Ak máte radi čokoládu, musíte vyskúšať tento recept. Brownie puding, ktorý je úžasne šťavnatý, plný čokolády, trošku prichutený slaným karamelom…tomu neodolá žiadna návšteva. Ak jej teda niečo zostane a nezjete to všetko vy sami 🙂
Autorom tohto receptu je uznávaný londýnsky čokolatiér Paul A.Young, majiteľ predajne čokolády a autor kuchárskych receptov. V roku 2014 získal v medzinárodnej súťaži International Chocolate Awards ocenenie Vynikajúci britský čokolatiér. „Je v ňom môj favorit – lahodný slaný karamel spolu s čokoládou, figami a čajom. Keď ho chcete pripraviť o deň skôr, hneď po vytiahnutí z rúry ho natrite teplým karamelom, aby získal lepkavú pralinkovú glazúru,“ odporúča Paul.
Recept na božský brownie puding
Nasledujúce ingrediencie sú na cca 12 kúskov a príprava vám bude trvať do hodiny. Mali by ste mať k dispozícii plech na pečenie asi 20×25 cm…a potom už len chuť vyskúšať niečo nové a lahodné.
SUROVINY
- 90 g zmäknutého nesoleného masla a trocha na vymastenie
- 180 g samokysnúcej múky a trocha na poprášenie
- 250 ml silného anglického čaju
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 200 g nakrájaných sušených fíg
- 90 g tmavého cukru muscovado
- 90 g zlatého sirupu
- 2 stredne veľké vajcia
- ½ lyžičky vločkovej soli
- 150 g nasekanej kvalitnej horkej čokolády
- pražené kakaové zlomky na ozdobenie (možno vynechať)
- sladká smotana
Na polevu
- 200 g nesoleného masla
- 200 g tmavého cukru muscovado
- 1 lyžička vločkovej soli
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 50 g nasekanej horko mliečnej čokolády
Prečítajte si tiež
Čokoláda v kuchyni. Tipy a všetko, čo treba vedieť.
POSTUP
Rúru zohrejte na 180 °C. Plech vymastite, zľahka poprášte múkou a odložte nabok. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni zohrievajte čaj, sódu bikarbónu a figy. Priveďte do varu, stíšte oheň a nechajte 2 minúty pomaly vrieť.
Hrniec odstavte a zmes nechajte vychladnúť. Potom ju drevenou vareškou dôkladne rozmiešajte – kúsky fíg sa rozpadnú a vznikne pasta.
Vo väčšej nádobe vymiešajte drevenou varechou maslo s cukrom a so zlatým sirupom na krém. Pridajte vajcia a vyšľahajte na hladkú zmes. Prisypte múku a soľ a miešajte, aby sa všetky suroviny spojili.
Vo väčšej miske nad hrncom s pomaly vriacou vodou roztopte horkú čokoládu a dohladka ju miešajte. Dno misky sa nesmie dotýkať vody. Roztopenú čokoládu vlejte do múčnej zmesi, pridajte figovú pastu a dôkladne rozmiešajte.
Cesto nalejte na pripravený plech. Pečte 30 až35 minút, až sa puding zdvihne a uprostred je ešte trocha mazľavý.
Zatiaľ pripravte polevu. V menšom hrnci na miernom ohni roztopte maslo, cukor a soľ. Dobre premiešavajte, aby sa suroviny prepojili. Nechajte slabo vrieť 5 minút. Potom hrniec odstavte, pridajte do nej šľahačkovú smotanu a horko mliečnu čokoládu a všetko dôkladne rozšľahajte.
Upečený puding rozkrájajte na 10 – 12 kúskov a rozdeľte na tanieriky. Polejte teplou polevou, ozdobte kakaovými zlomkami, prípadne aj šľahačkou, ktorú si pripravíte zo sladkej smotany. Puding vo vhodnej nádobe môžete skladovať v chladničke najviac 5 dní alebo v mrazničke 3 mesiace.
Zdroj a foto: encyklopédia Čokoláda (Dom Ramsey),
paulayoung.co.uk, Unsplash.com