Ľahký čokoládový cheesecake so sušenými figami

Tarty z dokonale krehkého maslového cesta podľa babičky, cheesecaky, tvarohovníky, či extrémne čokoládové brownie. Aj takéto lahôdky vie vykúzliť cukrárka Lulus, alias Lucia Gažová. Pečie s láskou a je to vidieť…alebo lepšie povedané cítiť. Na jazyku, aj v nose. Pripravuje vo svojej trnavskej Lulus Bakery úžasné koláče, zákusky a dezerty. A jeden vám ponúka – ľahký čokoládový cheesecake so sušenými figami.

„Tento cheesecake už ani nie je cheesecake, ale skôr tvarohovník, lebo je v ňom viac tvarohu ako mascarpone alebo syra,“ vysvetľuje sympatická Lucia.
Volajme ho ale cheesecake, budete z neho mať kalorickejší pocit 🙂 a o to viac potom oceníte, že v ňom nie je ani štipka cukru. Správny šmrnc mu podľa Lucie dodá alkohol, ona najradšej používa medovinu.
Tak poďme na to!

Cukrárka Lulus, alias Lucia Gažová
Cukrárka Lulus, alias Lucia Gažová

Ľahký čokoládový cheesecake so sušenými figami

Príprava vám zaberie zhruba 15 minút, samotné pečenie potom asi hodinku a 10 minút. Vyčaríte 12 porcií vo forme s priemerom 25 cm. A áno, tento čokoládový cheesecake je naozaj bez cukru.

KORPUS:
205 g celozrnnej špaldovej múky
90 g masla
stévia v prášku
1 vajce
štipka soli
40 g kakaa

KRÉM:
500 g nízkotučného jemného tvarohu
250 g mascarpone
1 kyslá smotana
3 vajcia
220 g čokoláda
150 g sušených alebo čerstvých fíg
stévia v prášku
xylitol
trošku alkoholu podľa chuti
50 ml smotany na šľahanie

POSTUP:

  • Všetky suroviny na korpus spolu zmiešame a vypracujeme vláčne cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na pol hodiny schladiť.
  • Potom ním vystelieme tortovú formu, v ktorej chceme cheesecake robiť. Odporúčam, aby ste sa snažili vytlačiť cesto na okrajoch čo najvyššie, aby bol cheesecake aj vizuálne pekný.
  • Poprepichujeme vidličkou a pečieme pri teplote 170 stupňov 10 minút.
  • Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Figy nasekáme na ľubovoľné kúsky a namočíme do trošky alkoholu, aby zmäkli a nasiakli.
  • V kuchynskom robote zmiešame tvaroh, mascarpone, kyslú smotanu, xylitol a stéviu podľa chuti.
  • Do zmesi po jednom primiešame vajcia, potom vychladnutú čokoládu a figy. Časť čokolády odložíme na ganache na dozdobenie (cca 70 gramov).
  • Všetko spolu dobre premiešame a nalejeme na predpečené cesto. Pečieme pri teplote 150 stupňov približne hodinu, ale treba dávať pozor a skúšať, kedy už stred cheesecaku nie je surový, no stále sa trošku trasie. Presne to je ten moment, keď z rúry vytiahnete dokonalý cheesecake.
  • Po vychladnutí dozdobíme zvyškom čokolády zmiešanej so smotanou na šľahanie a figami. Ja som ho ešte posypala mletými mandľami.
  • Sladidlá môžete nahradiť aj medom, bude krásne ladiť s použitou medovinou.

Tento famózny čokoládový chceesecake a ďalšie desiatky skvelých koláčov, či zákuskov nájdete aj v jej knihe Lulus – cukrárka.

čokoládový cheesecake

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 643x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: