Jablká patria medzi najobľúbenejšie ovocie a možno zrátate na prstoch jednej ruky ľudí, ktorí ich nemajú radi. Jablkové recepty sú najvyhľadávanejšie – najmä rôzne klasické koláče, rezy, jablkové pité, ale aj jablková výživa. Niekedy ich je nadbytok a doslova neviete, čo s nimi – ponúkame 5 skvelých receptov. Nič zložité, žiadne špeciálne suroviny, iba dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu jablká.
Klasická jablkový koláč. Orechovo-jablkový koláč. Jablkovo-makové rezy. Jablkové rezy. Jablková výživa.
Obsiahnutý vápnik, železo, fosfor i horčík zasa pomáhajú naším kostiam.
Jablká zbavujú naše telo toxínov – vláknina pektín bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov a podporuje tiež činnosť čriev.
Niektorí lekári tvrdia – čím viac jabĺk zjete, tým menej máte chorôb.
Jablkové recepty – 5 tipov
Jablkami si viete úžasne nahradiť sladkosti, rôzne kalorické bomby naplnené repným cukrom. Fruktóza v jablkách sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržiavať stálu hladinu cukru v krvi. Preto by si diabetici mali častejšie zahryznúť do jabĺk.
Jablkový koláč
Suroviny
- 400 g lístkového cesta
- 5 jabĺk
- 100 ml marhuľového džemu
- 2 lyžice medu
- štipka mletej škorice
- 2 lyžice rumu
Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme do kruhu s priemerom asi 30 cm a pomocou valčeka prenesieme na vodou opláchnutý plech. Okraj cesta upravíme do vlnovky. Jablká zbavíme jadrovníkov, pokrájame na hrubšie mesiačiky a uložíme na cesto. Marhuľový džem zohrejeme, pridáme med, rum, škoricu, vymiešame a vylejeme na jablká. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 20 – 25 minút.
Orechovo-jablkový koláč
Suroviny
- 320 g hladkej múky
- 160 + 100 g masla alebo rastlinného tuku
- 6 vajec
- 80 + 200 g práškového cukru
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- ríbezľový džem
- 200 g mletých orechov
- 2 lyžice kakaa
- 2 očistené postrúhané jablká
- 1 lyžica strúhanky
- čokoládová poleva
Postup:
Z hladkej múky, 160 g tuku, jedného vajca, 80 g práškového cukru, kypriaceho prášku do pečiva a vanilkového cukru vypracujeme hladké cesto. Necháme v chladničke 30 minút odpočívať.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech. Rukou cesto pritlačíme na celú plochu plechu. Popicháme vidličkou a natrieme džemom.
100 g tuku vymiešame s 200 g cukru do peny. Po jednom všľaháme žĺtky a po lyžiciach pridáme mleté orechy, kakao, jablká, strúhanku a tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu natrieme na pripravené cesto a v rúre vyhriatej na 160 °C pečieme asi 45 minút.
Upečený a vychladnutý múčnik polejeme čokoládovou polevou.
Jablkovo-makové rezy
Suroviny
- 4 vajcia
- 120 g práškového cukru
- 100 g masla alebo rastlinného tuku
- 150 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 4 lyžice mlieka
- čokoládová poleva
Plnka I.: 1 kg jabĺk, 4 lyžice kryštálového cukru, mletá škorica, 2 lyžice maizeny
Plnka II: 200 g maku, 100 g práškového cukru, 250 ml mlieka
Postup
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom a maslom do peny. Pridáme mlieko a po lyžiciach primiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Cesto vylejem na vymastený hlbší plech a upečieme.
Na teplý koláč natrieme makovú plnku: pomletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor a dobre premiešame.
Na makovú plnku dáme jablkovú plnku: ošúpané jablká pokrájame a dáme do hrnca; pridáme cukor a podusíme. Ochutíme mletou škoricou a zahustíme maizenou premiešanou s trochou vody.
Necháme vychladnúť. Studený koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.
Jablkové rezy
Suroviny
- 400 g lístkového cesta
- 1 kg jabĺk
- kryštálový cukor
- mletá škorica
- olej
Smotanové cesto:
- 300 ml pochúťkovej kyslej smotany
- 50 ml oleja
- 80 g práškového cukru
- 120 g hrubej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžica kakaa
- 80 g mletých orechov
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Postup
Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Pomocou valčeka prenesieme jeden plát cesta na plech opláchnutý vodou, popicháme vidličkou a pokvapkáme olejom.
Polovicu očistených a pokrájaných jabĺk rozložíme na cesto, posypeme kryštálovým cukrom a škoricou. Kyslú smotanu vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, múku premiešanú s kakaom a sódou bikarbónou, orechy a premiešame. Vylejeme na jablká a zarovnáme.
Zvyšné jablká rozložíme na smotanové cesto, posypeme cukrom, mletou škoricou a zakryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta. Vrch popicháme vidličkou a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 25 – 30 minút. Upečený múčnik posypeme práškovým cukrom.
Jablková výživa
Jednoduchý recept, ktorý vám zaberie zhruba polhodinku.
Potrebujete asi 2 kilá sladších jabĺk, 3 lyžice cukru, jeden škoricový cukor a jeden Zlatý klas.
Jablká ošúpte, vykrojte jadrovník a pokrájajte jablká na menšie kúsky. Dajte ich do hrnca, prilejte trošku vody a na miernom ohni poduste. Netreba veľa vody, jablká si pustia dostatok šťavy.
Potom rozvarené jablká odstavte a ponorným mixérom ich rozmixujte na kašu. Pridajte cukor, škoricový cukor a zlatý klas, ktorý rozpustíte v deci vody.
Opäť dajte na mierny oheň, dobre premiešajte a môže to dve-tri minútky vrieť.
Hotovú výživu plňte do sklenených pohárov a sterilizujte.
Ak milujete tradičné zákusky a koláče, ako ich robievali naše babičky, inšpirujte sa knihou Torty a zákusky od Zdenky a Vladimíra Horeckých. Nájdete tam úžasných 90 receptov na torty, sviatočné zákusky, nepečené dobroty, zákusky a rezy. Odporúčame.