Recept na jednoduchý pečený slivkový lekvár, alias klasické povidla

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Absolútna klasika, ktorú si môžete urobiť cez víkend a potom vychutnávať na rôzne spôsoby. Slivkový lekvár, alebo ako hovoria susedia Česi povidla. Ideálny na vianočku, palacinky alebo lievance, ale aj na koláče, či na tradičné vianočné zlepované kolieska, hviezdičky… S troškou cukru, mal by byť kyselkavý. Samozrejme, cukornatosť sliviek je vždy iná, takže sa nebojte pridať aj cukor. Pôsobí tiež ako istota – zabezpečí lepšiu trvanlivosť a tiež pridaný cukor dostatočne zníži aktivitu vody, na ktorom je princíp lekváru, povidiel založený.

 

Recept na slivkový lekvár

slivkový lekvár na vianočné kolieskaExistuje množstvo receptov na slivkový lekvár, rôzne obmeny, aj veľa ingrediencií. Niekto pridáva veľa cukru, iný dáva citrónovú šťavu, červené víno ap. Pri tomto tradičnom recepte však netreba zbytočne vymýšľať. Navyše má tento postup pár výhod – netreba ho neustále miešať, extra sledovať a ani jeho príprava netrvá hodiny ako pri niektorých receptoch. Slivky sa zahusťujú pomaly, teplo v rúre pôsobí rovnomerne. Na rozdiel od prípravy v hrnci lekvár neprská a nestriekajú malé horúce kvapôčky všade naokolo.

SUROVINY

  • 2 kg sliviek
  • 2 lyžice jablčného octu (alebo aj bežného)
  • 50 dkg krupicového cukru
  • 3 rozdrvené klinčeky
  • ½ lyžičky škorice
  • 4 lyžice rumu

slivkový lekvár povidla recept

POSTUP

recept postupSlivky dôkladne umyte, vykôstkujte a rozkrojte na polovičky. Dajte ich na hlbší plech, ktorý pokryjete papierom na pečenie. Aj po okrajoch, keďže slivky pustia dosť šťavy.
Slivky pokvapkajte jablčným alebo bežným octom. Jablčný ocot si môžete kúpiť, ale ešte lepší je vlastný domáci – tu nájdete náš skvelý recept.

recept postupVložte plech do rúry, ktorá je vyhriata na 220 stupňov Celzia a pečte asi 25 minút. Bez miešania!
Potom slivky rovnomerne posypte 25 dkg cukru a bez miešania ďalej pečte asi 15 minút.
Potom opäť posypte slivky zvyšnými 25 dkg cukru, len po povrchu, znova bez miešania a pečte ďalších 15 minút v rúre.

recept postupVyberte ich z rúry, pridajte rum, škoricu a klinčeky. Dôkladne premiešajte a rozmixujte ponorným mixérom. Predtým si slivky môžete preliať/premiestniť do hlbšej nádoby.
Vyskúšajte, či má slivkový lekvár správnu konzistenciu – kvapnite na tanierik. Kvapka by mala po chvíľke stuhnúť.

recept postupNapokon naplňte sterilizované fľaše, radšej do menších 200 ml pohárov. Uzavrite a otočte hore dnom.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.recept na jablkový koláč

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.