Takýto kysnutý slivkový koláč robievala naša babička, keď sme boli u nej v lete na prázdninách. Nie je vôbec zložitý, len kysnutie cesta si vyžaduje čas, ale ten ona vedela vždy využiť. Zamiesila, dala slivky a už pri pečení to rozvoniavalo v celom dome. Až von sme to cítili a dožadovali sme sa koláčika ešte skôr, ako sa stihol upiecť 🙂
Robievala ho aj dva tri razy za mesiac a nikdy sa nám nezunoval. Chutil a tiež zasýtil, takže sme ho mohli zjesť vonku pri kôlni a potom sa ďalej hrať. Môžete si ho urobiť, keď je sezóna sliviek, ale pokojne aj mimo sezóny. Použite zavárané slivky a využijete aj šťavu.
Recept na kysnutý slivkový koláč
Tento koláčik je výborný teplý aj studený. Je mäkký aj na druhý deň…teda ak vám z neho zostane 🙂 Vyskúšajte koláč nášho detstva, slivky sú navyše veľmi zdravé – prospievajú krvotvorbe, podporujú pamäť, sú dobré pre pevnosť kostí a predovšetkým, pomáhajú nášmu metabolizmu a využijete ich aj pri chudnutí. Viac si môžete o slivkách – čerstvých i sušených – prečítať v tomto našom článku.
SUROVINY
- 450 g polohrubej muky
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 vajíčko
- 2x 125 ml vlažného mlieka
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica cukru na kvások
- 20 g droždia
- slivky (aj šťavu si odložte)
- škoricový cukor
Suroviny na mrveničku: 3 lyžice kryštálového cukru, 3 lyžice polohrubej múky a 50 g hery.
POSTUP
Mierne si zohrejte 125 ml mlieka, pridajte doň lyžicu cukru, droždie a premiešajte. Urobte tak kvások, ktorý si odložíte nabok.
Do misky dajte múku, cukor, soľ a vajíčko. Premiešajte, potom pridajte kvások, ktorý ste nechali chvíľu odstáť a napokon prilejte zvyšných 125 ml vlažného mlieka. Vypracujte cesto. Ak je redšie, pridajte trošku múky. Ak je tuhšie, prilejte mlieka.
Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.
Zatiaľ si predhrejte rúru na 200 stupňov. Vezmite plech, vyložte ho papierom na pečenie a potom cesto rozotrite na papier rukou. Pekne po celom povrchu, dajte si na prsty olej, aby sa vám nelepilo.
Na cesto poukladajte slivke rozkrojené na polovičky. Čím viac, tým lepšie – koláčik bude slivkovejší a chutnejší. Môžete troškou šťavy zo sliviek poliať vrch koláčika.
Pripravte si mrveničku – úplne jednoducho zmiešate cukor, múku a heru v rukách. Dajte mrveničku na vrch koláča, na slivky a celé to posypte škoricou, alebo škoricovým cukrom.
Vložte plech do vyhriatej rúry a pečte asi 20 minút. Potom pridajte na rúre teplotu na 250 stupňov a dopečte ešte asi 5 minút. Samozrejme, záleží na vašej rúre, môže sa to odlišovať v minútach. Koláčik pozorujte, aby bol zlatistý a slivky pekne upečené.
Napokon vytiahnite, nechajte vychladnúť a máte hotovo. Výborný koláčik v nedeľu ku kávičke alebo čaju. Prípadne dajte deťom do školy na desiatu alebo manželovi do práce 🙂
Dobrú chuť!
Prečítajte si tiež
Recept na jednoduchý pečený slivkový lekvár.
Foto: LepšíDeň.sk