Brownie puding so slaným karamelom, čajom a figami | RECEPT

LinkedIn

Ak máte radi čokoládu, musíte vyskúšať tento recept. Brownie puding, ktorý je úžasne šťavnatý, plný čokolády, trošku prichutený slaným karamelom…tomu neodolá žiadna návšteva. Ak jej teda niečo zostane a nezjete to všetko vy sami 🙂
čokolatiér Paul A. YoungAutorom tohto receptu je uznávaný londýnsky čokolatiér Paul A.Young, majiteľ predajne čokolády a autor kuchárskych receptov. V roku 2014 získal v medzinárodnej súťaži International Chocolate Awards ocenenie Vynikajúci britský čokolatiér. „Je v ňom môj favorit – lahodný slaný karamel spolu s čokoládou, figami a čajom. Keď ho chcete pripraviť o deň skôr, hneď po vytiahnutí z rúry ho natrite teplým karamelom, aby získal lepkavú pralinkovú glazúru,“ odporúča Paul.

 

Recept na božský brownie puding

Nasledujúce ingrediencie sú na cca 12 kúskov a príprava vám bude trvať do hodiny. Mali by ste mať k dispozícii plech na pečenie asi 20×25 cm…a potom už len chuť vyskúšať niečo nové a lahodné.

brownie puding receptSUROVINY

  • 90 g zmäknutého nesoleného masla a trocha na vymastenie
  • 180 g samokysnúcej múky a trocha na poprášenie
  • 250 ml silného anglického čaju
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 200 g nakrájaných sušených fíg
  • 90 g tmavého cukru muscovado
  • 90 g zlatého sirupu
  • 2 stredne veľké vajcia
  • ½ lyžičky vločkovej soli
  • 150 g nasekanej kvalitnej horkej čokolády
  • pražené kakaové zlomky na ozdobenie (možno vynechať)
  • sladká smotana

 

Na polevu

  • 200 g nesoleného masla
  • 200 g tmavého cukru muscovado
  • 1 lyžička vločkovej soli
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 50 g nasekanej horko mliečnej čokolády

čokoláda v kuchyniPrečítajte si tiež
Čokoláda v kuchyni. Tipy a všetko, čo treba vedieť.

 

POSTUP

recept postupRúru zohrejte na 180 °C. Plech vymastite, zľahka poprášte múkou a odložte nabok. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zohrievajte čaj, sódu bikarbónu a figy. Priveďte do varu, stíšte oheň a nechajte 2 minúty pomaly vrieť.

recept postupHrniec odstavte a zmes nechajte vychladnúť. Potom ju drevenou vareškou dôkladne rozmiešajte – kúsky fíg sa rozpadnú a vznikne pasta.

recept postupVo väčšej nádobe vymiešajte drevenou varechou maslo s cukrom a so zlatým sirupom na krém. Pridajte vajcia a vyšľahajte na hladkú zmes. Prisypte múku a soľ a miešajte, aby sa všetky suroviny spojili.

recept postupVo väčšej miske nad hrncom s pomaly vriacou vodou roztopte horkú čokoládu a dohladka ju miešajte. Dno misky sa nesmie dotýkať vody. Roztopenú čokoládu vlejte do múčnej zmesi, pridajte figovú pastu a dôkladne rozmiešajte.

recept postupCesto nalejte na pripravený plech. Pečte 30 až35 minút, až sa puding zdvihne a uprostred je ešte trocha mazľavý.

recept postupZatiaľ pripravte polevu. V menšom hrnci na miernom ohni roztopte maslo, cukor a soľ. Dobre premiešavajte, aby sa suroviny prepojili. Nechajte slabo vrieť 5 minút. Potom hrniec odstavte, pridajte do nej šľahačkovú smotanu a horko mliečnu čokoládu a všetko dôkladne rozšľahajte.

recept postupUpečený puding rozkrájajte na 10 – 12 kúskov a rozdeľte na tanieriky. Polejte teplou polevou, ozdobte kakaovými zlomkami, prípadne aj šľahačkou, ktorú si pripravíte zo sladkej smotany. Puding vo vhodnej nádobe môžete skladovať v chladničke najviac 5 dní alebo v mrazničke 3 mesiace.

brownie puding recept

Zdroj a foto: encyklopédia Čokoláda (Dom Ramsey),
paulayoung.co.uk, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author