Výborný kysnutý slivkový koláč s mrveničkou | RECEPT

LinkedIn

Takýto kysnutý slivkový koláč robievala naša babička, keď sme boli u nej v lete na prázdninách. Nie je vôbec zložitý, len kysnutie cesta si vyžaduje čas, ale ten ona vedela vždy využiť. Zamiesila, dala slivky a už pri pečení to rozvoniavalo v celom dome. Až von sme to cítili a dožadovali sme sa koláčika ešte skôr, ako sa stihol upiecť 🙂
Robievala ho aj dva tri razy za mesiac a nikdy sa nám nezunoval. Chutil a tiež zasýtil, takže sme ho mohli zjesť vonku pri kôlni a potom sa ďalej hrať. Môžete si ho urobiť, keď je sezóna sliviek, ale pokojne aj mimo sezóny. Použite zavárané slivky a využijete aj šťavu.

 

Recept na kysnutý slivkový koláč

recept na kysnutý slivkový koláčTento koláčik je výborný teplý aj studený. Je mäkký aj na druhý deň…teda ak vám z neho zostane 🙂 Vyskúšajte koláč nášho detstva, slivky sú navyše veľmi zdravé – prospievajú krvotvorbe, podporujú pamäť, sú dobré pre pevnosť kostí a predovšetkým, pomáhajú nášmu metabolizmu a využijete ich aj pri chudnutí. Viac si môžete o slivkách – čerstvých i sušených – prečítať v tomto našom článku.

SUROVINY

  • 450 g polohrubej muky
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 2x 125 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica cukru na kvások
  • 20 g droždia
  • slivky (aj šťavu si odložte)
  • škoricový cukor

Suroviny na mrveničku: 3 lyžice kryštálového cukru, 3 lyžice polohrubej múky a 50 g hery.

 

POSTUP

recept postupMierne si zohrejte 125 ml mlieka, pridajte doň lyžicu cukru, droždie a premiešajte. Urobte tak kvások, ktorý si odložíte nabok.

recept postupDo misky dajte múku, cukor, soľ a vajíčko. Premiešajte, potom pridajte kvások, ktorý ste nechali chvíľu odstáť a napokon prilejte zvyšných 125 ml vlažného mlieka. Vypracujte cesto. Ak je redšie, pridajte trošku múky. Ak je tuhšie, prilejte mlieka.

recept postupCesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.
Zatiaľ si predhrejte rúru na 200 stupňov. Vezmite plech, vyložte ho papierom na pečenie a potom cesto rozotrite na papier rukou. Pekne po celom povrchu, dajte si na prsty olej, aby sa vám nelepilo.

recept na kysnutý slivkový koláč

recept postupNa cesto poukladajte slivke rozkrojené na polovičky. Čím viac, tým lepšie – koláčik bude slivkovejší a chutnejší. Môžete troškou šťavy zo sliviek poliať vrch koláčika.
Pripravte si mrveničku – úplne jednoducho zmiešate cukor, múku a heru v rukách. Dajte mrveničku na vrch koláča, na slivky a celé to posypte škoricou, alebo škoricovým cukrom.

recept postupVložte plech do vyhriatej rúry a pečte asi 20 minút. Potom pridajte na rúre teplotu na 250 stupňov a dopečte ešte asi 5 minút. Samozrejme, záleží na vašej rúre, môže sa to odlišovať v minútach. Koláčik pozorujte, aby bol zlatistý a slivky pekne upečené.

recept postupNapokon vytiahnite, nechajte vychladnúť a máte hotovo. Výborný koláčik v nedeľu ku kávičke alebo čaju. Prípadne dajte deťom do školy na desiatu alebo manželovi do práce 🙂
Dobrú chuť!

recept na slivkový lekvárPrečítajte si tiež
Recept na jednoduchý pečený slivkový lekvár.

Foto: LepšíDeň.sk


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.