Jablkové recepty. Jablkový koláč, rezy aj jablková výživa

Jablká patria medzi najobľúbenejšie ovocie a možno zrátate na prstoch jednej ruky ľudí, ktorí ich nemajú radi. Jablkové recepty sú najvyhľadávanejšie – najmä rôzne klasické koláče, rezy, jablkové pité, ale aj jablková výživa. Niekedy ich je nadbytok a doslova neviete, čo s nimi – ponúkame 5 skvelých receptov. Nič zložité, žiadne špeciálne suroviny, iba dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu jablká.
Klasická jablkový koláč. Orechovo-jablkový koláč. Jablkovo-makové rezy. Jablkové rezy. Jablková výživa.

Zdravé jablko
Jablko je nabité vitamínmi, pričom väčšinu si zachováva aj po príprave na koláče, či iné sladkosti. Cenný je najmä provitamín A, vitamín B, kyselina listová, ktorá je dôležitá napríklad pre tehotné ženy. Samozrejme vitamín E a C, ktorý nás chráni v jesennom období pred vírusmi a rôznymi infekciami. Jablko obsahuje aj dôležitý draslík, ktorý pôsobí pozitívne na funkčnosť obličiek a svalov.
Obsiahnutý vápnik, železo, fosfor i horčík zasa pomáhajú naším kostiam.
Jablká zbavujú naše telo toxínov – vláknina pektín bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov a podporuje tiež činnosť čriev.
Niektorí lekári tvrdia – čím viac jabĺk zjete, tým menej máte chorôb.

zdravé jablko

 

Jablkové recepty – 5 tipov

Jablkami si viete úžasne nahradiť sladkosti, rôzne kalorické bomby naplnené repným cukrom. Fruktóza v jablkách sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržiavať stálu hladinu cukru v krvi. Preto by si diabetici mali častejšie zahryznúť do jabĺk.

malé jablkoJablkový koláč

jablkové recepty - jablkový koláč

Suroviny

  • 400 g lístkového cesta
  • 5 jabĺk
  • 100 ml marhuľového džemu
  • 2 lyžice medu
  • štipka mletej škorice
  • 2 lyžice rumu

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme do kruhu s priemerom asi 30 cm a pomocou valčeka prenesieme na vodou opláchnutý plech. Okraj cesta upravíme do vlnovky. Jablká zbavíme jadrovníkov, pokrájame na hrubšie mesiačiky a uložíme na cesto. Marhuľový džem zohrejeme, pridáme med, rum, škoricu, vymiešame a vylejeme na jablká. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 20 – 25 minút.

 

malé jablkoOrechovo-jablkový koláč

jablkové recepty - orechovo-jablkový koláč

Suroviny

  • 320 g hladkej múky
  • 160 + 100 g masla alebo rastlinného tuku
  • 6 vajec
  • 80 + 200 g práškového cukru
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • ríbezľový džem
  • 200 g mletých orechov
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 očistené postrúhané jablká
  • 1 lyžica strúhanky
  • čokoládová poleva

Postup:

recept postupZ hladkej múky, 160 g tuku, jedného vajca, 80 g práškového cukru, kypriaceho prášku do pečiva a vanilkového cukru vypracujeme hladké cesto. Necháme v chladničke 30 minút odpočívať.

recept postupNa pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech. Rukou cesto pritlačíme na celú plochu plechu. Popicháme vidličkou a natrieme džemom.

recept postup100 g tuku vymiešame s 200 g cukru do peny. Po jednom všľaháme žĺtky a po lyžiciach pridáme mleté orechy, kakao, jablká, strúhanku a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu natrieme na pripravené cesto a v rúre vyhriatej na 160 °C pečieme asi 45 minút.
Upečený a vychladnutý múčnik polejeme čokoládovou polevou.

 

malé jablkoJablkovo-makové rezy

jablkovo makové rezy

Suroviny

  • 4 vajcia
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g masla alebo rastlinného tuku
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 4 lyžice mlieka
  • čokoládová poleva

Plnka I.: 1 kg jabĺk, 4 lyžice kryštálového cukru, mletá škorica, 2 lyžice maizeny

Plnka II: 200 g maku, 100 g práškového cukru, 250 ml mlieka

Postup

recept postupŽĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom a maslom do peny. Pridáme mlieko a po lyžiciach primiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Cesto vylejem na vymastený hlbší plech a upečieme.

recept postupNa teplý koláč natrieme makovú plnku: pomletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor a dobre premiešame.
Na makovú plnku dáme jablkovú plnku: ošúpané jablká pokrájame a dáme do hrnca; pridáme cukor a podusíme. Ochutíme mletou škoricou a zahustíme maizenou premiešanou s trochou vody.

recept postupNecháme vychladnúť. Studený koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.

 

malé jablkoJablkové rezy

Jablkové rezy

Suroviny

  • 400 g lístkového cesta
  • 1 kg jabĺk
  • kryštálový cukor
  • mletá škorica
  • olej

Smotanové cesto:

  • 300 ml pochúťkovej kyslej smotany
  • 50 ml oleja
  • 80 g práškového cukru
  • 120 g hrubej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžica kakaa
  • 80 g mletých orechov

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.jahodové recepty

Postup

recept postupLístkové cesto rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Pomocou valčeka prenesieme jeden plát cesta na plech opláchnutý vodou, popicháme vidličkou a pokvapkáme olejom.

recept postupPolovicu očistených a pokrájaných jabĺk rozložíme na cesto, posypeme kryštálovým cukrom a škoricou. Kyslú smotanu vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, múku premiešanú s kakaom a sódou bikarbónou, orechy a premiešame. Vylejeme na jablká a zarovnáme.

recept postupZvyšné jablká rozložíme na smotanové cesto, posypeme cukrom, mletou škoricou a zakryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Vrch popicháme vidličkou a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 25 – 30 minút. Upečený múčnik posypeme práškovým cukrom.

 

malé jablkoJablková výživa

jablková výživaJednoduchý recept, ktorý vám zaberie zhruba polhodinku.
Potrebujete asi 2 kilá sladších jabĺk, 3 lyžice cukru, jeden škoricový cukor a jeden Zlatý klas.
Jablká ošúpte, vykrojte jadrovník a pokrájajte jablká na menšie kúsky. Dajte ich do hrnca, prilejte trošku vody a na miernom ohni poduste. Netreba veľa vody, jablká si pustia dostatok šťavy.
Potom rozvarené jablká odstavte a ponorným mixérom ich rozmixujte na kašu. Pridajte cukor, škoricový cukor a zlatý klas, ktorý rozpustíte v deci vody.
Opäť dajte na mierny oheň, dobre premiešajte a môže to dve-tri minútky vrieť.
Hotovú výživu plňte do sklenených pohárov a sterilizujte.

Ak milujete tradičné zákusky a koláče, ako ich robievali naše babičky, inšpirujte sa knihou Torty a zákusky od Zdenky a Vladimíra Horeckých. Nájdete tam úžasných 90 receptov na torty, sviatočné zákusky, nepečené dobroty, zákusky a rezy. Odporúčame.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 233x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: