Domáce parené buchty sú naše detstvo. Už len keď ich cítime, zbiehajú sa nám slinky a vraciame sa do detských rokov. Buchty na pare milujú snáď všetky deti a tie naše ich neraz jedli už krátko po dokončení, len také „holé“ bez omáčky, či nejakej posýpky. Babka ich proste vedela urobiť neuveriteľne lahodne.
My sme sa rozhodli ponúknuť vám recept podľa Coolinárov, čo sú manželia Tomčofčíkovci. Na Instagrame a Facebooku majú desaťtisíce fanúšikov, pretože naozaj milujú jedlo a vedia si ho vychutnávať. „Buchty na pare poznáme všetci, a predsa v každej domácnosti chutia inak,“ tvrdia. „Navyše plnené čerstvými čučoriedkami majú skvelú ovocnú chuť. Čučoriedkami sme v našom recepte nešetrili. K pareným buchtám sme pripravili aj čučoriedkovú omáčku, alebo ak chcete, riedku čučoriedkovú ganáž.“
A tú musíte vyskúšať. Jej výraznú farbu a chuť dosiahnete iba za použitia lesných čučoriedok, ale rovnako dobre budú fungovať čerstvé i mrazené.
RECEPT na parené buchty s čučoriedkami
Mimochodom, tento ich recept na parené buchty s čučoriedkami je rodinný, odskúšaný veľakrát. Podobných receptov – slovenských tradičných, aj z cudziny nájdete aj v ich knihe Coolinári v kuchyni, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar. Vyše 100 receptov, krásne fotky a k tomu užitočné rady do kuchyne.
„Ak sa rozhodnete variť s coolinármi, garantujem vám, že to ocenia vaši blízki či priatelia. Suroviny sa pod vašimi rukami premenia na jedlá z prvotriednych reštaurácií, na ktoré budú všetci dlho spomínať,“ tvrdí skvelý šéfkuchár Peter Varga.
Ale poďme už na ten recept – z nasledujúceho množstva surovín urobíte 6 porcií a celkovo vám to zaberie dve hodiny času.
SUROVINY
- 150 ml teplého mlieka
- 1 ČL kryštálového cukru
- 7 g sušeného droždia
- 350 g polohrubej múky
- štipku soli
- 80 g kryštálového cukru
- 1 celé vajce
- 50 g masla
- 200 g čerstvých lesných čučoriedok
- 40 g práškového cukru
- 4 ČL citrónovej šťavy
Na čučoriedkovú omáčku:
- 160 g 28% bielej čokolády
- 160 g čerstvých lesných
- čučoriedok
POSTUP
Droždie, lyžičku cukru a 100 ml teplého mlieka spolu zmiešajte a nechajte napučať asi 10 minút. V miske rozpustite maslo a nechajte ho ochladnúť na izbovú teplotu. Do samostatnej misy pripravte múku, soľ, kryštálový cukor, vajce, zvyšok mlieka a maslo. Pridajte napučané droždie a mieste. V prípade potreby dosypte trochu múky. Cesto by sa malo odlepovať od misy. Vymiesené ho prikryte potravinovou fóliou a utierkou, nechajte ho nakysnúť na teplom mieste približne jednu hodinu, až zdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte. Potom vykrojte šesť štvorcov. Čučoriedky zmiešajte s cukrom a citrónovou šťavou a naplňte nimi pripravené štvorce. Protiľahlými stranami štvorce zlepte a vytvorte guľky. Ukladajte ich na pomúčenú utierku alebo plech a nechajte chvíľu prikryté postáť.
Na hrniec s vriacou vodou natiahnite gázu a upevnite gumičkou alebo použite nerezový nadstavec určený na naparovanie. Ten však potrite olejom, aby sa oň buchty neprilepili. Buchty poukladajte vedľa seba s miernym odstupom, aby sa neprilepili ani o seba, a prikryte ich ďalším hrncom.
Voda nesmie prísť do kontaktu s cestom, aby nenamoklo. Za žiadnych okolností hrniec počas parenia neodkrývajte. Parte 20 minút, hrniec odkryte veľmi rýchlo. Buchty opatrne vyberte na taniere.
Prečítajte si tiež
Čučoriedky sa vám postarajú o zdravie.
Pripravte čučoriedkovú omáčku. Čučoriedky zahrievajte na miernom plameni s polievkovou lyžicou vody. Keď sa čučoriedky uvaria, prepasírujte ich cez sito. Takto pasírované čučoriedky pridajte k bielej čokoláde a ohrievajte na najnižšom plameni, dokým sa všetka čokoláda neroztopí. Čučoriedkovou omáčkou polejte parené buchty, dozdobte čerstvými čučoriedkami a podávajte.
Dobrú chuť!
Ak vás zaujal tento recept, vyskúšajte aj ďalšie tejto manželskej dvojice. Kamil a Michaela Tomčofčíkovci ponúkajú v knižke chutné tradičné i netradičné polievky, predjedlá, šaláty, cestoviny, obľúbené sladké i slané pochúťky nielen zo slovenskej kuchyne, ale aj zo stredomoria. Sú tam originálne talianske, grécke, či francúzske jedlá. Dokonca aj špeciality našej regionálnej kuchyne ako džatky, zemiakovo-bryndzové pirohy, či fašiangové šišky. Každý recept je doplnený informáciami o počte porcií, o celkovom čase prípravy a zhotovenia jedla.
Objednajte si knihu Coolinári v kuchyni TU:
Foto: Coolinári, Ikar