničke 3 mesiace.

brownie puding recept

Zdroj a foto: encyklopédia Čokoláda (Dom Ramsey),
paulayoung.co.uk, Unsplash.com