Jeseň vonia po pečených gaštanoch a orieškoch – dvoch daroch prírody, ktoré spájajú chuť, zdravie aj hrejivú nostalgiu. Jedlé gaštany boli kedysi nazývané chlebom chudobných, no dnes sa s obľubou vracajú do našich kuchýň ako výnimočná, prirodzene sladkastá surovina. Sú bohaté na vitamín C, draslík, horčík a obsahujú menej tuku než iné orechy, vďaka čomu sú ľahšie stráviteľné. Navyše podporujú imunitu a energiu počas chladných dní.
Máme pre vás skvelý recept na gaštanový koláč s lieskovými orieškami. Pridáme aj recept na gaštanové pyré, ktoré využijete pri tomto jednoduchom koláčiku, ale aj na palacinky, lievance, so šľahačkou…mňam 🙂
Lahodné gaštany a zdravé lieskovce

Sladké gaštany sú nielen pochúťkou, ale aj vynikajúcim liečivým prostriedkom. Jedlé gaštany sú jednoducho superpotravinou.
„Sú bezlepkové, ľahko stráviteľné a aj napriek sladkej chuti obsahujú len nepatrné množstvo jednoduchých cukrov, ktoré nezaťažujú organizmus. Obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha predchádzať zápche, udržuje správnu črevnú peristaltiku a dobré zloženie črevného mikrobiómu. Obsah vitamínov skupiny B podporuje prácu mozgu. Antioxidanty sa podieľajú na odstraňovaní oxidačného stresu,“ tvrdí liečiteľka a bylinkárka Iveta Henzelyová, ktorá tento gaštanový koláč rada robí aj so svojou dcérou Auréliou.
Nájdete ho aj v ich spoločnej knižke Zjedz ma!, kde mapujú celý rok z pohľadu ročných období a pridávajú recepty na polievky, hlavné jedlá, dezerty a čím si doplniť bylinkovú špajzu. Vynikajúca kniha plná receptov a inšpirácie.
Lieskové oriešky zasa dodávajú koláču jemnú maslovú chuť a chrumkavú textúru. Sú výborným zdrojom vitamínu E, zdravých tukov a antioxidantov, ktoré prospievajú srdcu aj pokožke.
Spojenie gaštanov a lieskovcov vytvára dokonalú harmóniu chutí – zemitej, sladkej a jemne praženej. Tento koláč nie je len dezert, ale aj voňavá oslava jesene, ktorá zahreje dušu i žalúdok.
Recept na gaštanový koláč s lieskovými orieškami
Z gaštanov sa pripravuje známe gaštanové pyré, ktoré použili autorky aj v tomto recepte. Ďalej sa z nich melie múka, ktorá sa pridáva k základnej múke pri príprave múčnikov, sladkostí, chleba a pečiva. Vyrábajú sa z nich aj omáčky a polievky.
SUROVINY
- 1 ks hotového lístkového cesta
• 250 g gaštanového pyré (nižšie je recept na domáce 🙂 )
• 150 g marhuľového džemu
• 1 vajce na potretie
• 1/2 šálky lieskových orieškov
POSTUP
Lístkové cesto rozbalíme a necháme ho chvíľu postáť.
Na cesto nanesieme marhuľový džem a na džem nastrúhame gaštanové pyré. Strúhať sa dá len vtedy, keď je zmrazené. Ak ho máte rozmrazené a mäkké, kúsky pyré jednoducho navrstvite na džem prstami.
Cesto zrolujeme a konce pritlačíme, aby plnka nevytiekla. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme lieskovými orieškami. Tie nakrájame nahrubo a na suchej panvici ich krátko opražíme.
Pečieme 20 minút pri teplote 160 °C.

Ako si pripraviť gaštanové pyré?
Gaštanové pyré dostanete aj v obchodoch, v plechovkách – naozaj kvalitné 440 g kúpite za necelých sedem eur. Môžete si ho však pripraviť aj doma.
Potrebujete:
- 500 g jedlých gaštanov (čerstvých alebo vákuovo balených)
- 250 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné – napr. mandľové)
- 2 PL cukru (podľa chuti – môžete dať viac či menej)
- 1 balíček vanilkového cukru alebo pár kvapiek vanilkovej esencie
- štipka soli
- 1 PL masla (voliteľne – pre jemnejšiu chuť)
- rum alebo rumová aróma (podľa chuti, voliteľne)
POSTUP
Gaštany narežte do kríža na vrchnej časti a vložte ich do vriacej vody. Varíte ich približne 15–20 minút, kým šupka nepraskne. Potom ich olúpte ešte teplé – najprv tvrdú škrupinu, potom aj tenkú hnedú blanu pod ňou.
Ak máte vákuovo balené predvarené gaštany, tento krok môžete preskočiť.)
Ošúpané gaštany dajte do hrnca, zalejte mliekom, pridajte cukor, vanilku a štipku soli. Varíme ich 15–20 minút, kým úplne nezmäknú.
Keď sú gaštany mäkké, rozmixujte ich ponorným mixérom (alebo v kuchynskom robote) na jemné pyré. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu mlieka.
Nakoniec vmiešajte maslo a (ak chcete) trochu rumu pre vôňu a výraznejšiu chuť.
Pyré môžete servírovať samostatne so šľahačkou, ako plnku do koláčov (do nášho gaštanového pyré), palaciniek, pohárových dezertov, alebo ho použiť na prípravu gaštanového krému či rolády.
Hotové pyré vydrží v chladničke 3–4 dni, v uzatvárateľnej nádobe. Ak ho chcete skladovať dlhšie, môžete ho zamraziť, ideálne po porciách.
Prečítajte si tiež
Je tu sezóna pečených gaštanov.
Prečo by sme ich mali jesť a ako nám prospievajú?
Zdroj a foto: Lepšídeň.sk, Zjedz ma!/Príroda
Iveta Henzelyová, Aurélia Prasličková


























































