Domáci RECEPT na Bala Baiana. Brazílska pochúťka z kokosu a karamelu, ktorá vás dostane!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bala Baiana je tradičná brazílska sladkosť, ktorá si vás získa na prvé zahryznutie. Vyniká dokonalou rovnováhou medzi krémovým vnútrom z kokosu a chrumkavou karamelovou škrupinkou na povrchu. Táto bezlepková dobrota je nielen lahodná, ale aj vizuálne atraktívna – ideálna na oslavy, sviatky alebo len tak, keď máte chuť na niečo výnimočné.

Táto pochúťka má svoje korene v brazílskej pouličnej gastronómii, kde sa často predáva počas festivalov a trhov. Meno „Bala Baiana“ možno voľne preložiť ako „bahijská cukrovinka“, čo odkazuje na štát Bahia, známy bohatou afro-brazílskou kultúrou, hudbou a kuchyňou. Táto sladkosť nesie v sebe ducha brazílskeho radovania – sladkého, živého a farebného.

Recept na bala baiana

kokosovo-karamelove-gulky-bala-baianaSUROVINY na kokosové guľky:

  • 1 plechovka (400 g) sladeného kondenzovaného mlieka (napr. Salko)
  • 3 polievkové lyžice (cca 40 g) masla
  • 2 šálky jemne strúhaného kokosu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

SUROVINY na karamelovú krustu:

  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 1 šálka vody
  • 1 polievková lyžica bieleho octu alebo citrónovej šťavy

recept na kokosové guľkyVyskúšajte aj naše
Fantastický recept na kokosové guľky rafaelo.

POSTUP

recept postupKokosová hmota.
V hrnci zmiešajte kondenzované mlieko, maslo, kokos a vanilkový extrakt. Na strednom ohni za stáleho miešania varte približne 10 minút, kým zmes nezhustne a nezačne sa odlepovať od dna hrnca. Správnu konzistenciu spoznáte tak, že keď prejdete špachtľou cez zmes, ostane po nej na chvíľu „čistá cesta“.

recept postupChladenie a tvarovanie.
Zmes rozotrite na tanier, zakryte fóliou a nechajte vychladnúť v chladničke aspoň 45 minút. Po stuhnutí vytvorte z hmoty malé guľky, ktoré môžete jemne naolejovanými rukami ľahko tvarovať. Guľky uložte späť do chladničky.

recept-postup-bala-baiana

recept postupPríprava karamelu.
V menšom hrnci zmiešajte cukor, vodu a ocot. Varte na miernom ohni bez miešania, kým karamel nezíska zlatistú medovú farbu a nedosiahne teplotu cca 150–154 °C (tzv. „hard crack“ fáza). Skúška správnosti: kvapnite trochu karamelu do studenej vody – mal by stvrdnúť a lámať sa ako sklo.

recept postupObaľovanie.
Každú guľku napichnite na špajdľu alebo vidličku a krátko ju ponorte do horúceho karamelu. Nechajte odkvapkať a položte na papier na pečenie. Pracujte rýchlo – karamel tuhne takmer okamžite. Ak začne hustnúť, jemne ho opäť zohrejte.

recept-kokos-karamel-bala-baiana

Tipy a zaujímavosti o bala baiana

  • Guľky skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až týždeň… hoci sa zvyčajne zjedia hneď 🙂
  • Pre farebné spestrenie môžete karamel zafarbiť gélovým potravinárskym farbivom alebo guľky pred obaľovaním naplniť kúskom orecha či sušeného ovocia.
  • V Brazílii sa Bala Baiana často predáva v papierových košíčkoch ako súčasť slávnostného „candy baru“ na narodeninových oslavách detí.

Naše kokosovo-karamelové guľky Bala Baiana sú nielen chutné, ale aj krásne na pohľad. Ideálna sladkosť, ktorá prenesie trochu brazílskeho slnka a radosti aj na váš stôl.

Foto: LepšíDeň.sk/Autorka


Zdielať

About Author

Lenka Ménová

Volám sa Lenka Ménová a mojim rodiskom i súčasným bydliskom je východ Slovenska. Som absolventkou FF PU v Prešove, odbor Masmediálne štúdiá. Medzi moje koníčky patrí v prvom rade tvorba (nielen) pre deti - píšem básničky, pesničky, rozprávky a príbehy. Fascinuje ma živá i neživá príroda a venujem sa tvorbe miniature gardens. Kreatívne varenie je moja veľká záľuba - inšpirujem sa predovšetkým tradičnou ruskou, poľskou, balkánskou, francúzskou a talianskou kuchyňou. Okrem mojich štyroch detí mi robí radosť kocúr Merlin a andulky Harry a Yella.

Komentáre sú uzavreté.