Medové guľôčky plnené plnkou sú výborné sviatočné pečivo, jednoduchý dezert, ktorým potešíte nielen rodinu, ale aj prípadnú návštevu. Robievajú sa na Vianoce alebo na Veľkú noc. Existuje viacero verzií, plnené orechovou alebo kakaovou plnkou, medové cesto má rôzne zloženie, ale my sme vybrali pre vás overený recept od známej cukrárky, našej priateľky Petry Tóthovej.
„Keď som pripravovala medovú tortu do knihy Cukráreň Petry Tóthovej, už vtedy som rozmýšľala, či do nej nezahrniem aj medové guľôčky. Lenže bolo tam už toľko úžasných receptov a guľôčky sa skrátka nezmestili! Pre úsporu času vynechajte prípravu cesta a namiesto toho využite napríklad suché a tvrdé medovníky. Ideálne!“ usmieva sa Petra Tóthová.
Petra v knihe Upečme si sviatky, v ktorej nájdete vyše 50 receptov na slávnostný stôl (sladké, aj slané) dáva aj množstvo užitočných rád, ktoré sa vám pri príprave dezertov, koláčov a zákuskov zídu.
Recept na medové guľôčky
Príprava a pečenie vám zaberú maximálne hodinu a získate z týchto surovín 20 až 25 guľôčok. Hotové guľôčky skladujte v chladničke. Rum je, samozrejme, voliteľný, najmä vtedy, keď chcete potešiť deti 😊
Mimochodom, dajú sa použiť aj tvrdé medovníky, ktoré pomeliete. Ak by cesto bolo vlhké, dáte ho na chvíľku vysušiť do rúry. Potom postupujte podľa receptu ako na medové guľôčky. „Keď tak nad tým premýšľam, takto by ste mohli použiť akékoľvek cesto. V prípade, že by boli naozaj suché, vlhkosť dodáte lyžičkami obyčajného mlieka, prípadne rumu,“ radí Petra.
SUROVINY
Na medové cesto
- 250 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 50 g masla
- 65 g medu
- 1 vajce (veľkosť M) a 1 žĺtok
- 5 g sódy bikarbóny (1 ČL)
Na dokončenie
- 190 g karamelového kondenzovaného mlieka
- 120 g pomletých vlašských orechov
- 80 g masla izbovej teploty
- 20 ml rumu alebo koňaku (voliteľné)
Na náplň
- makadámiové orechy
- 50 ml šľahačkovej smotany (40 %)
- 100 g čokolády (54 %)
Vyskúšajte aj recept na
Neodolateľné medové kornútiky podľa Petry.
POSTUP
Na cesto dáme do kuchynského robota všetky suroviny, vypracujeme hladké cesto a odložíme ho na hodinu do chladničky.
Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 5 milimetrov a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 210 °C a pečieme približne 6 minút, aby povrch získal zlatú farbu. Necháme úplne vychladnúť.
Upečený korpus nalámeme a rozmixujeme. Odoberieme z neho asi 50 gramov (5 lyžíc) a odložíme na obalenie.
Do rozmixovaného korpusu pridáme karamelové kondenzované mlieko, pomleté orechy, maslo, rum a vypracujeme kompaktnú hmotu. Ak by hmota nedržala spolu, pridáme ešte trošku kondenzovaného mlieka.
Guľôčky môžeme naplniť aj čokoládovou ganache, ktorú si pripravíme zohriatím 50 ml šľahačkovej smotany (40 %), ktorou zalejeme 100 gramov nasekanej 54-percentnej čokolády. Necháme minútu postáť, rozmiešame a vložíme do chladničky stuhnúť na 3 až 4 hodiny. Po stuhnutí pomocou lyžičky odoberieme malé množstvo čokoládovej ganache, vytvarujeme guľôčky.
Z hmoty pomocou lyžičky odoberieme kúsky, urobíme z nich placky, na každú položíme makadámiový orech alebo ganache vytvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v odloženom rozmixovanom korpuse.
Pozrite si video Petry ku knihe Upečme si sviatky:
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk, Petra Tóthová