Vianočné pečivo. 4 obľúbené a jednoduché RECEPTY

LinkedIn

Sviatky bez vianočného pečiva si už ani nevieme predstaviť. Klasické zákusky a koláče robí každý „tie svoje“. No vianočné pečivo sa u mnohých pečie to isté – najobľúbenejšie sú tradičné linecké koláčiky, vanilkové rožky, medvedie labky, ale tiež kokosové rožky, vínové koláčiky, citrónové zázvorníky alebo orechové či mandľové košíčky.
Väčšinou ide o veľmi jednoduché pečivo, na ktoré potrebujete pár základných surovín a nestoja vás ani veľa námahy. Možno práve preto ich tak milujeme a nesmú chýbať na vianočnom stole. Len tak si na koláčikoch pochutnávať pri sledovaní vianočných filmov, prípadne keď prídu príbuzní na návštevu…to rozhodne prispieva k sviatočnej pohode, však?
Pripravili sme pre vás 4 jednoduché recepty, ktoré patria medzi najobľúbenejšie.

 

Linecké koláčiky

recept na linecké koláčiky

Alebo niekto im hovorí aj mačacie oči. Patria medzi najtradičnejšie slovenské vianočné koláčiky. Pečú sa v rôznych tvaroch, najkrajšie sú hviezdičky a lepia sa rôznymi džemami. Ideálne je pripraviť si cesto deň vopred a nechať ho odstáť – lepšie sa potom s ním pracuje. Pred vykrajovaním ho vyberte z chladničky aspoň hodinu vopred.

SUROVINY

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • nastrúhanú kôru z 1 citróna
  • džem na lepenie

POSTUP

recept postupPreosiatu múku zmiešajte s ostatnými prísadami okrem džemu a vypracujte krehké cesto. Zabaľte ho do pergamenového papiera, prípadne alobalu alebo igelitu a dajte na 2 hodiny do chladničky.

recept postupNa pomúčenej doske vyvaľkajte po častiach cesto asi na hrúbku 2 mm a vykrajujte kolieska s priemerom asi 4 cm.  Do každého druhého vykrojte v strede ešte malý kruh s priemerom asi 1,5 cm. To je to mačacie oko 🙂

recept postupKolieska poukladajte na vymastený plech a pečte na 200 °C asi 10 minút a nechajte vychladnúť. Kolieska bez otvoru potrite džemom – môže byť marhuľový, jahodový, slivkový, je to na vás. Pokojne môžete urobiť rôzne verzie. Potom ich zakryte tými vykrojenými a posypte práškovým cukrom.

 

Marcipánové koláčiky

recept na marcipánové koláčiky

Ďalšie obľúbené vianočné pečivo a hoci sa volá marcipánové, nepotrebujete ani marcipán 🙂 Základom chuti zmes škorice a mletých mandlí. Cukor môžete použiť trstinový, len to koláčikom zlepší chuť.

SUROVINY

  • 150 g múky
  • 90 g masla
  • 150 g cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • 2 žĺtky

POSTUP

recept postupZ uvedených surovín vymieste cesto, vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte kolieska. Potrite ich bielkom, do stredu dajte oriešok alebo mandľu a upečte doružova.
Upečené koláčiky posypte vanilkovým cukrom.
Hotovo 🙂 Dobrú chuť!

 

Vanilkové rožky

recept na vanilkové rožky

Vianočná klasika, ktorá nie je vôbec zložitá. Nepodľahnite všelijakým vanilkovým rožkom zo supermarketov. Ani tým na trhoviskách – často sú nakupované z veľkoobchodov, nie domáce. Na tie pravé, chutné domáce vanilkové rožky potrebujete niekoľko surovín a trošku času.

SUROVINY

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g stuženého tuku
  • 130 g mletých vlašských orechov
  • 70 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • vanilkový a práškový cukor na obaľovanie

POSTUP

recept postupVšetky suroviny spolu dôkladne premiešajte a vypracujte krehké cesto. Zabaľte ho do pergamenového papiera a dajte na 2 hodiny do chladničky.
Z cesta urobte valček, odkrajujte malé kúsky a vytvarujte rožky. Tie poukladajte na vymastený plech a pečte na 200 °C asi 10 minút.
Ešte teplé ich obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

 

Čajové pečivo

recept na čajové pečivoKlasické voňavé a jemné pečivo, ktoré sa hodí nielen na sviatky, ale aj kedykoľvek počas roka. Je krehké, rozplýva sa na jazyku a pritom také prosté. Možno to svedčí to tom, že v jednoduchosti je naozaj dokonalosť 🙂 Ideálne je robiť toto pečivo s deťmi, je to hravé a určite to zvládnu.

SUROVINY

  • 350 g hladkej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 100 g tekutého medu
  • 200 g zmäknutého masla
  • 3 žĺtky
  • trochu strúhanej citrónovej kôry
  • 100 g mandlí
  • trochu sódy bikarbóny
  • 1 vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie

POSTUP

recept postupVšetky suroviny, okrem mandlí, spracujte na vláčne cesto. Cesto prikryte a nechajte odležať aspoň 2 hodiny.
Olúpané mandle posekajte nadrobno. Odležané cesto rozdeľte na niekoľko častí a každú vyvaľkajte na hrúbku 8 mm. Formičkami vykrajujte kolieska. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte kúskami mandlí. Pečte v dobre vyhriatej rúre dožlta.

medové kolieska receptVyskúšajte aj:
Medové kolieska s plnkou a čokoládovou polevou.

Ak si chcete aj tento rok užiť Vianoce a napiecť niečo iné, prípadne tradičné, rozšíriť ponuku pre svojich najbližších 🙂 , skúste sa inšpirovať vynikajúcou knihou Babičkina vianočná kuchárka. Autori Renato Magát a Stanislava Preclíková Wurfl do nej vložili neskutočné množstvo sladkých i slaných receptov, aké robili naše staré mamy. Pekne ich rozdelili na advent, Štedrý deň, 1. a 2.sviatok vianočný a od Silvestra do Troch kráľov. Z tejto knihy sme aj čerpali nápady a recepty.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Dana

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.