Takmer každá slovenská či česká rodina má svoj vlastný overený recept na poctivé pečené buchty z kysnutého cesta. Je to jedna z mála tunajších klasík, ktorú odmietne snáď len málokto.
Ak by ste zisťovali, aká príchuť tradičných buchiet je tá najobľúbenejšia, pravdepodobne by ste dostali dve odpovede: tvarohová a lekvárová. V tomto recepte si na svoje príde každý, keďže buchty budú plné lahodného tvarohu s hrozienkami a na povrchu bude aj sladkokyslý slivkový lekvár. Cesto na buchty a aj plnka sú ozvláštnené o cream cheese (smotanovú nátierku). Cesto bude vďaka nej vláčnejšie a plnka jemnejšia.
Recept na pečené buchty s tvarohom a lekvárom
Pri buchtách pečených v rúre sa snažíme najmä o to, aby boli mäkučké a nadýchané zároveň. Vymiešanie správnej konzistencie cesta je preto základom úspechu. Kysnuté cesto by nemalo byť príliš múkové. Buchty by tak boli tvrdšie a suché.
Na druhej strane s príliš riedkym cestom by sa ťažko pracovalo a v konečnom dôsledku by buchty boli spľasnutejšie a neboli by nadýchané ako obláčik. V našom recepte vám preto ponúkame overený recept, s ktorým budú buchtičky vláčne a jemné zároveň. Na veľkonočnom stole s nimi zožnete úspech a potešíte celú rodinu 🙂
SUROVINY – cesto
330 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- 180 ml vlažného mlieka
- ½ kocky droždia
- 1 ČL trstinového cukru
- 60 g masla
- 1 PL cream cheese
- Štipka soli
Tvarohová náplň
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 PL cream cheese (neochutená smotanová nátierka)
- Hrsť sušených hrozienok
- 2 PL práškového cukru
- kvapka rumu
POSTUP
Ako prvé si urobíme kvások. V malom hrnčeku si pripravíme 180 ml mlieka, ktoré zmiešame s čajovou lyžičkou cukru a zohrejeme, aby bolo teplé, nie však horúce. Rozdrobíme do neho pol kocky čerstvého droždia a necháme 10 minút kysnúť.
Príprava cesta. Medzitým si navážime múku, pridáme 50 g práškového cukru, štipku soli a metličkou premiešame. Po vykysnutí prilejeme k sypkej zmesi kvások, rozbijeme 1 vajíčko izbovej teploty a pridáme maslo aj cream cheese. Suroviny spojíme vareškou a necháme minimálne 40 minút kysnúť na teplom mieste. Cesto by malo byť jemne lepivé, nie príliš suché.
Kým cesto kysne pripravíme si tvarohovú plnku: zmiešame hrudkovitý tvaroh, cream cheese, trochu rumu s cukrom a s hrozienkami.
Po vykysnutí premiestnime cesto na pracovnú dosku posypanú múkou. Vyvaľkáme ho približne na pol centimetrovú hrúbku. Nožom cesto rozrežeme na približne rovnako veľké štvorce, na ktoré ukladáme lyžicu tvarohovej plnky. Každú buchtu následne zabalíme, otočíme zabalenou časťou nadol a ešte dlaňou jemne poguľkáme, aby sa počas pečenia buchty nerozbalili.
Buchty kladieme vedľa seba zabalenou časťou nadol na maslom vymastený menší plech. Každú buchtu môžeme na záver potrieť troškou oleja. Z cesta by nám malo vyjsť približne 15 stredne veľkých buchiet.
Na záver do každej buchty spravíme palcom jamku, do ktorej dáme slivkový lekvár.
Pečieme ich na 180 stupňov približne 20 až 25 minút do jemnej hnedej farby. Na záver môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk/autorka